EMDR verlost je van die steen op je maag
Nare, traumatische ervaringen. Soms blijven ze je maar achtervolgen en laten ze een steen op je maag achter, ook al is het al tientallen jaren geleden. Hoe je de nare situatie ook probeert een plekje te geven, blijft die je leven maar beheersen. Met lichamelijke en psychische klachten als slaapproblemen, buikpijn en hoofdpijn tot gevolg. Wat zou het fijn zijn als je meer ontspannen en vrijer zou kunnen leven na een trauma.
EMDR
‘Het meemaken van een ongeluk, een oorlog, misbruik of een brand zijn gebeurtenissen die kunnen leiden tot een trauma,’ legt EMDR-therapeut Mirjam Greevink uit. ‘Maar ook kleinere situaties, zoals gepest worden of worden buitengesloten, kunnen als traumatisch worden ervaren en een negatief stempel op je leven zetten. Met de therapievorm EMDR (‘Eye Movement Desensitization and Reprocessing’) is het mogelijk om je nare ervaringen te gaan verwerken. Ook kan EMDR helpen bij andere problemen, zoals angststoornissen en paniekaanvallen. In het eerste kennismakingsgesprek zal er uitgebreid worden ingegaan op de oorzaak en de achtergrond van je klachten. Daarna kijken we of EMDR de juiste methode is, of dat er misschien ook andere methoden nodig zijn.’
Down to earth
‘Down to earth, dat is hoe ik mijzelf zou beschrijven als therapeut. Ik bekijk de wereld met humor, en ga een goed gesprek zeker niet uit de weg. Nadat ik 30 jaar gewerkt heb in Welzijn, GGZ en Humanitas heb ik besloten mijn eigen praktijk te starten. Ik ben bevoegd therapeut en lid van verschillende verenigingen. Al de opgedane ervaring en kennis uit mijn werk én de specialisaties hypnotherapie en EDMR die ik ook heb gedaan, neem ik mee als therapeut. Wat ik belangrijk vind voor jou? Dat goede hulp vlot toegankelijk is. Daarom is mijn praktijk dagelijks open en kan ik afspraken maken op de momenten dat het jou goed uitkomt. Als dat in de avond is, dan kan dat ook.’
Kiezen voor PIT
‘Wil je verlost worden van die zware steen op je maag en eindelijk een oplossing vinden? Net als mijn vriendinnen wilde ik gewoon mezelf kunnen zijn en meegaan in de flow. Bij psychotherapiepraktijk PIT was ik op de goede plek hiervoor. Ik vond een luisterend oor, en kon mijn steen op tafel leggen. Samen met Mirjam ben ik op zoek gegaan naar een oplossing. Tijdens het eerste gesprek vertelde Mirjam waar ‘PIT’ eigenlijk voor staat. ‘PIT’ is een afkorting voor Praktijk voor Integratieve Therapie en staat voor pittig, energiek en doeltreffend.’
EMDR helpt jou een nare ervaring te verwerken
De juiste aanpak
‘De therapie wordt gekenmerkt door technieken waarmee je weer actief wordt om je problemen op te lossen en je doelen te bereiken. Samen met haar bespreek je welke aanpak er nodig is. Tijdens het proces kan er nog worden bijgesteld. Heel fijn. Ik was er zeker van dat er voor mij de juiste methode werd gebruikt. Inmiddels kan ik namelijk zeggen dat ik weer een stuk beter in mijn vel zit. Ik heb handvatten gekregen hoe ik met mijn problemen en gedachten kan omgaan. Hierdoor behaal ik mijn doelen en kan ik weer meegaan met de flow.’
Bij welke problemen kun je terecht bij PIT?
- Psychosomatische klachten zoals spanningsklachten, hoofdpijn, slaapproblemen, maag- en darmklachten, fibromyalgie en rugpijn
- Bij diverse andere problemen op het gebied van relaties, sociale context, emoties, levensvragen en gedragen
- Bij het verwerken van nare ervaringen
-
Wanneer je een trauma ervaart, lijkt het alsof je brein op tilt slaat. Spanning en stress hopen zich op tot het punt waarop je niet meer normaal lijkt te functioneren.
-
Het kan zijn dat een nare gebeurtenis uit het verleden je nu nog steeds dwarszit. Soms ben jij je er zelf niet eens bewust van dat er iets naars plaatsgevonden heeft, maar merk je op dat je bepaalde gewoontes of gedragingen hebt die je wel belemmeren in je dagelijks leven.
-
Trauma is eigenlijk niets anders dan een gebeurtenis die te snel, te veel of te overweldigend is geweest. Ook de huidige coronacrisis valt hieronder. De wereld verandert dan opeens heel snel en je wordt overvallen door een onverwachte gebeurtenis waar je op de een of andere manier mee moet leren omgaan.
-
Pijn is een belangrijk mechanisme van je lichaam. In beginsel is het een signaal dat er iets mis is, zodat je actie kunt ondernemen. In onze westerse maatschappij zijn we het echter verleerd om naar ons lichaam te luisteren. We denderen maar door.
-
Die paar minuten hadden haar hele leven veranderd. Van die vrolijke, open en zelfbewuste vrouw was weinig meer over nadat ze oog in oog had gestaan met de overvaller die haar onder bedreiging de gehele dagopbrengst had laten overhandigen.
-
Waarschijnlijk hebben de meeste mensen het idee dat het best goed met je gaat. Dat je de narigheid die je is overkomen een plek hebt kunnen geven.
-
Het verwerken van een traumatische gebeurtenis is niet altijd even makkelijk. Vaak wil je iets dergelijks het liefst zo snel mogelijk vergeten en probeer je de draad van je vertrouwde leventje weer op te pakken.
-
Pijnlijke, vervelende en ingrijpende gebeurtenissen in je leven. Soms blijven ze je maar achterna zitten en laten ze een steen op je maag achter. Ook al is het al jaren geleden. Je hebt al van alles geprobeerd om de nare gebeurtenis of gebeurtenissen een plekje te geven.
-
Elke keer weer is er die faalangst. Je wordt er steeds opnieuw mee geconfronteerd. Ergens diep in je onderbewuste zit de oorzaak, al heb je daar zelf geen idee van.
-
Je hoort dat ene nummer op de radio en ineens ben je weer even terug in de tijd. Je ervaart weer dat geluk, hebt zin om te dansen, ruikt de zee en voelt opnieuw die vlinders in je buik. Je beleeft als het ware weer heel even die gebeurtenis van toen.