Bij een uitvaart is veel mogelijk
Wist je dat een uitvaart op allerlei manieren vormgegeven kan worden? Bijvoorbeeld je dierbare rijden in je eigen auto of busje, op de fietsaanhanger of het zijspan van je motor, of misschien in een grote Amerikaanse rouwauto zelf je dierbare naar zijn laatste rustplaats rijden.
Uitvaart
De uitvaart zelf hoeft niet in het uitvaartcentrum, de kerk of het crematorium plaats te vinden, maar je kunt ook zoeken naar een locatie waar de overledene zich prettig voelde, altijd kwam, of de plek die zijn leven uitstraalde: het strand, de duinen, het bos, de eigen tuin, het verenigingsgebouw, zijn kroeg, het restaurant waar alle feesten gevierd werden. Waarom niet? Het laatste feestje is immers de spiegel van je leven. Hier moet de overleden dierbare herkend worden in alle facetten van zijn leven.
Bijzondere kenmerken
En de familie kan hier heel wat in betekenen. Kom niet alleen naar het concert van het leven kijken, maar neem het heft in handen en kom in beweging. Ga samen met je uitvaartbegeleider op zoek naar de mooie woorden, de mooie muziek, mooie rituelen en symbolen, misschien de geur en de sfeer, die dit bijzondere leven kenmerkten. En voel hoe het je helpt om het verlies beetje bij beetje te verwerken… Het zal de pijn niet wegnemen, maar wel verzachten als je direct bij het afscheid berokken blijft.
Troostreizen voor nabestaanden
Gijsje Teunissen gelooft heilig in het direct betrokken zijn bij een afscheid en ook in het zelfgenezend vermogen van de mens. Dit is een van de redenen waarom zij ‘Troostreizen voor nabestaanden’ in Spanje gaat organiseren. In een prachtige oude Spaanse villa aan de Costa Blanca ontvangt zij vanaf eind november een week lang 3 of 4 nabestaanden voor een helende vakantie. Samen met andere ‘lotgenoten’ een week vakantie houden, praten over je geliefde, je verdriet, je mooie en minder mooie tijden samen. Zien en voelen dat je niet alleen bent met je verdriet en dag voor dag een klein beetje meer verwerken en dichter bij het leven na het grote verlies komen. Na een week samen hoopt Gijsje dat mensen het leven weer een beetje meer aan kunnen en vriendschappen voor het leven gesloten hebben. Het zijn geen therapeutische vakanties, maar gewoon lekker op vakantie zijn, en ‘toevallig’ hebben je medereizigers hetzelfde meegemaakt. Dat praat gemakkelijker.
Ga samen met je uitvaartbegeleider op zoek naar de mooie woorden
Massage
Ter ondersteuning mag je een heerlijke massage ontvangen, of met medium Else Marianne praten, lekker wandelen in de natuur, en gewoon er zijn. Natuurlijk mag een foto van je dierbare mee, zodat iedereen hem of haar ook hier ontmoet en mag weten wat jij mist.
Informatieavond op 29 oktober
Op 29 oktober 2018 houdt Charon Uitvaartbegeleiding een informatieavond rond ‘Troostreizen voor nabestaanden’ in het informatiecentrum in Egmond aan den Hoef. De inloop is vanaf 19.00 uur. Meer informatie kun je aanvragen via info@casacharon.nl.
-
Wanneer het einde van het leven nadert, kunnen gedachten over de eigen uitvaart naar de oppervlakte komen. Hoewel dit onderwerp voor velen gevoelig is, is het van groot belang om uw wensen duidelijk vast te leggen en te bespreken met uw naasten.
-
We verzekeren ons voor van alles en nog wat en over de ene verzekering denken we liever net wat langer na dan de andere. Toch denken en praten we liever nog niet altijd over een uitvaartverzekering. Ook al praten we er niet veel over, zo’n 70 procent van de Nederlanders heeft een uitvaartverzekering afgesloten.
-
Heb jij weleens nagedacht over rouwvervoer? Meestal wordt een rouwauto gebruikt om de overledene naar de laatste rustplaats te vervoeren, maar er zijn nog zoveel meer mogelijkheden.
-
Een groene uitvaart: waarom zou je daar, wanneer je altijd milieubewust leeft en duurzame keuzes maakt, niet voor kiezen? Er zijn veel mogelijkheden om de impact van jouw afscheid op het milieu zo klein mogelijk te maken.
-
Ooit heb je er eentje afgesloten: een uitvaartverzekering. Maar weet je eigenlijk (nog) wel voor welke soort verzekering je hebt gekozen?
-
Ieder mens is uniek en waarom zou iedere uitvaart daarom ook niet uniek zijn? Waar vroeger ‘standaard’ nog de norm was, mag een uitvaart nu bijzonder zijn. Passend bij de persoon die is overleden.
-
Als afscheidsfotograaf kan ik jou heel goed vertellen waarom je als nabestaande een afscheid moet laten vastleggen, maar het is nog beter als je hoort wat andere nabestaanden hiervan vinden. De mensen die al eerder de keuze hebben moeten maken om het afscheid van hun dierbare te laten fotograferen. Want dat is het natuurlijk. Al krijg ik ook wel eens de vraag waarom je zoiets triests zou laten fotograferen.
-
Kinderen en rouw. Dat zijn twee begrippen die je het liefst niet naast elkaar ziet staan. Kinderen zouden een onbezorgde jeugd moeten hebben en daar hoort de dood, en dus ook rouw, niet in thuis.
-
Hoe vaak beginnen we in ons leven niet aan iets nieuws? We willen allemaal weleens iets anders of zijn toe aan iets nieuws. Soms is die drang zó sterk dat er echt iets móét veranderen en er een frisse wind door je leven moet waaien, omdat het plezier of de passie uit je leven verdwenen is.
-
Wanneer je de wens hebt om na je dood begraven te worden, kun je kiezen voor een algemene begraafplaats, maar ook voor een natuurbegraafplaats. Bij een algemene begraafplaats is er een bepaalde looptijd waarin je graf in stand wordt gehouden.