‘De uitvaartzorg geeft me veel voldoening’
Ik ben op een bijzondere manier bij Besems Uitvaartverzorging terechtgekomen. Na het overlijden van mijn vader hebben we Anne ingeschakeld en hij heeft alles op een erg prettige manier verzorgd. Op de uitvaart kwamen veel meer mensen af dan we hadden voorzien. Toen Anne een paar weken later voor het nagesprek bij ons langskwam, zei ik dat ik, als het weer eens zo druk was, best wilde bijspringen in de bediening.
Uitvaartzorg?
Anne had daar wel oren naar, alleen had hij andere plannen over de invulling. Hij zag voor mij mogelijkheden om hem te ondersteunen bij het verzorgen van overledenen of het leiden van een uitvaart. Eenmaal thuis heb ik het daar eerst met mijn man over gehad. Was dit wel iets voor mij? Onze conclusie was dat het geen kwaad kon om het gewoon te proberen. Ik kon immers altijd nog terug als het me niet beviel. Maar van dat laatste is absoluut geen sprake.
Erg mooi
Aan Anne heb ik een goede leermeester. Hij leidt mij helemaal zelf op. Zoals de eerste keer dat ik iemand die was overleden moest verzorgen. Eerlijk gezegd vond ik het best spannend en daarom bleef ik eerst een beetje achter Anne staan. Maar na een paar minuten merkte ik dat het helemaal niet eng of griezelig was, maar juist heel mooi. Sindsdien doe ik het ook gewoon zelf. Ik vind het ook mooi wanneer ik opmerkingen hoor als ‘Dit is precies zoals mama was’. Dat is voor mij de bevestiging dat ik het goed heb gedaan.
Je moet mensen gewoon behandelen zoals je zelf behandeld wilt worden
Veel voldoening
Ik ging al regelmatig met Anne mee wanneer hij na een overlijden een eerste bezoek bracht aan de familie. Onlangs had Anne een week vakantie en vond hij de tijd rijp om mij te laten waarnemen. Gelijk de eerste dag van Annes afwezigheid kreeg ik een melding van een overlijden en moest ik dat eerste bezoek zelf afleggen. Eigenlijk ging het heel natuurlijk. Je moet mensen gewoon behandelen zoals je zelf behandeld wilt worden. Ik was ontroerd door de liefde waarmee de man, die ik bezocht, over zijn overleden vrouw praatte. Dat was zó mooi! Het voelde heel fijn om wat voor deze man te mogen betekenen en dat ik daadwerkelijk wat voor hem kon doen. En voor de dingen waarover ik twijfelde, was Anne gewoon telefonisch bereikbaar. Dit werk geeft me enorm veel voldoening.
-
Als je jong bent, denk je meestal niet veel na over de dag waarop je je laatste adem uitblaast. Voor de meeste mensen is het opbouwen van hun leven een grotere prioriteit dan het afbouwen ervan. Dat is volkomen logisch, maar toch is het verstandig om eens te kijken of je je zaken goed geregeld hebt.
-
De dood is onlosmakelijk verbonden met het leven, maar we denken er liever niet te veel over na. We schuiven dat onderwerp meestal ver voor ons uit.
-
Wanneer het einde van het leven nadert, kunnen gedachten over de eigen uitvaart naar de oppervlakte komen. Hoewel dit onderwerp voor velen gevoelig is, is het van groot belang om uw wensen duidelijk vast te leggen en te bespreken met uw naasten.
-
We verzekeren ons voor van alles en nog wat en over de ene verzekering denken we liever net wat langer na dan de andere. Toch denken en praten we liever nog niet altijd over een uitvaartverzekering. Ook al praten we er niet veel over, zo’n 70 procent van de Nederlanders heeft een uitvaartverzekering afgesloten.
-
Heb jij weleens nagedacht over rouwvervoer? Meestal wordt een rouwauto gebruikt om de overledene naar de laatste rustplaats te vervoeren, maar er zijn nog zoveel meer mogelijkheden.
-
Een groene uitvaart: waarom zou je daar, wanneer je altijd milieubewust leeft en duurzame keuzes maakt, niet voor kiezen? Er zijn veel mogelijkheden om de impact van jouw afscheid op het milieu zo klein mogelijk te maken.
-
Ooit heb je er eentje afgesloten: een uitvaartverzekering. Maar weet je eigenlijk (nog) wel voor welke soort verzekering je hebt gekozen?
-
Ieder mens is uniek en waarom zou iedere uitvaart daarom ook niet uniek zijn? Waar vroeger ‘standaard’ nog de norm was, mag een uitvaart nu bijzonder zijn. Passend bij de persoon die is overleden.
-
Als afscheidsfotograaf kan ik jou heel goed vertellen waarom je als nabestaande een afscheid moet laten vastleggen, maar het is nog beter als je hoort wat andere nabestaanden hiervan vinden. De mensen die al eerder de keuze hebben moeten maken om het afscheid van hun dierbare te laten fotograferen. Want dat is het natuurlijk. Al krijg ik ook wel eens de vraag waarom je zoiets triests zou laten fotograferen.
-
Kinderen en rouw. Dat zijn twee begrippen die je het liefst niet naast elkaar ziet staan. Kinderen zouden een onbezorgde jeugd moeten hebben en daar hoort de dood, en dus ook rouw, niet in thuis.