hardlopen-zonder-pijn

Dankzij de podoloog weer hardlopen zonder pijn

Sinds je bent gestart om een paar keer in de week hard te lopen, is je conditie aanzienlijk verbeterd. Het geeft je een goed gevoel en samen met je maatjes van de loopgroep is het nog eens gezellig ook. Alleen krijg je steeds meer last van je knie, terwijl je toch elke keer trouw zorgt voor een goede warming-up. Volgens je loopcoach doe je er goed aan om een bezoek te brengen aan de podoloog. Een advies dat jou vreemd in de oren klinkt, want wat kan een podoloog nu aan jouw knieklachten doen?

Positieve en negatieve effecten

Hardlopen is goed voor je. Als je regelmatig traint, worden er stofjes in je hersenen aangemaakt die een positief effect hebben op je slaapkwaliteit, stemming en concentratie overdag. Daarnaast helpt het je om overtollige kilo’s kwijt te raken en je krijgt er sterkere spieren en botten van. De keerzijde van het verhaal, is dat je er ook vervelende blessures aan je scheenbeen, achillespees, voet, knie of enkel door kunt oplopen. Dergelijke klachten kunnen worden veroorzaakt door overbelasting of doordat je je voeten verkeerd neerzet of afwikkelt.

Wat dacht je van ‘barefoot’ schoenen?

Alle mogelijke invloeden worden onderzocht

Om erachter te komen wat de oorzaak van je blessure is, is het belangrijk dat alle mogelijke invloeden op je loop- en trainingspatroon worden onderzocht. ‘Bij een eerste afspraak reserveer ik altijd een uur voor het intakegesprek en het podologisch onderzoek. Dat onderzoek bestaat uit een anamnese, gang- en houdingsanalyse en een voet- en schoeninspectie’, aldus podoloog Jasper Wanders.

Podologisch onderzoek

Tijdens de anamnese wordt er gekeken naar je voorgeschiedenis, je klachten en symptomen. Bij de ganganalyse wordt je looppatroon onderzocht. Hoe wikkel je je voeten af en beweeg je tijdens het lopen. Ook wordt gekeken welke schoenen je draagt en of je gebruikmaakt van eventuele loophulpmiddelen. Ook je lichaamshouding is van belang, evenals de wetenschap of je een verschil van beenlengte hebt of je bekken scheef staat. Dat kan bijvoorbeeld een oorzaak zijn bij rugklachten. Vervolgens worden je voeten gecheckt. Zijn er afwijkingen in de stand van de voet, huid of nagels, is er sprake van kleurverandering, eeltvorming of het vasthouden van vocht. Tot slot worden ook je schoenen geïnspecteerd, waarbij gelet wordt op slijtage, flexibiliteit, zoolprofiel, kwaliteit, functionaliteit en pasvorm.

Weer pijnvrij hardlopen

‘Aan de hand van al die informatie stel ik een behandelplan samen dat gericht is op mobiliteit en beperking van de klachten. Over het algemeen is het een kwestie van het aanmeten van podotherapeutische zolen. Daar zul je eerst even aan moeten wennen, maar daarna zul je merken dat je beter, en dus zonder blessures, kunt lopen’, weet Jasper. ‘Maar ik raad ook dikwijls aan om een tijd op blote voeten te lopen of op speciale ‘barefoot’ schoenen. Hierdoor worden je voeten weer sterk en gezond zodat je weer lekker en pijnvrij kunt lopen!’

Datum: 08 februari 2019