
Help, ik heb een scheve grote teen!
Je sloeg ze op de kop tijdens je vakantie in Spanje, waar ze jouw aandacht al in de etalage trokken. Met dat zachte, glanzende leer zien ze er chique uit, en tegelijkertijd is het alsof je op wolkjes loopt. Je droeg ze naar je naar dat belangrijke sollicitatiegesprek en die lastige onderhandeling, en in alle gevallen brachten ze je geluk. En toen… toen merkte je dat je jouw favoriete paar schoenen steeds minder lekker zaten. Op een gegeven moment stonden ze zelfs te verstoffen in de kast…
Hallux valgus…
Bovenstaand scenario kan van toepassing als je last hebt van de aandoening ‘hallux valgus’. En de kans dat je hier last hebt is behoorlijk aanwezig: ongeveer 1 op de 3 (!) Nederlanders heeft er last van. Niet eerlijk: vrouwen nog meer dan mannen. Waar we het precies over hebben? Daar weet register podoloog Jasper Wanders meer over. Jasper: ‘Hallux valgus is een in meer of in mindere mate grote scheve teen. Behalve dat je pumps, laarzen of (sport)schoenen niet meer goed passen door de knobbel aan de zijkant van je teen, ervaar je hierdoor ook veel pijn. Mogelijk doet niet alleen je teen zelf zeer, maar heb je zelfs ook last van je knieën, heupen, rug of nek.’
Een scheve grote teen: hoe dan?
‘Door schoenen te dragen, worden je voeten minder beweeglijk,’ vertelt Jasper. ‘Het gevolg is dat je voetspieren lui worden. Hierdoor wordt de bal van je grond tijdens het lopen niet meer op de grond gedrukt. Hierdoor kan de stand van het gewricht van je grote teen veranderen, waardoor deze scheef gaat staan. De veranderde stand van het grote teengewricht heeft invloed op de werking van de spieren, en andersom. Hierdoor verandert het verloop van de spieren, en zal de grote teen meer in de richting van de tweede teen getrokken worden.’
De klachten komen later
Jasper: ‘Een teen kan pas goed functioneren als deze recht staat. Meestal krijg je niet direct klachten, en komen die pas járen scheefstand van je grote teen. De belasting in het gewricht is dan niet meer zoals het hoort te zijn. Hierdoor wordt het kraakbeen op de plekken waar de druk het grootst is, dunner. Het slijmvlies van het gewricht raakt geïrriteerd. Het gewricht kan hierdoor minder goed bewegen en wordt dus stijver. Je gaat pijn ervaren.’
Het is belangrijk om een grote scheve teen aan te laten pakken door een podoloog
Wetenschappelijke leemte
‘Waarom sommige mensen wél en andere geen hallux valgus krijgen, hebben wetenschappers nog steeds niet kunnen achterhalen. Maar weet je wat wél opvallend is? Bij volkeren die geen schoenen dragen en dus blootvoets door het leven gaan, komen er nagenoeg geen scheve tenen voor. Maar 2% van deze volkeren heeft hallux valgus. In tegenstelling tot deze mensen lopen wij veel meer op schoenen, en bewegen wij veel minder. Natuurlijk sporten wij veel, maar dit is meestal te eenzijdig.’
Hulp
Jasper: ‘Bij hallux valgus verloopt de verandering van de stand van je grote teen heel geleidelijk. Maar als er niets aan gedaan wordt, zal de scheefstand ongeveer 2 graden erger worden, per jaar. Grijp dus op tijd in, of wees hem helemaal voor. Door middel van een uitgebreid onderzoek kijken we naar wat je kunt doen om de grote scheve teen te voorkomen, of zelfs te verhelpen. Een operatie is dus niet altijd nodig!’
Voorkom scheve tenen, ga barefoot!
Lopen op blote voeten helpt dus om vervelende klachten als hallux valgus te voorkomen. Maar er zijn een aantal pluspunten aan het lopen op blote voeten. Lees je mee?
- Het stimuleert je bloedsomloop
- Je lichaam kan afvalstoffen afvoeren
- Spanningen vloeien af en vermindert depressie
- Het maakt je voeten sterker
Meer weten of advies nodig?
Jasper: ‘Ik help je graag bij je klachten aan je tenen en voeten. Ook kan ik je alles vertellen over de barefoot lifestyle! Daarnaast kun je bij mij terecht voor allerlei andere klachten aan je enkel, onderbeen, heup, rug en nek, diabetische en reumatische voeten, artrose of reumatoïde artritis. Verder bied ik kinderpodologie aan. Ben je benieuwd wat ik voor jou kan betekenen? Maak gelijk een afspraak via mijn site!’
-
Je voeten zijn de basis van je lichaam.
-
Wanneer je reuma hebt, zijn je voeten kwetsbaarder en gevoeliger. Je kunt eerder last krijgen van verschillende soorten voetproblemen. Je voeten hebben daarom nét wat extra zorg nodig.
-
Je kent het vast: je schoenen zitten te strak of je hebt nét wat te lang doorgelopen op die hoge hakken. Heel vervelend, want daardoor ervaar je bij elke stap die je zet een flinke pijnscheut. Misschien vormen zich zelfs soort eeltknobbels op je voeten of tenen.
-
We kennen allemaal het gevoel wanneer je je teen stoot. Het lijkt zo onschuldig, maar het kan ontzettend pijn doen. Wanneer daarbij je nagel ook nog eens inscheurt of afbreekt, heb je dubbel zoveel pech.
-
Je wilt graag je leven op orde hebben. Daarom besluit je jezelf elke zondag avond eens goed te verzorgen, zodat je helemaal op en top de week kunt beginnen. Je doet een maskertje op, gevolgd door een warm bad en tot slot smeer je jezelf lekker in met een luxe lotion.
-
Na een dag uren te hebben gewandeld, kan het voelen alsof je benen nog net niet loslaten en je je voeten praktisch mee moet slepen. Dat is gewoon vermoeidheid. Zeker als je net die nieuwe schoenen hebt aangedaan die dag, kunnen je voeten best even zeer doen.
-
Je schamen voor je voeten is natuurlijk niet de bedoelingen. Toch is het voor veel mensen de realiteit. Is het eindelijk weer zomer, durf je eigenlijk niet open schoenen te dragen omdat je eeltplekken dan zichtbaar zouden kunnen zijn.
-
Je voeten zijn de dragers van je lichaamsgewicht. Je kunt je daarom wel voorstellen dat ze op een dag veel te verduren hebben. Vooral als jij op je werk veel kilometers maakt. Je staat, loopt en bent te vinden op allerlei verschillende plekken.
-
Als de rand van een teennagel als het ware de huid in groeit, dan spreken we van een ingegroeide teennagel. Vaak zien we dat dit vooral voorkomt aan de zijkanten van de nagel. De huid naast de nagel wordt dan dik, rood en pijnlijk.
-
Wanneer je behandeld wordt omdat je kanker hebt, kunnen daarbij ook hand- en voetproblemen ontstaan. De chemotherapie bestrijdt namelijk niet alleen de kwade cellen, maar ook de goede cellen krijgen een behoorlijke opdoffer.