voetzorg

Hoge suikerspiegel? Voetzorg is enorm belangrijk!

Steeds meer mensen kampen met de ziekte diabetes. Dit is een chronische stofwisselingsziekte waarbij er, kort gezegd, teveel suiker in het bloed zit. Daarom werd het in het verleden ook wel ‘suikerziekte’ genoemd. Dat klinkt misschien best aardig, maar dat is het bepaald niet. Mensen die ermee kampen, hebben te maken met veel vervelende gevolgen. Zo moeten mensen met diabetes gelijkmatig leven, voortdurend letten op wat ze eten en hoe het gesteld is met hun bloedsuikerspiegel. Dit is vaak lastig, zeker wanneer je van een druk en vol leven geniet met veel afwisseling. Maar als je langdurig hoge suikerwaarden houdt, kan dat leiden tot hart- en vaatziekten, nierfalen en slechtziendheid, om maar een paar dingen te noemen. En ook minder gangbare klachten kunnen je dwarszitten.

Voetzorg

Waar mensen bijvoorbeeld niet vaak aan denken, is dat diabetici erg bewust moeten zijn van hun voetzorg. Waarom voetzorg zo belangrijk is? Dat komt wederom door die hoge bloedsuikerspiegel. Die kan bloedvaten en zenuwen beschadigen, wat gevolgen heeft voor de conditie van je voeten. Er kunnen daardoor namelijk gemakkelijker wondjes ontstaan die bovendien slecht genezen. Dat kan vervolgens resulteren in ernstige complicaties. Maar ook zijn diabetici veel gevoeliger voor schimmelinfecties.

Voetconditie op peil houden

Om verzekerd te zijn van gezonde voeten, kan een podotherapeut helpen. De podotherapeut kijkt nauwkeurig of er bij jou een vergroot risico is op het ontstaan van een wond aan je voeten. Ook kijkt hij naar de beweeglijkheid, de doorbloeding en de drukpunten van de voet. Op basis van de testen stelt de podotherapeut een individueel behandelplan op waarin wordt beschreven wat er nodig is om complicaties te voorkomen. Dat kan voor elke patiënt verschillend zijn. Ook kan de podotherapeut je adviseren wat je zelf kunt doen om de voetconditie op peil te houden. Zo verklein je het risico dat je voor onaangename verrassingen komt te staan.

Wist jij dat diabetici extra moeten denken om hun voeten?

Wist je dat…

…één op de vier mensen met diabetes te maken krijgt met voetproblemen?
…de voetzorg voor diabetici wordt vergoed uit de basisverzekering?

Voetentip!

Als je diabetes hebt, zorg dan dat je je voeten regelmatig preventief laat controleren. Uit onderzoek blijkt namelijk dat preventieve voetzorg bij diabetici het aantal amputaties en voetwonden aanzienlijk vermindert.

Op je voetstuk

Voetstuk Podotherapie is een praktijk in podotherapie, met vestigingen in Groningen, Stadskanaal, Assen en Ureterp. De praktijk behandelt kinderen en volwassenen met klachten aan voeten, enkels, knieën, heupen en rug, en maakt gebruik van moderne apparatuur, zoals voor 3D-scans, drukmeting, bewegingsanalyse en op maat gemaakte inlegzolen die 100% passen bij de stand van je voeten. Afhankelijk van je klachten wordt een behandelplan opgesteld.

Datum: 25 augustus 2019