voetklachten

Wat zijn de meest voorkomende voetklachten?

Je staat er waarschijnlijk niet zo vaak bij stil, maar je voeten zijn enorm belangrijk. Zij dragen je dag in dag uit. Zolang je geen voetklachten hebt, lijkt dat allemaal de gewoonste zaak van de wereld. Maar als er wél voetklachten ontstaan, kan dat veel invloed hebben op je dagelijks leven. Wat zijn de meest voorkomende problemen en wat kun je eraan doen? In dit blog behandelen we de meest voorkomende voetklachten.

1. Blaren

Blaren behoren tot de meest voorkomende voetklachten. Door druk en wrijving laat de bovenste huidlaag, de opperhuid, los van de onderliggende huidlagen. De holte vult zich met een waterige vloeistof. Een blaar kan flink pijn doen. Soms barsten ze open en in dat geval kan het ontstane wondje ook nog eens geïnfecteerd raken. Voorkomen is dus beter dan genezen en daar kun je zelf veel aan doen. Zorg daarom dat je schoenen draagt in de juiste maat, zodat er geen drukplekken ontstaan. Naadloze sokken van een zachte stof kunnen ook helpen om blaren te voorkomen.

2. Eelt, likdoorns en kloven

Eelt beschermt je huid op een plek waar veel druk of wrijving plaatsvindt. Je lichaam reageert daarop door meer huidcellen aan te maken dan er aan de oppervlakte afsterven. Een dun laagje eelt op de bal van je voet, je hiel of op je tenen is dan ook niets om je zorgen te maken. Een ander verhaal wordt het wanneer het aan de zijkant van je voet ontstaat, of er sprake is van overmatige eeltvorming. Zo’n verdikte hoornlaag kan vervelende en pijnlijke klachten geven, zoals likdoorns en kloven. Heb je een droge huid of juist zweetvoeten? Loop je graag op naaldhakken? Dan heb je meer kans op meer eeltvorming. Een pedicure kan dat voor je weghalen en vervelende klachten voorkomen.

3. Ingroeiende teennagel 

Een ingroeiende teennagel kan ontzettend pijnlijk zijn, doordat het puntje van je nagel in je nagelbed groeit. Vaak ontstaat dan een wondje dat flink kan gaan ontsteken. Het vaakste komen ze voor bij de grote teen. Eén van de grote boosdoeners die voor het ontstaan van deze pijnlijke voetklacht zorgen, is het verkeerd knippen van je nagels. Maar ook te smalle schoenen of een vochtige huid kunnen dit veroorzaken. Je kunt dit dus in veel gevallen voorkomen door je nagels goed te verzorgen en schoenen te dragen in de juiste maat en breedte.

Je voeten zijn enorm belangrijk 

4. Kalk- en schimmelnagels 

Ze worden vaak door elkaar gehaald, maar er zit wel degelijk verschil tussen kalknagels en schimmelnagels. Ze worden echter door totaal verschillende factoren veroorzaakt en hebben dan elk hun eigen behandeling nodig. Als leek is het dus moeilijk om te bepalen om welke klacht het gaat. Wat ze beide gemeen hebben, is dat het er niet mooi uitziet, en je kunt ze het best door een pedicure kunt laten behandelen.

5. Zweetvoeten 

Die onaangename geur wordt veroorzaakt door bacteriën die bestanddelen uit zweet omzetten in stinkende geurstoffen. Zij gedijen prima in het vochtige en warme klimaat dat heerst in jouw lucht- en waterdichte schoenen. Goed je voeten wassen met water en zeep, het liefst een paar keer per dag, is al een eerste stap om van zweetvoeten af te komen. Droog je voeten elke keer goed af, ook tussen je tenen. Draag sokken van katoen of wol in plaats van kunstmatige vezels en draag schoenen die ventileren.

Medisch pedicure 

Als je voetklachten hebt, kan een pedicure je adviseren, behandelen of eventueel doorsturen. Natuurlijk kun je heel veel zelf doen om je voeten in een goede conditie te houden, maar weet ook dat je voor de juiste informatie en zorg bij een specialist terechtkunt. Neem contact op en wij onderzoeken waar je klacht zit. Vrijwel altijd kunnen we je klacht verlichten en in de meeste gevallen ook verhelpen. Onze pedicure-specialist zet zich in om je voeten op de beste manier te verzorgen. Je voeten zijn het waard!

Datum: 23 december 2022