reumatische-voet

Reumatische voet? Weet wat je doet!

Bewegen en reuma: voor velen niet de meest ideale combinatie. Door de lichamelijke klachten zijn dingen als het maken van een wandeling of sportief bewegen niet erg aantrekkelijk. Ook het dragen van schoenen kan belemmerend zijn, omdat ze niet goed meer passen. Toch zijn beweging en het dragen van goede schoenen juist belangrijk voor je. Ook als je reuma hebt. Met de juiste hulp is er meer mogelijk dan je misschien denkt. Lees hier meer over de verzorging van de reumatische voet.

Preventief onderzoek

De podoloog kan voetklachten, die ontstaan door reuma, verminderen of zelfs wegnemen. Wanneer je arts een reumatische aandoening constateert, kun je ook preventief je voeten laten onderzoeken. De podotherapeut kan zo voorkomen dat er in een later stadium klachten ontstaan, door middel van instructie en behandeling. Reumatische voetklachten zijn niet te genezen, maar ze kunnen vaak wel verminderd worden. Ook wanneer je de klachten al hebt, kan de podoloog uitkomst bieden.

Reumatische voet: adviezen en behandeling

Podotherapeuten behandelen klachten die voortkomen uit een afwijkend looppatroon of wanneer de voeten niet goed functioneren. Ook voor huid- en nagelaandoeningen kun je bij de podotherapeut terecht voor preventieve adviezen of behandeling. De behandeling bij pijnlijke drukplekken of wonden kan bestaan uit een teenorthese om drukplekjes op tenen te voorkomen of te verminderen, een podotherapeutische zool, vilttherapie of (semi-)orthopedisch schoeisel. Welke behandeling en eventuele vervolgbehandeling wordt ingezet, hangt af van je klachten en wordt door de podotherapeut bepaald tijdens een eerste onderzoek.

De podotherapeut kan voorkomen dat er in een later stadium klachten ontstaan

Schoenadviezen

Als je reuma hebt, is het belangrijk om bepaalde schoenadviezen te volgen. Hierdoor kun je het risico van drukplekken beperken. De podoloog kan je uitgebreid adviseren over het kopen van schoenen, maar hieronder volgen een paar tips om je op de goede weg te helpen:

  • Koop je schoenen altijd ‘s middags. In de loop van de dag worden je voeten namelijk dikker.
  • Loop altijd een paar rondjes in de winkel met de schoenen aan. Twijfel? Niet kopen! Een goede schoen hoef je niet in te lopen.
  • Schoenen moeten in de lengte én de breedte groot genoeg zijn. Je tenen moeten voldoende ruimte hebben. Als je staat, moet de schoen 10mm langer zijn dan de langste teen.
  • Laat je voeten ieder jaar opmeten. Je voeten veranderen naarmate je ouder wordt.

Goed om te weten!

Veel reumapatiënten hebben problemen hun voetverzorging, zoals het knippen van nagels of het behandelen van eelt of likdoorns. Je kunt hiervoor ook terecht bij de podotherapeut.

Date: 14 september 2019