spastische-voet

Wat je moet weten over een spastische voet

Na een dag uren te hebben gewandeld, kan het voelen alsof je benen nog net niet loslaten en je je voeten praktisch mee moet slepen. Dat is gewoon vermoeidheid. Zeker als je net die nieuwe schoenen hebt aangedaan die dag, kunnen je voeten best even zeer doen. Maar dat gaat wel weer over. Ook als je ‘s nachts verkeerd hebt gelegen en je voet tintelt helemaal, is er niks aan de hand. Als je een spastische voet hebt, dan is er iets heel anders aan de hand.

Een spastische voet? Wat is dat?

Eerst is het handig om te weten wat je je voor moet stellen bij een spastische voet. In een notendop: bij een spastische voet functioneren de spieren niet meer zoals ze zouden moeten. Dit is een gevolg van een reflex, waardoor de voet dus onwillekeurige bewegingen maakt. Dit wordt dan weer een spasme genoemd. Deze spasmen beperken je bewegingsvrijheid en kunnen zelf zorgen voor pijn.

Dit is de oorzaak

Wellicht vraag je je af hoe zo’n spastische voet ontstaat: kan iedereen het krijgen? Kan je het voorkomen? Het antwoord is dat er verschillende oorzaken aan ten grondslag kunnen liggen. Het begint hoe dan ook bij schade aan de hersenen of aan het ruggenmerg. Door deze schade kan de reflex niet meer goed worden tegengehouden, met als gevolg de spasmen. De beschadiging kan worden opgelopen door verschillende redenen, bijvoorbeeld door een beroerte, een chronische ziekte of tijdens een bevalling.

Wat het met je voeten doet

Wat je vaak ziet bij een spastische voet is dat het enkelgewricht naar buiten draait, zodat je op de buitenkant van je voet gaat lopen. Daarnaast ontstaat er vaak een spitsvoet: met deze voetstand loop je constant op je tenen. Verder kan er ook een verschil in de lengte van je benen ontstaan of kan de voet niet helemaal meer worden opgetild tijdens het lopen. Hierdoor sleep je als het ware met je voet. Ook klauwtenen kunnen als gevolg van een spasme voorkomen. Zoals je dus ziet, kan het je voeten op vele manieren beïnvloeden.

Wil je weten wat een spastische voet is en wat je er aan kunt doen?

Voetklachten

Niet alleen kun je door de spasmen veel moeilijkheden ervaren met bewegen, ook kunnen er andere problemen bij je voeten ontstaan. Juist door de verminderde mobiliteit belast je je voet meer en kun je je voeten minder goed verzorgen. Hierdoor kunnen klachten ontstaan zoals eelt- en likdoornvorming, maar ook ingegroeide nagels. Dit soort problemen kunnen op hun beurt het lopen ook weer moeilijker en/of pijnlijker maken.

De juiste aanpak

Wat kun je er dan tegen doen? In sommige gevallen kan een operatie mogelijk zijn, waarmee de voet gecorrigeerd wordt. Ook kunnen speciale schoenen helpen bepaalde problemen aan te pakken. Voor veel voetklachten, kan echter ook de medisch pedicure je van dienst zijn. Door de voeten voor jou op de juiste manier te verzorgen, kun vele problemen voorkomen en verholpen worden. Hierdoor kunnen veel dagelijkse ongemakken worden opgelost.

Over Medisch Pedicure Francisca

Je voeten dragen je overal mee naartoe en verdienen daarom alle ondersteuning die ze nodig hebben, juist als je al voetklachten hebt. Medisch Pedicure Francisca helpt je graag om de gesteldheid van je spastische voet te verbeteren en optimaal te houden. Heb je vragen? Of zou je graag een afspraak willen maken? Schroom dan niet om te bellen.

Datum: 24 april 2022