eelt-en-likdoorns

Tips: omgaan met eelt en likdoorns

Je schamen voor je voeten is natuurlijk niet de bedoelingen. Toch is het voor veel mensen de realiteit. Is het eindelijk weer zomer, durf je eigenlijk niet open schoenen te dragen omdat je eeltplekken dan zichtbaar zouden kunnen zijn. Draag je ze toch, kun je na een dag lopen haast niet meer op je voeten staan door de pijnlijke likdoorns (eeltknobbels) die je kwellen. Wanneer je ‘s avonds je schoenen uittrekt en naar je voeten kijkt, vraag je je af waarom jij dat nou weer moet hebben.

 

Tip 1: weet dat eelt en likdoorns erg normaal zijn

Hoe komen die vervelende ruwe en pijnlijke plekken toch op onze voeten. Eigenlijk heeft je lichaam hele goede bedoelingen: eelt ontstaat namelijk als een natuurlijke reactie door je huid om extra bescherming te geven aan plekken waar veel druk of wrijving aanwezig is. De huid verdikt zich dus op die plekken; vaak op de voorvoet, hielen en tenen. Wanneer er teveel, aanhoudende druk op een bepaalde plek is, kan er ook een likdoorn ontstaan. Dit is een naar binnen groeiende eeltplek. Deze plek heeft een harde eeltkern die de diepere, gevoelige huidlaag bereikt. En dat kun je dus best voelen…

Tip 2: herken het

Velen zijn er al mee bekend, maar het is goed om te weten hoe eelt en likdoorns eruit zien. Eelt is meestal wittig van kleur, en naarmate het dikker en droger wordt, kunnen er ook kloven in ontstaan. De likdoorns kunnen naast wit ook geel of bruin zijn, afhankelijk van je type huid. Qua vorm is het een klein, rond plekje dat hard aan kan voelen. Als je dus denkt dat je voeten zeer gehavend zijn, weet dit dus heel normaal is. Toch wil je er waarschijnlijk graag van af.

Tip 3: Draag de juiste schoenen

Eelt ontstaat dus door druk en wrijving, dus het dragen van de juiste schoenen is essentieel. Zowel te kleine als te grote schoenen kunnen zorgen voor eelt. Te kleine schoenen geven namelijk veel druk, en in te grote schoenen wrijven je voeten overal langs. Kies dus voor schoenen die perfect aansluiten aan je voet. Denk dan niet: als ik de juiste schoenen heb gevonden, dragen ik alleen nog maar die. Zorg er voor dat je je schoenen kunt afwisselen. Zo voorkom je namelijk dat de druk altijd op dezelfde plek valt.

Constant maar die ruwe voeten… Daar wil je vanaf

Tip 4: Verzorg jezelf goed

Het is ook uiterst belangrijk dat je je voeten goed hydrateert, zowel van binnen als van buitenaf. Een goede voetencrème spreekt voor zich: door je voeten hier regelmatig mee in te smeren houd je ze soepel en voorkom je dus dat ze uitdrogen en barsten. Maar ook voldoende water drinken houdt natuurlijk het vochtgehalte in je hele lichaam in balans. Daarnaast kan ook de juiste voeding helpen, omdat de juiste voedingsstoffen je huid gezond kunnen houden.

Tip 5: Haal het goed weg

Soms is eeltvorming lastig te voorkomen en wil je er gewoon vanaf zien te komen. Het is alleen wel belangrijk dat je verstandig te werk gaat. Zo is het belangrijk dat je de eelt eerst losser maakt, door middel van een voetenbad of eeltverweker. Daarna kun je het er af halen met een passend instrument, zoals een eeltschaaf of een voetvijl. Zorg er wel ten allen tijde voor dat je voorzichtig te werk gaat en probeer niet alles weg te halen (het is overigens je beschermlaagje).

Laat je helpen door een professional

Het is echter niet makkelijk om van eelt of likdoorns af te komen. Het vinden van de juiste middelen gaat niet altijd even soepel, maar ook jijzelf moet behoorlijk soepel zijn om fatsoenlijk bij je voeten te kunnen. Neem dus vooral contact op met een pedicure als je er maar mee blijft rondlopen. Met een simpele behandeling kan zij er weer voor zorgen dat je weer van je voeten kunt houden.

 

Datum: 24 april 2022