voeten

Vergeet je voeten niet!

Vaak zorg je pas voor je voeten als je likdoorns, pijnklachten of andere blessures en klachten krijgt. Met tips en hulp van de podotherapeut kun je heel wat voetenleed voorkomen of verhelpen. Lees je mee?

Voeten

Ai, steeds weer die pijn aan je knie, heupen, enkels of rug… Wist je dat de oorsprong van veel klachten in je voeten ligt? Een voet beweegt nooit alleen, maar maakt onderdeel uit van de zogenaamde ‘beweegketen’. Dat betekent dat een blokkade of verstoring in deze beweegketen problemen kan geven op andere plekken in je lichaam. Zo kan het bijvoorbeeld zijn dat jouw knieklachten (mede) worden veroorzaakt door de stand van je voeten, of door het dragen van slecht passende schoenen.

Podotherapeut

De podotherapeut biedt bij deze en tal van andere klachten raad. De podotherapeut is een erkend medicus. Hij of zij onderzoekt de hele beweegketen en gaat op zoek naar de oorzaak van het probleem. De klachten die de podotherapeut behandelt, komen voort uit een afwijkend functioneren van de voeten of het looppatronen. Ook kun je bij de podotherapeut terecht bij nagelaandoeningen en voor preventief advies.

Pijnvrij sporten

Sporten is goed voor je, maar je loopt ook kans op het krijgen van blessures. Veelvoorkomende blessures zijn de enkelverzwikking, peesirritaties als de springers- of lopersknie of zweepslag. Tijdens het sporten kan je huid het ook te verduren krijgen en likdoorns en blauwe teennagels oplopen. De (sport)therapeut helpt je weer verder door jouw klachten te onderzoeken. De oorzaak van de blessure of beschadiging wordt in kaart gebracht. Ook krijg je oefeningen voor thuis mee om je houding en spieren te stabiliseren. Zo kun je zo snel mogelijk herstellen en weer lekker sporten.

De podotherapeut onderzoekt de hele beweegketen en gaat op zoek naar de oorzaak van het probleem

Tips van de podotherapeut

  • Het lijkt een inkoppertje. Zorg ervoor dat je goed passende (sport)schoenen draagt, zo krijg je geen drukplekken of blaren. Ook loop je minder kans op blessures en pijnklachten.
  • Heb je de ziekte diabetes? Je loopt dan een grotere kans op klachten als neuropathie, slechte doorbloeding en infectie aan je voeten. Laat je voeten regelmatig controleren en verzorgen door een professional als een podotherapeut.
  • Zorg ervoor dat je je voeten goed verzorgd zijn. Likdoorns, eelt en pijnlijke nagels kunnen je prestaties op sportgebied ernstig verstoren.

Werkwijze

Na een uitgebreid vraaggesprek een lichamelijk onderzoek wordt een persoonlijk behandelplan opgesteld. Dit plan kan onder andere bestaan uit taping, schoenadvies, oefeningen en het aanmeten van podotherapeutische zolen. Voor het maken van een afspraak hoef je niet eerst langs bij de huisarts of een andere medisch specialist. Je kunt zonder doorverwijzing terecht bij sporttherapeut bij Praktijk voor Podotherapie Zwolle.

Datum: 29 maart 2018