Veelgestelde vragen over… voetklachten en oncologische voetzorg
Tijdens de behandeling van kanker kunnen zich allerlei voetproblemen voordoen. Voor de juiste zorg kunnen patiënten kunnen hiervoor terecht bij een oncologisch voetzorgverlener (OVV). De OVV screent daarbij de voeten op bijwerkingen als gevolg van de behandeling. Medisch Pedicure Francisca legt graag uit hoe oncologische voetzorg in zijn werk gaat.
Wat is een oncologische voet?
Bij chemotherapie of andere doelgerichte therapie om kanker te bestrijden gaan niet alleen de zieke cellen, maar ook goede cellen kapot. Na de behandeling herstelt het lichaam door eerst de vitale delen te repareren. Vervolgens zijn als laatste de uiteinden van het lichaam; de handen en voeten aan de beurt. Er kunnen daarbij klachten aan de voeten ontstaan als gevolg van het hoge toxische gehalte van de kankerbestrijdende middelen. Hieronder lees je meer over de verschillende klachten die kunnen ontstaan en wat je er zelf tegen kunt doen.
Voetklachten door chemotherapie
Zoals hierboven al gesteld kunnen als gevolg van chemotherapie voetklachten voorkomen. Deze klachten kunnen zich op meerdere manieren voordoen. Mogelijke voetklachten bij behandeling door chemotherapie zijn:
- Blaren
- Zere of gevoelige voeten
- Infecties
- Roodheid
- Zwelling
- Schilferende huid
- Jeuk
Hoe verzorg je je voeten bij neuropathie?
Onze voeten zijn vaak afgesloten van de buitenlucht door het dragen van sokken en schoenen. Het verzorgen van je voeten kun je doen door de volgende tips na te leven.
- Vermijd te krappe of te ruime schoenen en hoge hakken
- Vermijd synthetische materialen, zoals polyester of polyamide
- Stel je voeten niet onnodig bloot aan UV straling
- Vermijd blootstelling aan extreme warmte en koude
- Gebruik zeep verrijkt met vetstoffen
- Gebruik een geschikte vochtinbrengende crème
Chemotherapie kan leiden tot voetklachten
Oncologische voetzorg bij Medisch Pedicure Francisca
Er zijn verschillende behandelingen mogelijk, afhankelijk van de specifieke klachten. Deze behandeling kan bestaan uit het verwijderen van eelt, het dunner frezen van verdikte nagels of het repareren of herstellen van ingroeiende of gespleten nagels. Naast deze behandeling kan de OVV ook een massage toepassen, waardoor de bloedsomloop gestimuleerd wordt en daardoor de pijn verzacht wordt.
Wordt de behandeling van oncologische voetzorg vergoed?
Of de oncologische voetzorg vergoed wordt, hangt af van de zorgverzekeraar en zorgverzekering. Vraag hiernaar bij je zorgverzekeraar. Als je onder behandeling bent van het oncologisch behandelteam is er toestemming nodig voor de voetbehandeling. Als je klaar bent met de chemo-behandeling, heb je voor deze behandeling geen verwijzing nodig. Wil je graag meer weten over de mogelijkheden voor jouw situatie? Neem dan contact op via het contactformulier op de website.
-
Een fris gevoel is fijn. Voor je hele lichaam, maar ook zeker voor je voeten. Wanneer we te maken hebben met onaangename geurtjes, voelen we ons al snel ongemakkelijk. Begrijpelijk!
-
We kennen de massage als ontspanningsmiddel voor je hele lichaam. Je ziet misschien een ruimte voor je met geurkaarsen, aromatische oliën, een comfortabele ligstoel, kortom: een wellness. Maar een massage heeft meer functies dan enkel ontspanning.
-
Wanneer je last hebt van pijnklachten aan je voeten, hoef je hier niet mee rond te blijven lopen – letterlijk en figuurlijk. Er zijn zoveel mogelijkheden om de pijn te verlichten of volledig te laten verdwijnen. Bijvoorbeeld met een orthese.
-
Pijnlijke, stijve voeten, opgezwollen gewrichten, vergroeiingen in je tenen of andere delen van je voeten. Kun jij deze klachten afvinken? Dan heb je misschien reuma.
-
Je voeten gebruiken is zo vanzelfsprekend. Vaak merk je pas hoe belangrijk je voeten zijn wanneer er een klacht tevoorschijn komt. Een medisch pedicure biedt gelukkig de oplossing voor verschillende voetklachten.
-
De voet bestaat uit 26 afzonderlijke botten, 33 gewrichten, 107 banden en 19 spieren en pezen. Een ingewikkelde samenstelling, waar we zuinig op moeten zijn. Het is vervelend als je pijn hebt aan of in je voeten, enkels, knieën, heupen of rug.
-
Hebben voeten en diabetes iets met elkaar te maken? Jazeker, de diabetische voet is kwetsbaar en heeft daarom extra aandacht nodig.
-
Een tennispartij, een voetbaltoernooi, een rondje wielrennen of hardlopen. Sporten is naast gezond ook leuk!
-
Winterhanden en -voeten zijn geen pretje. Roodheid, jeuk dan weer een blauwe kleur die gepaard gaat met wisselingen in temperatuur. Vooral wintertenen komen vaak voor.
-
Wij vrouwen zijn er dol op: schoenen kopen. Het liefst hebben we bij elke outfit een passend paar. Kekke kleurtjes, hoge hakken of stoere boots. Wij zijn daarbij vooral geneigd om naar het uiterlijk van het schoeisel te kijken.