schoenen-kopen

Wat je altijd al wilde weten over schoenen kopen

Wij vrouwen zijn er dol op: schoenen kopen. Het liefst hebben we bij elke outfit een passend paar. Kekke kleurtjes, hoge hakken of stoere boots. Wij zijn daarbij vooral geneigd om naar het uiterlijk van het schoeisel te kijken. Of het echt goede schoenen zijn – schoenen waar onze voeten blij van worden – is vaak niet onze hoogste prioriteit. Nee, ze moeten vooral leuk zijn. Maar of dat nu echt verstandig is?

Leuk én de perfecte pasvorm

Het antwoord is heel simpel: nee, dat is beslist niet verstandig. Zelfs niet voor een gezonde voet. De kans is groot dat je meteen blaren ontwikkelt en later wellicht likdoorns of zelfs afwijkingen van de stand van je voet. Hallux valgus is daar een bekend voorbeeld van. Wanneer je voeten sowieso al extra aandacht verdienen, bijvoorbeeld omdat je diabetes, reuma of kanker hebt, is het al helemaal niet aan te raden om alleen maar op het uiterlijk van een schoen af te gaan. Dan is het extra belangrijk dat je goede schoenen koopt. En dat betekent heus niet dat je dan alleen maar op degelijke en saaie veterschoenen bent aangewezen, want goede schoenen kunnen er ook superleuk uitzien.

Waar moet je op letten?

Goede schoenen zijn in elke schoenenwinkel te koop en niet per definitie merkgebonden of duur in aanschaf. Het is alleen wel belangrijk dat ze aan de volgende eisen voldoen:

  • juiste pasvorm, dus passend bij de breedte van je voet, de hoogte van je wreef en voldoende lang en breed ter hoogte van je tenen
  • stevige hiel
  • stevig in het midden en soepel aan de tenen, zodat je voet goed kan afrollen
  • hakhoogte maximaal 2,5 centimeter
  • uitneembare binnenzool voor als je steunzolen (nodig) hebt
  • bij voorkeur een vetersluiting

Schoenen kopen

Wil je schoenen kopen, ga dan bij voorkeur aan het eind van de middag op pad. In de loop van de dag kunnen je voeten namelijk wat dikker worden. Zorg ook dat je de juiste sokken draagt of bij je hebt die je in je nieuwe schoenen wilt gaan dragen. Als jij je nieuwe winterschoenen met dunne pantykousjes past, krijg je spijt als je ze later met dikke wollen sokken draagt.

De juiste maat

Natuurlijk weet je welke schoenmaat je hebt, maar ga daar niet blindelings op af. Sommige merken vallen namelijk wat kleiner uit. Of groter. Daarom is het altijd belangrijk om ze wel even te passen. Beoordeel de juiste maat altijd staande. Als je staat (of loopt) vallen je voeten namelijk net een fractie groter uit dan wanneer je zit. Pas ook altijd allebei de schoenen. Vrijwel niemand heeft exact dezelfde maat aan beide voeten. Kies daarom altijd de maat van je ‘grootste’ voet.

Goede schoenen zijn niet per definitie duur in aanschaf

Nog meer checkpoints

Controleer of je aan de binnenkant geen naden of stiksels voelt. Vooral voor de risicovoet kan dit snel voor pijn of wondjes zorgen. Let ook op het materiaal waarvan de schoenen gemaakt zijn. Leer heeft de voorkeur. Het is stevig en op de juiste plaatsen toch soepel én zorgt voor een goede ventilatie. En hoe ziet de zool eruit? Kies liever voor een rubberen of profielzool, dan bijvoorbeeld voor een leren zool. Laatstgenoemde kan vrij glad zijn, waardoor je meer kans hebt om uit te glijden.

Vrouwelijk hakje

Natuurlijk wil je als vrouw ook weleens op hakken lopen. Stiletto’s zien er dan misschien vrouwelijk en sexy uit, maar ze zijn niet goed voor je voeten. Kies liever voor een hak die even breed is als je schoen en niet hoger is dan 2,5 centimeter. Dan heb je wel die vrouwelijke touch, maar kies je voor schoenen die toch steun geven en zorgen voor een ontspannen kuit.

Goed advies

Wil je schoenen kopen die specifiek voor jouw voeten de beste keuze zijn? Als medisch voetzorgverlener kan ik je daarin adviseren. Ook voor andere vragen over jouw risicovoet of behandeling ervan kun je uiteraard bij mij terecht. Neem gerust contact op.

Datum: 03 maart 2023