Verlicht overgangsklachten met reflexzonetherapie
Je zit net middenin een belangrijke vergadering als je hitte voelt opkruipen vanuit je borst. Al snel verspreidt de warmte zich via je nek naar je hoofd en je voelt dat je begint te zweten. Je probeert ongezien je hoofd te deppen, maar wat heeft het voor zin? Weer een opvlieger. En weer op zo’n ontzettend vervelend moment. Je weet dat het erbij hoort, maar de overgangsklachten beginnen je leven inmiddels behoorlijk te beheersen.
De overgang: wat is het?
Als vrouw ontkom je er niet aan: vroeg of laat beland je in de overgang. Het begin van een nieuwe periode in je leven. In deze face produceren je eierstokken steeds minder van het hormoon oestrogeen. Het is een natuurlijk proces, maar helaas gaat het ook vaak gepaard met verschillende klachten, waarvan sommige je leven behoorlijk kunnen beheersen.
Overgangsklachten
Veelvoorkomende symptomen van de overgang zijn:
- opvliegers
- nachtelijk zweten
- stemmingswisselingen
- slaapproblemen
- gewichtstoename
- geen zin in seks
- hoofdpijn
- ongewild urineverlies
- gewrichtsklachten
- botontkalking
Reflexzonetherapie geeft ontspanning en brengt je hormonen weer in balans
Leg je er niet bij neer!
Over het algemeen heerst de opvatting dat deze klachten ‘erbij horen’ en dat je je er maar bij neer moet leggen. De periode gaat immers vanzelf weer over. Maar als je in de overgang zit, is dit gemakkelijker gezegd dan gedaan. Gelukkig zijn er allerlei ondersteunende behandelingen die bij veel van deze typische overgangsklachten kunnen worden ingezet, waardoor ze verminderen of zelfs helemaal verdwijnen. Reflexologie is zo’n behandeling.
Natuurlijke behandelwijze
Reflexologie is een natuurlijke behandelwijze die uitgaat van het principe dat ieder deel van het lichaam wordt weerspiegeld in andere delen van het lichaam. Dat betekent dus dat alle organen, botten, klieren en weefsels, maar ook het zenuwstelsel, het bloedvatenstelsel en het lymfatisch stelsel elders in het lichaam weerspiegeld worden in zogenaamde reflexzones. Ik behandel als reflexzonetherapeut voornamelijk de voeten, maar ook de handen, oren, het hoofd en de rug kunnen aan bod komen. Door met bepaalde specialistische technieken de reflexzones te bewerken, wordt het lichaam beïnvloed en geprikkeld hierop te reageren.
Positieve resultaten
Wonderen verrichten kan ik niet, maar uit de praktijk weet ik dat veel klachten behandeld kunnen worden met positieve resultaten, waaronder overgangsklachten. Reflexzonetherapie verhoogt de immuniteit van het lichaam en activeert het zelfherstellend vermogen. Daarnaast geeft het ontspanning en kunnen hormonen in balans worden gebracht en de hormoonbalans is precies wat er verandert tijdens de overgang.
Inzetbaar bij veel klachten
Omdat het hele lichaam weerspiegeld wordt in reflexzones, is de lijst met klachten die behandeld kunnen worden door middel van reflexzonetherapie ook eindeloos. Voorbeelden zijn klachten op het gebied van:
- spijsvertering (darmklachten, maagzuur etc.)
- hormoonhuishouding (menstruatie, overgang, schildklierwerking etc.)
- bewegingsapparaat (rugpijn, spierpijn, gewrichtspijn etc.)
- zwangerschap en geboorte
- geestelijke klachten (depressie, stress, overspannenheid, trauma etc.)
- kanker (ontspanning, beter slapen, minder angst etc.)
-
Midden in de nacht word je badend in het zweet wakker. Tijdens een vergadering probeer je achteloos de druppels van je voorhoofd te vegen, maar je weet dat dat slechts een tijdelijke oplossing is.
-
Het verhaal van Mirthe (54): ‘Toen ik relatief jong was, heb ik mijn moeder verloren. Met haar heb ik dan ook nooit kunnen praten over de overgang. Dat was echt een gemis, want ik had nooit verwacht dat het me zo moeilijk zou vallen.
-
Ineens realiseer je je dat karweitjes die je voorheen moeiteloos deed ineens meer moeite kosten. Iets zwaars optillen of verplaatsen bijvoorbeeld. Dat komt omdat je spierkracht afneemt naarmate je ouder wordt.
-
Er kunnen allerlei momenten in het leven zijn waarop je gevoelsmatig op een kruispunt staat. Een moment waarop je niet weet of wat je doet nog wel het juiste is. Ga je door, of gooi je het roer om?
-
Er zijn vrouwen die op een andere leeftijd hormonale overgangsklachten ervaren en dus vervroegd in de overgang komen.
-
De overgang: iedere vrouw krijgt er op een gegeven moment mee te maken.
-
Heb je last van klachten als stemmingswisselingen, opvliegers, slapeloosheid en concentratieverlies? Of heb je te maken met menstruatieveranderingen?
-
Of je het nu ziet zitten of niet: er komt een moment dat je in de overgang komt. Grote kans dat je in die periode ook een baan hebt.
-
Overgangsklachten: het hoort erbij. Of toch niet? Veel vrouwen wordt verteld dat ze er maar mee moeten leven. Maar wist je dat lichaamsstress klachten kunnen verergeren? Door Body Stress Release kun je deze spanning weer loslaten.
-
Elke vrouw krijgt ermee te maken: de overgang. Gemiddeld op de leeftijd van 50 jaar dient de overgang zich aan, hoewel dat ook ruim eerder óf veel later het geval kan zijn.