Schaam je niet langer voor urineverlies
Sinds Angelique in de overgang zit, heeft ze regelmatig last van ongewild urineverlies. Niet alleen bij hoesten, niezen of lachen, maar ook op andere momenten. Het kwam steeds vaker voor dat ze niet op tijd het toilet kon halen. Daarnaast had ze nogal eens blaasontsteking, waarvoor ze vorig jaar maar liefst vijf keer een antibioticakuur heeft gehad. Toen ze onlangs ook haar ontlasting niet meer goed kon ophouden, was voor haar de maat vol.
Zoek hulp bij urineverlies
Ongewild urineverlies of je ontlasting niet goed op kunnen houden, is voor veel mensen een gênant onderwerp om over te praten. Schaamte speelt vaak een grote rol en dat maakt de drempel om hulp te zoeken soms hoog. Toch is het belangrijk om aan de bel te trekken, want over het algemeen kan er beslist wat aan gedaan worden.
Veelvoorkomende klacht
‘Angelique is beslist niet de enige die kampt met dergelijke klachten’, weet Wemeltje Eising. ‘Ik behandel regelmatig cliënten die te maken hebben met het niet kunnen ophouden van urine of ontlasting, niet genoeg druk kunnen zetten tijdens de toiletgang of niet naar de wc kunnen omdat de ontlasting niet wil komen. Het kan, zoals bij Angelique, door hormonale veranderingen komen, maar ook door een verzakking, bijvoorbeeld na het laten verwijderen van je baarmoeder. In dat geval moeten alle organen in je onderbuik een nieuwe plek krijgen. Langdurige stress is ook een bekende boosdoener.’
Langdurige stress is ook een bekende boosdoener
Oorzaak ligt in onderrug
Door al dit soort zaken kan de stand van de onderrug veranderen. ‘En daardoor ontstaan klachten’, aldus Wemeltje. ‘De zenuwen die vanuit je heiligbeen en staartbeen je lichaam ingaan, sturen onder meer je urinewegen en de darmen aan. Wanneer die niet in de juiste verhouding staan, kunnen die zenuwen deze processen niet goed aansturen. Ik ben ik Angelique’s wervelkolom bij langs gegaan om te onderzoeken waar de blokkades zaten. Deze heb ik ondersteund met homeopathie en haar onderrug heb ik met elektroacupunctuur behandeld. Dat ontspant de spieren en verbetert de doorbloeding en het immuunsysteem. Na een paar sessies ervaarde ze dat de soepelheid rond haar bekken verbeterde en was ze helemaal van haar klachten af.’
Iets voor jou?
Heb je het idee gekregen dat deze behandeling jouw klachten ook kan verhelpen? Neem dan contact op met Wemeltje. Wemeltje is lid van de beroepsverenigingen VVET en het CAT-level 5 en de overkoepelende organisatie RBCZ. Haar behandelingen worden door de meeste zorgverzekeraars (deels) vergoed wanneer je aanvullend verzekerd bent.
-
We hebben er allemaal van tijd tot tijd last van: stress. Het woord heeft een negatieve klank, want je kunt er immers allerlei klachten door krijgen, zoals hoofdpijn, vermoeidheid, rug- en nekklachten, concentratieverlies en slapeloosheid.
-
Als je last hebt van rugklachten, kan dat je dagelijkse activiteiten behoorlijk moeilijk maken. Gelukkig zijn er handige tips die je kunt volgen om rugpijn te voorkomen en te verminderen.
-
Peter (46) had al jaren last van zijn rug. Als rij-instructeur had hij toch vooral een zittend beroep en dat was niet bepaald bevorderlijk voor zijn klachten. Hij probeerde na zijn werk wel wat aan beweging te doen, maar zijn klachten begonnen hem daarin steeds meer te beperken.
-
Toen Margot (62) googelde op ‘pijn in heup’ schrok ze best van wat ze allemaal te lezen kreeg. Toch was er ook veel herkenning: pijnlijke onderrug en pijnuitstraling langs de heupen, benen en soms zelfs tot aan de voet. Vooral de pijn in haar heup begon haar steeds meer te beperken in haar dagelijks leven.
-
Regelmatig heeft Paula Kobayashi-van Luit ze over de vloer: mensen met rug-, schouder- en nekklachten. Bijvoorbeeld door verkeerd of te veel zitten.
-
We leven in een maatschappij waarin we onder druk komen te staan, door werk, relatie, enzovoorts. Hierdoor kunnen we uit balans raken. Door alle hectiek vergeten we onszelf nog wel eens, maar wanneer je lichaam seintjes geeft, bijvoorbeeld door pijn, is het belangrijk om hiernaar te luisteren.
-
Heb je last van pijnklachten in je rug, nek of schouders, of ben je vaak vermoeid en/of misselijk? De oorzaak zou een gewrichtsblokkade kunnen zijn in je wervelkolom. Dit is met verschillende technieken goed te behandelen.
-
Thuiswerken ging van een uitzondering naar de norm, toen iedereen geadviseerd werd zo veel mogelijk de werkvloer te vermijden. De eetstoelen, keukentafels en laptops zijn alleen amper een vervanging voor de kantoorstoelen en bureaus op kantoor. Hierdoor krijgen steeds meer mensen last van rug-, nek- en schouderklachten.
-
‘De pijn schiet vaak als een bliksemschicht door mijn rug’, vertelde Wilma me aan de telefoon. Ze had al heel lang last van die afschuwelijke zenuwpijnen en door de jaren heen was er nog steeds geen heldere diagnose of een oplossing gevonden. Soms ging het een periode goed, maar dan ineens was het er weer.
-
Chris wist aan het eind van de dag meestal niet meer hoe hij staan moest. En dat valt niet mee wanneer je een winkel hebt. Zijn onderrugklachten straalden vaak uit naar zijn benen.