De rugklachten zijn over. Ze kan weer motorrijden!
Als meisje al was Irma helemaal gek van motoren. Ieder jaar nam haar vader haar mee naar de TT in Assen. Geweldig vond ze dat. Op haar 18de verjaardag kreeg ze haar eerste motorrijles. Al snel haalde ze haar rijbewijs en kocht ze van haar spaargeld een tweedehands motor. Daarmee kwam een langgekoesterde wens in vervulling. Sindsdien toerde Irma op haar motor overal naartoe.
Motor in de garage
Irma is inmiddels 42 en tot haar grote verdriet stond haar motor al een paar maanden ongebruikt in de garage. Al een tijdje kampte ze met rugklachten, maar inmiddels was de pijn zo heftig, dat het vanuit haar onderrug uitstraalde naar haar heup en been. Het zitten op de motor deed daardoor zoveel pijn dat dit niet meer ging en ze noodgedwongen de auto moest pakken. Pijnstillers van de huisarts en de oefeningen die haar waren aangeraden, brachten niet het gewenste resultaat. Irma was bang dat ze moest stoppen met motorrijden, en dat was iets waar ze het erg moeilijk mee had. Die wetenschap vond ze bijna nog erger dan de pijn waarmee ze dagelijks te maken had.
Relatie tussen onder- en bovenrug
Toen Irma met haar klachten voor het eerst bij mij kwam, was ze behoorlijk bedrukt. Ze wilde zó graag weer motorrijden en hoopte dat ik daarin wat voor haar kon betekenen. Na een uitgebreid intakegesprek heb ik haar hele rug onderzocht. Ook al zat de pijn dan vooral in haar onderrug, toch kijk ik bij zo’n onderzoek ook wat de rest van de rug mij te vertellen heeft. Er zit bij rugklachten namelijk een sterke relatie tussen de onder- en de bovenrug. Hij moet van boven tot onder soepel kunnen bewegen.
SI-gewricht
Ik ontdekte dat Irma’s SI-gewrichten, ook wel heiligbeengewrichten genoemd, helemaal geblokkeerd stonden. De SI-gewrichten bevinden zich links en rechts van het midden, ter hoogte van de kuiltjes, in de onderrug. Tijdens de behandeling kon ik ontspanning rond dit gebied creëren door de doorbloeding te verhogen en de nieren te ondersteunen. Het deblokkeren van het SI-gewricht gaf al zoveel verlichting, dat Irma aangaf dat ze de spanning als het ware van haar rug voelde afglijden.
Er zit bij rugklachten namelijk een sterke relatie tussen de onder- en de bovenrug
Bovenrug
Verder heb ik ook Irma’s bovenrug behandeld. Niet omdat ze daar klachten had, maar omdat deze, als ik dat niet gedaan had, stijver zou worden waardoor de kans op het ontstaan van klachten aan arm, schouder of nek groot zou zijn geweest. Daarbij heb ik speciaal voor Irma homeopathische druppels samengesteld zodat het uiteindelijke mooie resultaat behouden zal blijven.
Haar passie
Irma verliet na die eerste behandeling als een heel ander mens mijn praktijk. Ze had weer hoop dat ze haar passie, het motorrijden, gewoon kon blijven uitvoeren. Inmiddels zijn we een paar sessies verder. Drie keer raden hoe ze hier de laatste keer kwam. Inderdaad, op de motor én met een stralende glimlach van oor tot oor. Irma is duidelijk weer helemaal gelukkig!
Vergoedingen
Omdat Wemeltje lid is van beroepsvereniging VVET en de CAT-level 5 overkoepelende organisatie RBCZ worden haar behandelingen door de meeste zorgverzekeringen (gedeeltelijk) vergoed wanneer je aanvullend verzekerd bent. Lees er bij twijfel je verzekeringspolis op na of neem contact op met je zorgverzekeraar.
-
We hebben er allemaal van tijd tot tijd last van: stress. Het woord heeft een negatieve klank, want je kunt er immers allerlei klachten door krijgen, zoals hoofdpijn, vermoeidheid, rug- en nekklachten, concentratieverlies en slapeloosheid.
-
Als je last hebt van rugklachten, kan dat je dagelijkse activiteiten behoorlijk moeilijk maken. Gelukkig zijn er handige tips die je kunt volgen om rugpijn te voorkomen en te verminderen.
-
Peter (46) had al jaren last van zijn rug. Als rij-instructeur had hij toch vooral een zittend beroep en dat was niet bepaald bevorderlijk voor zijn klachten. Hij probeerde na zijn werk wel wat aan beweging te doen, maar zijn klachten begonnen hem daarin steeds meer te beperken.
-
Toen Margot (62) googelde op ‘pijn in heup’ schrok ze best van wat ze allemaal te lezen kreeg. Toch was er ook veel herkenning: pijnlijke onderrug en pijnuitstraling langs de heupen, benen en soms zelfs tot aan de voet. Vooral de pijn in haar heup begon haar steeds meer te beperken in haar dagelijks leven.
-
Regelmatig heeft Paula Kobayashi-van Luit ze over de vloer: mensen met rug-, schouder- en nekklachten. Bijvoorbeeld door verkeerd of te veel zitten.
-
We leven in een maatschappij waarin we onder druk komen te staan, door werk, relatie, enzovoorts. Hierdoor kunnen we uit balans raken. Door alle hectiek vergeten we onszelf nog wel eens, maar wanneer je lichaam seintjes geeft, bijvoorbeeld door pijn, is het belangrijk om hiernaar te luisteren.
-
Heb je last van pijnklachten in je rug, nek of schouders, of ben je vaak vermoeid en/of misselijk? De oorzaak zou een gewrichtsblokkade kunnen zijn in je wervelkolom. Dit is met verschillende technieken goed te behandelen.
-
Thuiswerken ging van een uitzondering naar de norm, toen iedereen geadviseerd werd zo veel mogelijk de werkvloer te vermijden. De eetstoelen, keukentafels en laptops zijn alleen amper een vervanging voor de kantoorstoelen en bureaus op kantoor. Hierdoor krijgen steeds meer mensen last van rug-, nek- en schouderklachten.
-
‘De pijn schiet vaak als een bliksemschicht door mijn rug’, vertelde Wilma me aan de telefoon. Ze had al heel lang last van die afschuwelijke zenuwpijnen en door de jaren heen was er nog steeds geen heldere diagnose of een oplossing gevonden. Soms ging het een periode goed, maar dan ineens was het er weer.
-
Chris wist aan het eind van de dag meestal niet meer hoe hij staan moest. En dat valt niet mee wanneer je een winkel hebt. Zijn onderrugklachten straalden vaak uit naar zijn benen.