Bart slaapt eindelijk weer zonder slaapmasker
Jaren geleden had Bart door zijn zwaarlijvigheid en stevig rookgedrag slaapapneu ontwikkeld. Het vele snurken verdreef zijn vrouw steeds vaker naar de logeerkamer. Bovendien begon Bart door de vele ademstops tijdens de nacht overdag steeds minder goed te functioneren. Een slaapmasker, die met hoge druk lucht in zijn keel en neus blies, bracht dé oplossing. Bart sliep weer goed. Inmiddels was Bart al enige tijd geleden gestopt met roken én, met de hulp van een diëtist, behoorlijk afgevallen. Hij heeft weer een gezond gewicht, maar leek niet meer zonder zijn slaapmasker te kunnen.
Ademstops
Volgens cijfers van het ApneuCentrum Nederland lijden 600.000 Nederlanders aan slaapapneu. Het komt meer voor bij mannen dan bij vrouwen en vooral bij mensen tussen 45 en 65 jaar oud. Er is sprake van slaapapneu wanneer je tijdens je slaap minimaal vijf keer per uur stopt met ademhalen. Zo’n ademstop duurt minstens 10 seconden. Meestal merk je er zelf niets van (maar je partner vaak wel). Je slaap wordt echter wel minder diep, waardoor je minder uitgerust wakker wordt. Overdag ben je slaperig, kun je je slecht concentreren of raak je snel geïrriteerd.
Oorzaken
Bij slaapapneu wordt de luchtweg geblokkeerd. Het zachte deel van het gehemelte, de wand van de keelholte, vergrote amandelen of de tong sluit de ademweg af. Het komt erg veel voor bij mensen met overgewicht (maar liefst 70% met obesitas heeft hier last van), maar ook bij stress, roken, het gebruik van slaapmiddelen of het drinken van alcohol. Met een speciale test kan worden vastgesteld of je aan slaapapneu lijdt. Soms kan dit met een speciale nachtbeugel worden opgelost, maar meestal is alleen een slaapmasker effectief.
Stress
Bij Bart waren zijn overgewicht en het heftige roken in het verleden de oorzaken van het ontstaan van zijn slaapapneu geweest. Inmiddels was hij fors afgevallen en hij had gehoopt dat zijn slaapapneu, en daarmee het gebruik van zijn slaapmasker, verleden tijd zouden zijn. Daar zat hij erg mee, en dat leverde voor hem nogal wat stress op. Toen hij bij mij op consult kwam, merkte ik dat hij daar behoorlijk teleurgesteld over was. Blijkbaar ademde Bart zonder masker tijdens zijn slaap nog steeds te oppervlakkig, waardoor hij te weinig zuurstof kon opnemen en zijn lichaam niet genoeg kon ontspannen.
Het bracht rust in zijn lichaam
Doorbloeding verbeteren
Zoals gewoonlijk begon ik, na een uitgebreide intake, met een onderzoek van de ruggenwervels. Daar haal ik veel informatie uit. Alles in je lichaam staat namelijk met elkaar in verbinding en daardoor behandel ik nog wel eens op een heel andere plek dan waar de klacht zit. Dat was bij Bart ook het geval. Door met behulp van elektroacupunctuur de doorbloeding in zijn bekken, onderrug en benen te verbeteren, waarbij ik ook gelijk het lymfesysteem in dat gebied meenam, werd zijn ademhaling verbeterd. Het bracht rust in zijn lichaam.
Ontspanning
Op de stress, die zijn situatie ook niet ten goede kwam, heb ik een goede grip. Tussen zijn schouderbladen kon ik de ontspanning stimuleren waardoor Bart ook beter in slaap zou kunnen vallen en rustiger doorslapen en die ervoor zorgt dat de spijsvertering rustig blijft. Eén en ander heb ik ondersteund met homeopathische middelen. Vanochtend kreeg ik een mailtje van Bart, waarin hij me bedankte. Hij was dolgelukkig, want hij slaapt tegenwoordig zonder slaapmasker en heeft geen last meer van zijn slaapapneu! Als ik zo’n berichtje lees, weet ik dat mede door het gebruik van homeopathie, dit resultaat, op lange termijn blijvend is, vaak zonder terugval.
-
We hebben er allemaal van tijd tot tijd last van: stress. Het woord heeft een negatieve klank, want je kunt er immers allerlei klachten door krijgen, zoals hoofdpijn, vermoeidheid, rug- en nekklachten, concentratieverlies en slapeloosheid.
-
Een hele nacht slapen is niet voor iedereen vanzelfsprekend. In de maand maart staan we daarbij stil op de Internationale Dag van de Slaap.
-
Een goede nachtrust is ontzettend belangrijk voor onze algehele gezondheid en welzijn, vooral in het drukke leven dat velen van ons leiden. Een goede nachtrust zorgt niet alleen voor een goede fysieke gezondheid, maar zorgt ook voor een betere mentale gezondheid. Toch hoor je steeds vaker dat veel mensen moeite hebben om voldoende slaap te krijgen.
-
Veel fysieke klachten zijn te wijten aan een slecht bed. Lang niet iedereen beseft dat voldoende, met als gevolg dat men blijft doorlopen met klachten, die eigenlijk heel simpel te verhelpen zouden zijn. In dit artikel behandelen we de meest voorkomende fysieke klachten die veroorzaakt worden door te slapen op een bed dat niet bij je past of dat zodanig versleten is dat het een gevaar vormt voor je gezondheid.
-
De wekker naast je bed geeft 03.17 uur aan. Pff, er zijn nog maar drie minuten verstreken sinds je de vorige keer keek. Je draait je maar weer eens op je andere zij.
-
We slapen wat af. Bijna een derde van ons leven verkeren we in dromenland terwijl de wekker op scherp staat om ons weer het dagelijkse leven in te trekken. Het lijkt bijna tijdverspilling, totdat je een tijdje slecht slaapt.
-
Rusteloze benen zijn geen feest. Wanneer je probeert te slapen, voelt het alsof er een mierenkolonie door je benen loopt. Prikkels, steken of kriebelen maken dat je een onbedwingbare drang krijgt om je benen te bewegen.
-
Elke avond is het weer hetzelfde liedje. Je maakt je klaar voor het slapengaan in de hoop dat je dit keer wel een goede nachtrust tegemoet gaat. Maar al snel malen de piekergedachten weer door je hoofd en is je lichaam te onrustig om de slaap te vatten.
-
Ben jij iemand die ‘s nachts onrustig in bed ligt te woelen, piekerend over van alles en nog wat? Word jij om de haverklap wakker, om vervolgens niet meer in slaap te kunnen komen?
-
Een goede nachtrust ondersteunt en reflecteert je gezondheid. Wanneer je slecht slaapt, kan dit te maken hebben met stress, een verstoring in het slaap-waakritme of een tekort aan melanine. Daarnaast zijn sommige mensen gevoelig voor omgevingsfactoren zoals licht of geluid.