Durf je angst in de ogen te kijken
Je voelt je verraden door je eigen lichaam. Je leefde immers gezond en toch groeide daar die tumor in je borst, terwijl jij niets in de gaten had. En dat maakt je bang. Als je nu eens niet had meegedaan aan dat bevolkingsonderzoek was het misschien wel te laat geweest. Inmiddels ligt die hele periode vol intensieve behandelingen al weer een tijdje achter je en hoor je tijdens de controles alleen maar goede berichten. En toch ben je bang.
Verlammende angst
Die verlammende angst bij een onverwachte pijn in je lichaam. Is de kanker weer terug? Heb ik uitzaaiingen? Zal ik mijn kinderen nu toch niet zien opgroeien? Als een nieuw gezwel zoekt de angst een weg door je lichaam, ook al spreek je jezelf elke keer nog zo vermanend toe: stel je niet aan, de arts heeft gezegd dat het goed met je gaat, er is niets aan de hand. Hoe vaak je jezelf dat ook voorhoudt, de angst woekert verder.
Twijfels
Van je omgeving hoef je ook niet veel te verwachten. Je bent immers weer beter? Iedereen gaat ervan uit dat je je oude leventje weer moeiteloos oppakt, maar jij weet nauwelijks hoe je dat moet doen. Je energieniveau is immers nog lang niet wat het geweest is. Is dat wel normaal? Of zou het betekenen dat de kanker tóch weer terug is? En zo draaien je gedachten en emoties elke keer in hetzelfde kringetje rond. Voor de buitenwereld hou jij je groot, maar van binnen blijft het knagen.
Kunstzinnige therapie helpt je om je angst te overwinnen
Angst is niet raar
Die angst die jij voelt, is afschuwelijk, maar aan de andere kant ook niet meer dan normaal. Je hebt immers een heftige tijd achter de rug waarin je leven op zijn kop stond. Je was continu bezig met het volgen van de behandelingen en overleven. En ‘ineens’ kom je dan op een punt dat de artsen tevreden zijn over de resultaten en je pas over een paar maanden hoeft terug te komen voor controle. Dat is natuurlijk geweldig, maar tegelijkertijd ook doodeng. Want opeens moet je er weer op vertrouwen dat alles goed is.
Erkennen
Het liefst zou je dat natuurlijk ook doen, maar dat is gemakkelijker gezegd dan gedaan. En daar komt dan ineens die verraderlijke angst om de hoek kijken. Hoe hard je die ook negeert of wegstopt, het lukt je niet. Angst kun je namelijk alleen maar overwinnen door hem in de ogen te kijken. Erken dat je bang bent en zoek uit waarvoor je precies bang bent. Durf hem maar eens te voelen, die angst. Dat kan even heel vervelend zijn, maar daarna zul je merken dat de angst vanzelf weer weg ebt.
Accepteren
Pas als je écht gaat onderzoeken waar je bang voor bent, kun je wellicht ook dingen regelen of organiseren die een stukje rust geven. Misschien zijn er zaken waarop je invloed kunt uitoefenen. Andere dingen zul je moeten leren accepteren. Het kan helpen om daar met anderen over te praten. Dat kan een goede vriendin zijn, een lotgenoot of een professional. Net waar jij je prettig bij voelt.
Aan de slag
Ontspanning en afleiding kunnen goed helpen bij het acceptatieproces. Ik heb in mijn praktijk al vaak mogen ervaren dat vrouwen met behulp van creatieve opdrachten zonder woorden leren uit te drukken wat hen bezighoudt. Dat geeft inzicht! Uitdrukken wie ze zijn en daar nieuwe kracht aan ontlenen. Weer zelf de regie in handen nemen. Angsten overwinnen. Afscheid nemen van hun ‘oude ik’ en hun ‘nieuwe ik’ leren omarmen. Zoiets gun ik iedereen!
-
We hebben er allemaal van tijd tot tijd last van: stress. Het woord heeft een negatieve klank, want je kunt er immers allerlei klachten door krijgen, zoals hoofdpijn, vermoeidheid, rug- en nekklachten, concentratieverlies en slapeloosheid.
-
Naomi had er al haar hele leven last van: een vaak ongefundeerde angst die ieder moment de kop kon opsteken. Ze had geen idee hoe ze daar kon afkomen. Ze had al vele therapieën gevolgd en ondergaan.
-
In onze moderne wereld, waar stress en burn-outs helaas steeds vaker voorkomen, is het belangrijk om op verschillende manieren te zoeken naar een verbetering van de geestelijke gezondheid. Eén van die manieren, verrassend genoeg, is het leren van een nieuwe taal.
-
Wanneer je een trauma ervaart, lijkt het alsof je brein op tilt slaat. Spanning en stress hopen zich op tot het punt waarop je niet meer normaal lijkt te functioneren.
-
Eigenlijk zijn we allemaal een radertje in het grote geheel. Onderdeel van een systeem. Van je gezin, je werk, je vriendengroep. Als er één radertje stagneert, heeft dat invloed op de rest.
-
Je bent zó moe. Dagelijks ben je in de weer met vroege wekkers, je gezin, je baan, je sociale contacten, je werk. Je staat continu onder druk.
-
Het is soms heerlijk om je even onder te dompelen in een warm bad. Om dat verwenmomentje écht compleet te maken, kun je je bad verrijken met een lekkere badolie, of een lekkere combinatie van oliën.
-
Je had je het ouderschap zo anders voorgesteld. Een beetje zoals op die plaatjes in lifestyle magazines. Je zag het al helemaal voor je. En alhoewel je dol bent op je kinderen – je zou ze voor geen goud willen missen – pakte dat idyllische beeld in de praktijk toch wat anders uit.
-
Brigitte (43) is door meer inzicht in deelpersoonlijkheden rustiger en meer in balans. Maar dat was een tijd geleden wel anders. Ze heeft een erg drukke baan en daarnaast heeft ze een gezin draaiende te houden.
-
Wist je dat hypnotherapie een goede methode is om allerlei mentale en fysieke klachten aan te pakken? Iedereen loopt in het leven bepaalde littekens op. Sommige klein, anderen juist groot.