kunstzinnige-therapie

Kunstzinnige therapie bij kanker

Hoe moet je rouwen? Hoe klim je uit dat bekende ‘zwarte gat’ waarin je na kanker vaak terechtkomt? Wike de Klerk had daar destijds graag wat handvatten voor aangereikt gekregen. Zij is kunstzinnige therapie gaan studeren en helpt nu mensen ná kanker om te gaan met dezelfde emoties als die zij destijds doormaakte.

Inzichten

Kunstzinnige therapie is zó waardevol als je geen prater bent of (nog) geen woorden kunt vinden voor wat je voelt. Tekenen, schilderen of boetseren raakt aan je gevoelsleven. Wat onbewust is in je geest, waar je met woorden nog niet bij kunt, uit zich al wel in beeldende therapie. Het maakt op een heel ander niveau iets in je los, waardoor er inzichten komen, zodat je weer verder kunt.

Negeren helpt niet

Jaren geleden kregen mijn beide ouders kort na elkaar kanker. Ik heb hun ziekteproces, inclusief de achtbaan aan emoties, van heel dichtbij meegemaakt. De angst, de wanhoop en de hoop. Helaas hebben mijn ouders hun ziekte allebei niet overleefd en werd ik overspoeld door verdriet. Ik had geen idee hoe ik daarmee moest omgaan. Dus probeerde ik gewoon door met werken en leven. Maar na een jaar ging het niet meer. Ik weet nog dat ik voor een verkeerslicht stond en het ineens zwart werd voor mijn ogen. Toen heb ik me ziek gemeld.

Rouwproces doorlopen

Ik kon gewoon niet meer verder. Ik moest iets met dat rouwproces doen. In die periode las ik toevallig een interview met een vierdejaars studente die de opleiding Kunstzinnige Therapie deed. Dat sprak mij enorm aan. Ik ben altijd creatief en kunstzinnig geweest en ik besloot zelf ook deze 4-jarige hbo-opleiding te volgen. Dat deed ik in eerste instantie voor mezelf, maar ik besloot er ook mijn vak van te maken. Ik wilde met mensen met kanker werken en hen de handvatten reiken die ik zelf zo gemist had.

Kunstzinnige therapie helpt je om tot inzichten te komen

Onbegrip

Voor ex-kankerpatiënten breekt vaak een moeilijke tijd aan wanneer alle behandelingen achter de rug zijn. Bij ieder pijntje is er de angst dat de kanker weer terug is, je bent het vertrouwen in je lichaam kwijt, hebt te maken met gevolgen van de behandelingen, zoals extreme vermoeidheid, verminking van je lichaam, oedeem of mentale klachten. Vaak is er ook weinig begrip van de omgeving. Je bent toch weer beter? Je bent toch weer de oude? Waarom kun je dan niet gewoon aan het werk of je oude leventje weer oppakken?

Emoties komen overeen

In het inloophuis voor (ex-)kankerpatiënten en hun naasten, waar ik één keer in de twee weken creatieve workshops geef, merkte ik dat de groep borstkankerpatiënten erg groot is. Vandaar dat ik me in mijn praktijk vooral op deze vrouwen richt, maar ik begeleid ook vrouwen én mannen die een andere vorm van kanker hebben gehad. Ze hebben immers allemaal met dezelfde emoties te maken.

Verandermodus

Tijdens een intakegesprek tast ik af wat je al gedaan hebt, wat je wilt ontwikkelen en welke oefeningen en techniek daarbij passen. Als er daarnaast ook nog een klik is, en ik heb eigenlijk nog niet meegemaakt dat dat niet het geval was, kunnen we aan de slag. In het begin doen we de sessie wekelijks, zodat je sneller in de ‘verandermodus’ komt. Daardoor boek je eerder resultaat. Het aantal sessies is per persoon verschillend.

Klotenziekte

Ik krijg echt vleugels als mensen een groei doormaken en weer op eigen benen verder kunnen. Kanker is zo’n klotenziekte, daar mag iemand niet in zijn eentje mee worstelen. Het heeft zó’n impact op zoveel levensgebieden, dat is gewoon te groot en te heftig om alleen mee te dealen.

Vergoeding

De sessies kunstzinnige therapie worden overigens deels vergoed vanuit het aanvullend pakket. Sommige zorgverzekeraars vragen om een doorverwijzing. Het beste kun je daar zelf even je polis op nalezen of contact over opnemen met je verzekering.

Kunstzinnig therapeut
Wike de Klerk

Datum: 14 mei 2019