Slaapproblemen aanpakken met osteopathie!
Eindelijk kun je met een kop thee op de bank ploffen. Ten minste, dat hoop je. Want ja hoor, je zit net en hoort je kindje boven al weer brullen. Het gaat nu al tijden zo, en je hebt geen idee wat er aan de hand is. Natuurlijk weet je van vriendinnen dat een paar slapeloze nachten normaal zijn, en geen reden is om aan de bel te trekken. Maar inmiddels beginnen de slaapproblemen een patroon te vormen. Het wordt tijd om hulp in te schakelen.
Slaapproblemen
Het is pijnlijk wanneer het prille kindergeluk wreed verstoord is doordat je doodmoe en ten einde raad bent. Je baby of kindje zorgt voor slapeloze nachten door het gehuil, en jij kan niet slapen doordat je je zorgen maakt. Want wat is er nu toch aan de hand dat je kindje niet gewoon in slaap valt?
Drie groepen problemen
Ruw genomen kun je slaapproblemen indelen in drie groepen: inslaapproblemen, doorslaapproblemen en vroeg wakker worden. Er zijn verschillende en heel uiteenlopende oorzaken voor deze problemen. Zo kun je denken aan groeipijnen, nachtmerries en angsten, maar ook aan ontstekingen, ADHD of andere fysieke klachten. Osteopathie biedt een uitkomst voor de slaapproblemen waar geen pathologische oorzaak aan ten grondslag ligt.
Wat is osteopathie?
De osteopathie gaat uit van de gedachte dat het menselijk lichaam een eenheid is. Het lichaam bestaat uit verschillende systemen (gewrichten, organen en schedel) die goed moeten kunnen bewegen. Als het lichaam gezond is, gebeurt dat ook. Maar als het evenwicht verstoord is geraakt, heeft het lichaam hulp nodig om het evenwicht te herstellen. Een osteopaat kan het lichaam daarbij helpen.
Hoe helpt osteopathie?
De oorzaak van de klachten kan zeer verschillend zijn. Hoe klein ook: ieder kind is een individu, dat andere achtergronden heeft en zich anders uit. Bij OsteoMartine onderzoeken we het kind daarom nauwkeurig om de juiste behandeling te kunnen toepassen. Omdat osteopathie een zachte en efficiënte geneeswijze is, is deze uitermate geschikt voor baby’s en kinderen.
Zachte handgrepen
We onderzoeken de kinderen met behulp van zachte handgrepen. De beweeglijkheid of spanning, die verantwoordelijk is voor de klachten, kan worden behandeld. De behandeling voelt prettig aan, en vaak vallen de baby’s zelfs in slaap. Na de behandeling volgt een tweede afspraak na een paar weken: het zelfherstellend vermogen van het lichaam heeft tijd nodig om tot een nieuw evenwicht te komen. Osteopathie is juist zo geschikt voor baby’s omdat het lichaamsweefsel van baby’s nog heel flexibel is. Bij OsteoMartine schrijven we geen medicijnen voor, maar proberen we tijdens de behandeling de oorzaak van een klacht weg te nemen, zodat het lichaam vervolgens zichzelf verder kan herstellen.
Andere problemen
Naast slaapproblemen zijn er nog meer klachten waarmee jij en je kindje baat hebben bij osteopathie. Zo kun je ook bij OsteoMartine terecht in het geval van klachten omtrent:
- voorkeurshouding
- darmkrampjes
- achterblijvende ontwikkeling
- langdurig huilen
- reflux
- problemen met zuigen en/of slikken
- keel-, neus- en oorproblemen
Benieuwd of osteopathie wat voor jou is?
Heb jij een kindje met (slaap)klachten? Of ervaar jijzelf (chronische) klachten als rugpijn, hoofdpijn of kom jij maar niet van die vervelende darmklachten af? Neem contact op met OsteoMartine voor een consult!
-
We hebben er allemaal van tijd tot tijd last van: stress. Het woord heeft een negatieve klank, want je kunt er immers allerlei klachten door krijgen, zoals hoofdpijn, vermoeidheid, rug- en nekklachten, concentratieverlies en slapeloosheid.
-
Een hele nacht slapen is niet voor iedereen vanzelfsprekend. In de maand maart staan we daarbij stil op de Internationale Dag van de Slaap.
-
Een goede nachtrust is ontzettend belangrijk voor onze algehele gezondheid en welzijn, vooral in het drukke leven dat velen van ons leiden. Een goede nachtrust zorgt niet alleen voor een goede fysieke gezondheid, maar zorgt ook voor een betere mentale gezondheid. Toch hoor je steeds vaker dat veel mensen moeite hebben om voldoende slaap te krijgen.
-
Veel fysieke klachten zijn te wijten aan een slecht bed. Lang niet iedereen beseft dat voldoende, met als gevolg dat men blijft doorlopen met klachten, die eigenlijk heel simpel te verhelpen zouden zijn. In dit artikel behandelen we de meest voorkomende fysieke klachten die veroorzaakt worden door te slapen op een bed dat niet bij je past of dat zodanig versleten is dat het een gevaar vormt voor je gezondheid.
-
De wekker naast je bed geeft 03.17 uur aan. Pff, er zijn nog maar drie minuten verstreken sinds je de vorige keer keek. Je draait je maar weer eens op je andere zij.
-
We slapen wat af. Bijna een derde van ons leven verkeren we in dromenland terwijl de wekker op scherp staat om ons weer het dagelijkse leven in te trekken. Het lijkt bijna tijdverspilling, totdat je een tijdje slecht slaapt.
-
Rusteloze benen zijn geen feest. Wanneer je probeert te slapen, voelt het alsof er een mierenkolonie door je benen loopt. Prikkels, steken of kriebelen maken dat je een onbedwingbare drang krijgt om je benen te bewegen.
-
Elke avond is het weer hetzelfde liedje. Je maakt je klaar voor het slapengaan in de hoop dat je dit keer wel een goede nachtrust tegemoet gaat. Maar al snel malen de piekergedachten weer door je hoofd en is je lichaam te onrustig om de slaap te vatten.
-
Ben jij iemand die ‘s nachts onrustig in bed ligt te woelen, piekerend over van alles en nog wat? Word jij om de haverklap wakker, om vervolgens niet meer in slaap te kunnen komen?
-
Een goede nachtrust ondersteunt en reflecteert je gezondheid. Wanneer je slecht slaapt, kan dit te maken hebben met stress, een verstoring in het slaap-waakritme of een tekort aan melanine. Daarnaast zijn sommige mensen gevoelig voor omgevingsfactoren zoals licht of geluid.