Wapen jezelf tegen de winterdip!
We kunnen er niet omheen draaien: de dagen worden korter en de zon laat zich steeds minder lang zien. Voor jouw gevoel lijkt het net alsof die koude winterdagen in je lichaam ‘vastzitten’. Je voelt je moe, en als je ‘s ochtends wakker wordt zou je úren langer willen blijven liggen en je bent vatbaarder voor griepjes en verkoudheden. En je vrolijke humeur laat zich net zoals het zonlicht steeds minder vaak zien. Jij voelt je knap lusteloos. Help: je hebt een winterdip!
Een winterdip
Door de jaren heen zijn er al veel onderzoeken geweest naar de mogelijke relatie tussen de winter en een verminderde weerstand. Daglicht en vitamine D zijn nog voor de aanmaak van serotonine, het hormoon dat je nodig hebt om je gelukkig te voelen. En dat zijn júíst de dingen waar je in de winter een tekort aan hebt.
De oplossing!
Dat is nou allemaal wel goed en aardig, maar hoe kom je nou weer van je dipje af? De osteopaat kan je helpen! Martine Jansen, osteopaat bij OsteoMartine: ‘Als osteopaat kijk ik naar het lichaam als één geheel. De aandacht gaat hier uit naar de beweeglijkheid van je lijf. De behandeling wordt alleen met de handen uitgevoerd. Er komt dus geen apparatuur aan te pas. Alles wat vastzit – spieren, gewrichten en organen – wordt zachtjes gemasseerd en losgemaakt. Tijdens een osteopathiebehandeling komen er stoffen vrij die je immuunsysteem positief beïnvloeden, zoals serotonine. Hierdoor krijgt het zelfgenezend vermogen van je lichaam een oppepper, waardoor je weer meer levensenergie krijgt en ook beter bestand bent tegen verkoudheids- en griepvirussen.
Fitter voelen
Omdat het lichaam flink aan het werk wordt gezet om zichzelf te herstellen, zal je hele conditie verbeteren. En dat is het mooie: tijdens een behandeling wordt niet alleen de klacht aangepakt waar je voor kwam. Ook eventuele andere klachten verminderen, of verdwijnen zelfs helemaal! Hierdoor zul je je een stuk fitter voelen. Je slaapt verbetert en je stort je weer met volle passie en plezier op leuke dingen.’
Tips voor thuis
Martine besluit: ‘Ter aanvulling van de osteopathiebehandeling kun je nog een paar dingen zelf al doen om de winter fitter door te komen. Zorg er overdag in elk geval voor dat je wordt blootgesteld aan zonlicht. Daarnaast is het belangrijk om genoeg te bewegen, en dat je ook een regelmatig slaappatroon hanteert. Stress is iets wat je zoveel mogelijk moet vermijden. Verder zijn ontspanning en gezonde voeding ook belangrijke pijlers. Voeding waarmee je je winterdipje tegengaat, is bijvoorbeeld ei, banaan, pompoenpitten, amandelen, sesamzaad, bruine rijst en linzen.’
Wist je dat…
… osteopathie een scala aan klachten behandelt? Hierbij kun je bijvoorbeeld denken aan hoofdpijn en migraine, rugproblemen, keel-, neus- of oorklachten, gewrichtsklachten, zwangerschapsklachten en spijsverteringsklachten als maagpijn en diarree.
‘Wát een vooruitgang!’
‘Al jaren had ik last van mijn maag en darmen. Sinds ik bij Martine ben geweest, zijn mijn klachten voor 90% minder geworden. Daarnaast heeft ze zelfs iets aan mijn astma kunnen doen. Wát een vooruitgang. Dit had ik véél eerder moeten doen!’
-
We hebben er allemaal van tijd tot tijd last van: stress. Het woord heeft een negatieve klank, want je kunt er immers allerlei klachten door krijgen, zoals hoofdpijn, vermoeidheid, rug- en nekklachten, concentratieverlies en slapeloosheid.
-
Binnen de grote groep mensen die te maken hebben gehad met corona, is er een groep die gedurende langere tijd klachten blijft houden: ‘long covid’.
-
Zou het niet heerlijk zijn om iedere dag vol energie te zitten? Elke dag optimaal benutten, zonder continu te verlangen naar je bed of een powernap op de bank. Maar in werkelijkheid gaat het er heel anders aan toe.
-
Mineralen: de aarde zit er vol mee. Wij ook.
-
Je wilt je natuurlijk fit, energiek en lekker in je vel voelen. Je lichaam doet er ook alles aan om zo gezond mogelijk te blijven. Maar je moet je lichaam daarin wel ondersteunen, anders kun je klachten krijgen.
-
Sinds begin oktober 2020 zijn mijn man en ik regelmatig in de Oosterschelde te vinden voor een kort zwem-moment. We noemen dit ‘onze winterdip’. We zijn al jaren elke winter aan het peddelen in een kajak op zee, maar dan gekleed in onze winter-kajak-uitrusting. We meenden koud water wel te kennen. Niets is minder waar. Want in zee met direct contact aan je huid?
-
Heb je last van klachten als vermoeidheid, pijnklachten, een druk gevoel of zit je gewoon niet lekker in je vel? Het valt niet mee om er dan zelf achter te komen wat de oorzaak hiervan is. Anna Bron kan je hierbij helpen.
-
Hoe heb jij de afgelopen tijd ervaren? Luister eens naar je ademhaling. Ziekte, stress en trauma hebben allemaal een invloed op je adem. Zelfs nadat je genezen bent of de stressvolle periode voorbij is.
-
Een gezonde levensstijl begint bij evenwichtige en gevarieerde voeding. Maar hoe bewust je ook eet, het kan soms best lastig zijn om elke dag aan alle nodige voedingsstoffen toe te komen.
-
Soms voel je je niet helemaal naar behoren, maar weet je niet waarom. Pogingen om gezond te eten en te sporten hebben niet het gewenste effect. Je leefstijl past niet bij de behoeften van je lichaam.