zoetstoffen

Alles wat je moet weten over… zoetstoffen

Bijna iedereen is gek op zoet. Logisch, want een zoete smaak activeert het beloningscentrum in de hersenen. Dat heeft vervolgens een pijnstillend en stressverlagend effect. In de oertijd was zoet voedsel veilig om te eten. Het leverde veel calorieën op (vroeger zeer gewenst) en was doorgaans niet giftig. Wat hebben we tegenwoordig voor zoetmakers en wat is er wel of juist niet gezond? We zetten een paar zoetstoffen voor je op een rij.

Honing

Honing heeft per gewicht een kwart minder suiker dan kristalsuiker. Bovendien is honing allesbehalve een ‘lege’ suiker: de substantie bevat heel veel stoffen die goed voor ons zijn. Zo bevat honing veel antioxidanten en verhoogt het antioxidanten die al in ons lichaam aanwezig zijn, zoals vitamine C en glutathion. Daarnaast werkt honing ook ontstekingsremmend.

De uitspraak ‘suiker is suiker’ gaat daarom niet op. Maar gezond verstand dicteert dat je het gebruik ook niet moet overdrijven. Suiker blijft immers calorierijk. De richtlijn is één tot drie eetlepels per dag en liever niet meer, tenzij je veel sport. Onverhitte (koudgeslingerde) honing is de beste kwaliteit, het liefst van bijen in een natuurgebied zonder verontreinigingen.

Stevia

Stevia is een rare: het is een zoetstof, maar óók goed voor je tanden. Sterker nog: stevia werkt zelfs ondersteunend op de verwerking van suikers uit voedsel, en de lever- en nierfunctie. Stevia is een plantje dat erg lijk op munt. Het is een geschikte en veilige calorie-arme zoetstof voor iedereen die een probleem met de bloedsuiker ervaart. Let wel op welke stevia je gebruikt. Er zijn namelijk veel ‘neppers’ op de markt. Veel producten claimen dat het stevia is, maar in werkelijkheid bevat het slechts een klein gehalte daarvan.

Welke zoetstof gebruik jij het meest?

Kokosbloesemsuiker

Kokosbloesemsuiker is bruin en heeft een caramel-achtige smaak. Qua effect is het slechts een derde zo belastend als kristalsuiker (sucrose) en de helft van ahornsiroop. Het komt van de kokospalm en is een goed alternatief voor tafelsuiker. Kokosbloesem bevat ook mineralen, maar dit gehalte is zeer laag. Hoewel het een stuk milder werkt, is en blijft het een suiker. Als je een calorievrij effect wilt, kun je toch beter voor stevia kiezen.

Suiker alcohol groep

Deze groep bestaat eigenlijk uit vezels die je darmbacteriën kunnen gebruiken. Voorbeelden zijn xylitol, sorbitol en erythritol. Er is nauwelijks een stijging in de bloedsuikerspiegel te meten na consumptie van deze stoffen. So far so good, kun je zeggen. Maar soms kan je lichaam deze suikers niet goed verteren. Dat leidt uiteindelijk tot gasvorming. Consumeer dus met mate. Wist je trouwens dat xylitol beter is voor je tanden dan fluor? Het gaat de vorming van gaatjes tegen omdat het plaque-vormende bacteriën bestrijdt.

Sucralose en aspartaam

Deze zoetstoffen wil je nog niet met een stok van drie meter aanraken. Sucralose heeft een ongunstig effect op onze darmbacteriën, maakt het lichaam insuline-ongevoelig en belast de lever. Het verhoogt ook de vorming van schadelijke mondbacteriën. Smakelijk… maar niet heus! Daarnaast wordt aspartaam afgebroken in twee stoffen, waarvan asparaginezuur schadelijk is voor de hersenen in hoge doseringen.

De conclusie

Wat is dan de conclusie wanneer het aankomt op zoetstoffen? Kies voor een natuurlijk zoetmiddel en laat de kunstmatige varianten voor wat ze zijn. In deze context zijn alle zoetstoffen, met uitzondering van aspartaam en sucralose geschikt, zolang ze met mate worden gebruikt.

Wil je graag meer advies over de verschillende soorten zoetstoffen? Neem dan gerust contact op! Wij helpen je graag.

Date: 20 maart 2023