podoloog

Een voetenspecialist? 5 vragen aan de registerpodoloog!

Dat een registerpodoloog ‘iets met voeten’ doet, weet je misschien al. Maar weet jij al wat deze ‘voetenspecialist’ precies voor jou (of je kind) kan betekenen? Om meer te weten komen over de wondere wereld van het vak der podologen, beantwoordt registerpodoloog Jasper Wanders vijf veelvoorkomende vragen..

Kindervoeten

‘Ik zie dat mijn zoontje van vier met zijn enkels naar binnen staat. Moet ik mij zorgen maken?’

De voeten van kinderen maken een bijzondere en snelle ontwikkeling door. Bij de geboorte hebben de benen van kinderen vaak een O-stand: de voeten en de enkels zijn dan meer naar buiten gedraaid. Rond het tweede levensjaar komt daar verandering in: de benen krijgen dan meestal een X-vorm, en de voeten en enkels gaan steeds meer naar binnen staan. Rond het vijfde levensjaar krijgen de voeten echter een steeds meer rechtere vorm. Het naar binnen staan van de voeten en de enkels bij een kind van vier is dus heel normaal. Heeft je kind geen pijnklachten, en valt het bijvoorbeeld ook niet veel tijdens het lopen en rennen? Dan hoef je geen stappen te ondernemen; hoogstwaarschijnlijk corrigeren de voeten zichzelf. Laat je kind veel op blote voeten lopen en anders op schoenen met de juiste maat en die zo slap mogelijk zijn. Hierdoor worden de voeten vanzelf getraind en zo voorkom je voetklachten. Heeft je kind wel klachten, dan kan een bezoek aan de (kinder)registerpodoloog verstandig zijn. Na een analyse van de voeten, kan ik bijvoorbeeld podotherapeutische zolen en oefeningen aanbieden.

Pedicure versus podoloog

‘Wat is het verschil tussen een pedicure en een registerpodoloog?’

Goede vraag, veel mensen weten niet precies wat nou het verschil is tussen deze twee disciplines. Een pedicure verzorgt de voeten door bijvoorbeeld eelt te verwijderen en de nagels bij te werken. Medische pedicures zijn gespecialiseerd in het verzorgen van de voeten met voetproblemen. Denk hierbij aan problemen als likdoorns, ingegroeide nagels en schimmel, maar ook risicovoeten bij bijvoorbeeld ziektes als reuma. Als registerpodoloog ben ik gespecialiseerd om de oorzaak van verschillende voetklachten op te sporen, zoals een afwijkende voetstand, sportblessures, overbelastingen en pijn. Ook bied ik diverse behandelingen aan, zoals voettrainingen, podotherapeutische zolen, ortheses en zoolcorrecties. Risicovoeten behandel ik ook. Daarnaast is mijn zorg ook preventief: ik geef je advies over hoe je in het vervolg klachten kunt voorkomen.

Podotherapeutische zolen kunnen je helpen om van je voetklachten af te komen, zoals bij een overbelasting

Likdoorns

‘Ik heb last van een likdoorn die steeds na het verwijderen weer terugkomt. Hoe kan ik dit oplossen?’

Een likdoorn is een klein plekje verdikte huid op de tenen, ontstaan door wrijving en overdruk. De meest voorkomende oorzaak van likdoorns is het dragen van schoenen of sokken die teveel op de tenen drukken. De plekjes kunnen op je tenen zitten, maar ook tussen je tenen. Likdoorns zijn vaak ontzettend pijnlijk, vervelend dus als ze steeds blijven terugkeren! Als registerpodoloog kan ik de precieze oorzaak van de plekjes achterhalen, en de wrijving en overdruk weghalen. Dat kan bijvoorbeeld door een voetentraining, podotherapeutisch zool, orthese, drukverdeling of nagelbeugel. Daarnaast zal ik je een schoenadvies geven. Hoogstwaarschijnlijk komt de likdoorn met deze maatregelen niet snel meer terug.

Diabetes en podologie

‘Mijn arts zei dat het vanwege mijn diabetes slim is om eens naar een registerpodoloog te gaan. Waarom is dat zo?’

Wat vervelend dat je diabetes hebt. Als gevolg van deze ziekte kun je lichamelijke klachten krijgen, ook in je voeten. Voetklachten zijn vaak het gevolg van zenuwschade, ofwel neuropathie. Hierdoor stroomt het bloed minder goed in je benen en voeten, waardoor er een verminderd gevoel in je voeten ontstaat. Het gevaar bestaat dat je hierdoor het niet doorhebt als er een wond ontstaat. Deze wond kan door een te late opmerking gaan infecteren, waardoor er allerlei nare kwalen op de loer liggen. Daarom wordt er in het geval van diabetes gesproken van een zogenaamde ‘risicovoet’. Als registerpodoloog is het mijn missie om jouw voeten zo goed mogelijk te beschermen, en het risico op voetklachten zo laag mogelijk te maken. Hiervoor stel ik samen met jou een behandelplan op, dat bijvoorbeeld kan bestaan uit voetentraining, schoenadviezen, podotherapeutische zolen en het regelen van pedicurezorg.

Podotherapeutische zolen

‘In mijn omgeving hebben best veel mensen podotherapeutische zolen. Waar zijn deze eigenlijk goed voor? En heb ik er als hardloper misschien ook wat aan?’

Podotherapeutische zolen kunnen je helpen om van je voetklachten af te komen, zoals bij een overbelasting, of een afwijkende stand van je knieën of voeten, maar hiermee pak je de oorzaak niet aan. Door middel van voetentrainingen kun je echter de oorzaak wél aanpakken. Door je voeten te trainen worden de banden, spieren en gewrichten soepeler en sterker. Je verbetert hiermee de voetenstand en je looppatroon, zodat je beter en prettiger kunt bewegen. Ook kun je hiermee heel wat nare blessures voorkomen, zoals ‘shin splints’, ‘plantaire fasciopathie’, ‘achillespees klachten’. Typische hardloopblessures.

Datum: 24 april 2019