kankerdiagnose

5 tips om met je kankerdiagnose om te gaan

En dan ineens krijg je te horen dat je kanker hebt. Misschien had je het al verwacht. Misschien totaal niet. Hoe dan ook: vanaf dat moment is alles anders. Wordt je leven nooit meer hetzelfde. Alsof de grond onder je voeten wegzakt. En terwijl jij nog amper kunt beseffen wat je allemaal te wachten staat, begint de medische molen al te draaien. Hoe ga je om met die kankerdiagnose? Speciaal voor jou 5 tips.

Tip 1: neem iemand mee naar je afspraken

Waarschijnlijk heb je weinig meer gehoord van wat je arts vertelde nadat hij het woordje ‘kanker’ in zijn mond nam. Daarom is het verstandig om vanaf nu altijd iemand mee te nemen naar een afspraak in het ziekenhuis. Want daar zul je de komende tijd vaker verwacht worden voor een gesprek of onderzoek. Er komt veel informatie op je af en er is soms weinig tijd voor het nemen van belangrijke beslissingen. Twee horen meer dan één, en het geeft je de gelegenheid om er naderhand samen over te kunnen praten.

Tip 2: wijs een contactpersoon aan

Het is allemaal heel goed bedoeld, maar soms word je doodmoe van al die bezorgde mensen die je bellen en appen om te informeren hoe het met je gaat. Wees daar duidelijk in tegen de mensen die dichtbij je staan. Samen kun je daar misschien een oplossing voor vinden door een vast contactpersoon aan te wijzen die zorgt voor de communicatie.

Tip 3: zorg voor structuur

Met al die ziekenhuisafspraken en behandelingen sinds de kankerdiagnose lijkt het af en toe of je geleefd wordt en de regie bent kwijtgeraakt. Zorg daarom voor structuur met vaste tijdstippen om te eten, te rusten en bezoek te ontvangen. En te bewegen, ook als je je beroerd voelt. Want je zult merken dat een halfuurtje wandelen per dag je goed zal doen. Wetenschappelijk onderzoek heeft zelfs aangetoond dat je daardoor sneller herstelt van een operatie en de bijwerkingen van chemokuren en bestralingen.

Na je kankerdiagnose komt er ineens enorm veel op je af

Tip 4: wees niet te streng voor jezelf

Je ‘moet’ al zoveel in je weg naar herstel. Wees tussen de bedrijven door daarom lief voor jezelf en doe dingen waar je energie van krijgt of blij van wordt. Ook als je zoiets voorheen misschien zou hebben bestempeld als ‘nutteloos tijdverdrijf’. Wat maakt het uit dat je uren rond struint op Pinterest om leuke plaatjes te verzamelen? Als je dat leuk vindt, moet je het vooral doen.

Tip 5: praat over je gevoel

Het is nogal wat waar jij doorheen gaat. Je staat op dit moment vooral in de overlevingsstand, en het is heel logisch dat je ook bang bent om dood te gaan. Maar kanker heb je niet alleen. Je hele gezin, naaste familieleden en vrienden ervaren sinds jouw kankerdiagnose eveneens een emotionele rollercoaster. Maak het bespreekbaar. Met je naasten. Of met je medisch specialist of casemanager. De situatie op zich zal er niet door veranderen, maar het kan opluchten om je zorgen en gedachten te delen en je hart af en toe te luchten.

Kankerdiagnose: en nu?

Geen twee mensen met een kankerdiagnose zijn hetzelfde. Ieder beleeft het op zijn of haar eigen manier. En ieder gaat er op een eigen manier mee om. En dat is goed. Volg je gevoel. Voel je de behoefte om actief mee te werken aan je herstel? Neem dan eens een kijkje op onze website. Hyperthermie is zeer effectief als aanvullende behandeling bij en tijdens chemotherapie, radiotherapie, immunotherapie en hormoontherapie in de strijd tegen vele soorten kanker. Overleg eventueel wel eerst even met je oncoloog.

Datum: 18 juli 2023