kanker

Jezelf terugvinden na kanker

Het doormaken van een ernstige ziekte als kanker kan ingrijpende gevolgen hebben. Niet alleen fysiek kunnen dingen blijvend veranderd zijn, maar ook mentaal laat zo’n heftige periode dikwijls onuitwisbare littekens achter. Daar zul je mee moeten leren omgaan. Je oude leventje kun je niet zomaar, en soms zelfs nooit meer, oppakken. Je bent een stukje van je vertrouwde leven voorgoed kwijt.

Marlene Koekkoek

‘Zwart gat’ na kanker

Menig ex-kankerpatiënt krijgt te maken met het beruchte ‘zwarte gat’. Alle behandelingen zijn achter de rug. Je bent ‘schoon’ verklaard en iedereen gaat weer over tot de orde van de dag. Ook van jou wordt verwacht dat je je leven weer oppakt. Je bent immers weer beter, dus kunt gewoon weer aan het werk. Maar je voelt je gesloopt. De operatie, chemo- en radiotherapie hebben er behoorlijk ingehakt. Je hebt maar weinig energie en voelt je onzeker. Ja, je hebt het overleefd, maar wat voor leven héb je nu nog?

Rouwproces

Je hebt sombere gedachten en bent soms zelfs angstig. Komt de kanker weer terug? Je lijf voelt niet betrouwbaar meer. Er groeide immers zomaar iets kwaadaardigs zonder dat jij het in de gaten had. Wie zegt dat dat niet opnieuw gebeurt? Dergelijke gedachten kunnen je behoorlijk van je stuk brengen. Je maakt eigenlijk gewoon een rouwproces door. Rouw is niet iets wat je alleen ervaart wanneer er iemand overlijdt, maar je kunt ook rouwen om het verlies van een stuk van je gezondheid. Rouw om het verlies van het vertrouwen in je lichaam. Rouw om het, soms tijdelijk, niet meer kunnen functioneren als voorheen.

‘Wees blij! Je leeft toch nog?’

Natuurlijk ben je blij dat je weer beter bent en het hebt overleefd. En anders word je daar door je omgeving wel regelmatig aan herinnert: ‘Wees blij! Je leeft toch nog?’ Maar hoe je het ook probeert, je kúnt gewoon (nog) geen blijdschap voelen. Simpelweg omdat de kwaliteit van je leven nu zo anders is dan voordat je ziek werd. Je ziekteproces heeft grote invloed gehad op je lichaamsbeleving. Je hebt voor je gevoel teveel moeten inleveren.

Hoe pak je de draad weer op na deze ziekte?

Expertise Centrum Trauma & Verlies

Ik kan je helpen om je nieuwe leven vorm te geven. Soms is het gewoon fijn om iemand naast je te hebben die je daarbij helpt. Als psycholoog doe ik dat vanuit praktijk Koekkoek in Winsum, maar sinds vorig jaar ben ik ook mede-eigenaar van het Expertise Centrum Trauma & Verlies in Groningen. Daar zijn we gespecialiseerd in de behandeling van klachten die verband houden met traumatische ervaringen en het traumatisch verlies van dierbaren, gezondheid en werk.

Verschillende soorten rouw

Soms gaat het puur om rouw, maar het kan ook zijn dat er oude trauma’s naar boven komen. Voordat je ziek werd, kon je die vermijden door je op je werk te storten of intensief te gaan sporten, maar doordat je dat fysiek niet meer kunt of er gewoon de energie niet voor hebt, wordt je ineens weer met dat oude zeer geconfronteerd en komt er een extra laag bij. Soms komen er ook oude patronen omhoog.

Diverse behandelvormen

In het Expertise Centrum Trauma & Verlies hebben we diverse behandelvormen die we hiervoor kunnen inzetten. Hierbij kun je denken aan cognitieve gedragstherapie, EMDR en lichaamsgerichte therapie, maar ook aan muziek- en yogatherapie. Het geeft je inzicht, waardoor je het ook aan je omgeving uit kunt leggen. Dat kan best pijnlijk zijn, want zodra je het hardop uitspreekt, wordt het ook echt voelbaar, maar het zorgt er wel voor dat ook anderen zullen begrijpen dat jij niet meer ‘de oude’ zult worden, maar een nieuwe versie van jezelf. De nieuwe versie van jezelf, die haar leven weer omarmt en zin kan geven.

Datum: 25 augustus 2019