Diabetes: geef je voeten de noodzakelijke aandacht!
Het is een van de meest voorkomende ziektes in Nederland: diabetes. Wanneer je te horen krijgt dat je diabetes hebt, is er een grote kans dat je je leefstijl voor een groot deel moet aanpassen. Je zult veranderingen in je voedingspatroon moeten maken, regelmatig je bloedsuiker moeten meten en ervoor moeten zorgen dat je genoeg aan lichaamsbeweging doet. Helaas kun je door de diabetes vervelende klachten aan je voeten krijgen. Het is daarom van belang dat je extra (preventieve) zorg en aandacht aan je voeten besteedt.
Kwetsbare voeten bij diabetes
Als je diabetes hebt, zijn je voeten extra kwetsbaar. Door diabetes raken de zenuwen en bloedvaten in je lichaam beschadigd. Dat zorgt voor een verminderde doorbloeding van je benen en voeten. Als gevolg daarvan ontstaat er een onnatuurlijke druk op bepaalde delen van je voet, en wordt het gevoel in je voeten steeds minder. Door het verminderde gevoel zul je eventuele wondjes minder snel opmerken, die als gevolg van de verminderde bloedsomloop minder goed genezen. Deze wondjes kunnen hierdoor eerder gaan ontsteken, met alle gevolgen van dien. Ook kan de stand van je voeten veranderen door de diabetes.
Diabetesvoet: dit zijn de symptomen
Er zijn veel verschillende symptomen waar je een diabetesvoet aan kunt herkennen. Hierbij kun je onder andere denken aan nieuwe druk- of eeltplekken en verkleuringen van je huid: je hebt witte, blauwe of rode plekken. Soms voelt de huid van je voeten koud aan, maar aan de andere kant kunnen ze juist ook warm aanvoelen en gezwollen zijn. Ook overgevoeligheid voor druk en een doof of tintelend gevoel in je voeten zijn symptomen. Andere symptomen zijn ongevoeligheid voor kou en warmte, kramp, onopgemerkte en langzaam genezende wondjes en pijn in je benen tijdens het lopen, die ook niet weggaat als je stilstaat.
Extra goed zorgen voor je voeten
Kortom: als diabetespatiënt hebben je voeten extra zorg nodig. Ook als je diabetes hebt maar geen klachten ervaart, is dit belangrijk. Deze extra verzorging is in de eerste plaats erop gericht om te voorkomen dat je klachten erger worden. Leefstijl is hierbij een component. Zorg voor voldoende lichaamsbeweging (ga bijvoorbeeld wandelen of fietsen), en doe dagelijks oefeningen voor je voeten. Dit stimuleert de bloedsomloop. Daarnaast kun je de tips in het rijtje hieronder gebruiken.
Als je diabetes hebt, zijn je voeten extra kwetsbaar
Diabetesvoet
Dit kun je zelf al doen:
- Zorg voor goed passende schoenen die niet te strak zitten, zodat er geen drukpunten ontstaan.
- Controleer je voeten elke dag op wondjes. Ontdek je die? Raadpleeg dan de huisarts.
- Draag goed passende wollen of katoenen sokken, zodat er wederom geen druk ontstaat.
- Knip je nagels recht af, zodat ze niet de kans krijgen om in te groeien.
- Droog je voeten goed af (ook tussen je tenen), en smeer ze in met een pH-huidneutrale crème. Zo droogt je huid niet uit.
- Neem geen voetenbaden.
- Laat je voeten elk jaar screenen op risicofactoren door je arts of medisch pedicure.
- Zorg voor een goed looppatroon. Speciale inlegzolen die je voeten corrigeren en de druk verdelen, kunnen hier eventueel bij helpen.
De belangrijkste tip: voetbehandeling bij diabetes
Tot slot is het belangrijk dat je je voeten regelmatig laat verzorgen door een medisch pedicure. Tijdens de voetbehandeling worden je voeten allereerst goed onderzocht op eventuele problemen of dreigende problemen. Ook krijg je een uitgebreid advies over de dagelijkse verzorging van je voeten, zodat je voetproblemen (in het vervolg) kunt voorkomen. Ook worden je voeten weer in een optimale conditie gebracht door onder andere het verwijderen van overtollig eelt en het behandelen van (eventuele) ingegroeide nagels, likdoorns, overtollig eelt en kloven.
Voetentips!
In elke uitgave geeft Fleur een tip om je voeten te verzorgen. Fleur: ‘Bij een goede voetverzorging hoort ook zorg voor je nagels. Natuurlijk wil jij ook graag dat jouw natuurlijke nagels sterk, glanzend en gezond zijn. De speciale olie van Dadi’Oil geeft jouw nagels en je nagelriemen net dat stukje extra verzorging. Deze olie maakt je nagels en nagelriemen meer flexibel en stevig, en zorgt voor een glans. Dat komt door de aanwezige avocado, olijf en jojoba, die beschermend, hydraterend en verzachtend werken. Leuk om te weten: de olie is 100% organisch en op een duurzame manier vervaardigd. Daarnaast ruikt de olie heerlijk, en heeft hij ook nog een verjongende werking.’
-
Een fris gevoel is fijn. Voor je hele lichaam, maar ook zeker voor je voeten. Wanneer we te maken hebben met onaangename geurtjes, voelen we ons al snel ongemakkelijk. Begrijpelijk!
-
We kennen de massage als ontspanningsmiddel voor je hele lichaam. Je ziet misschien een ruimte voor je met geurkaarsen, aromatische oliën, een comfortabele ligstoel, kortom: een wellness. Maar een massage heeft meer functies dan enkel ontspanning.
-
Wanneer je last hebt van pijnklachten aan je voeten, hoef je hier niet mee rond te blijven lopen – letterlijk en figuurlijk. Er zijn zoveel mogelijkheden om de pijn te verlichten of volledig te laten verdwijnen. Bijvoorbeeld met een orthese.
-
Pijnlijke, stijve voeten, opgezwollen gewrichten, vergroeiingen in je tenen of andere delen van je voeten. Kun jij deze klachten afvinken? Dan heb je misschien reuma.
-
Je voeten gebruiken is zo vanzelfsprekend. Vaak merk je pas hoe belangrijk je voeten zijn wanneer er een klacht tevoorschijn komt. Een medisch pedicure biedt gelukkig de oplossing voor verschillende voetklachten.
-
De voet bestaat uit 26 afzonderlijke botten, 33 gewrichten, 107 banden en 19 spieren en pezen. Een ingewikkelde samenstelling, waar we zuinig op moeten zijn. Het is vervelend als je pijn hebt aan of in je voeten, enkels, knieën, heupen of rug.
-
Hebben voeten en diabetes iets met elkaar te maken? Jazeker, de diabetische voet is kwetsbaar en heeft daarom extra aandacht nodig.
-
Een tennispartij, een voetbaltoernooi, een rondje wielrennen of hardlopen. Sporten is naast gezond ook leuk!
-
Winterhanden en -voeten zijn geen pretje. Roodheid, jeuk dan weer een blauwe kleur die gepaard gaat met wisselingen in temperatuur. Vooral wintertenen komen vaak voor.
-
Wij vrouwen zijn er dol op: schoenen kopen. Het liefst hebben we bij elke outfit een passend paar. Kekke kleurtjes, hoge hakken of stoere boots. Wij zijn daarbij vooral geneigd om naar het uiterlijk van het schoeisel te kijken.