Voetklachten bij dementie
Voetproblemen kunnen bij iedereen ontstaan, dus ook bij mensen die ernstig ziek zijn. Het is altijd noodzakelijk om op tijd aan de bel te trekken, maar dit is niet voor iedereen een optie. Wanneer je lijdt aan dementie, heb je bijvoorbeeld niet altijd in de gaten dat er iets aan de hand is. Sterker nog, dementerende mensen voelen het soms niet goed als er iets aan de hand is, of negeren de pijn. Hierdoor kunnen voetproblemen uitgroeien tot ernstige infecties. Een medische pedicure biedt hierbij oplossing.
Voetklachten
Door de jaren heen kunnen er verschillende voetklachten ontstaan. Bij oudere mensen zien we voornamelijk een afname van flexibiliteit van de banden en pezen, verstijving van gewrichten, artrose of slijtage, spataderen, standsafwijkingen van voeten en tenen en allerlei huidaandoeningen zoals oedeem. Mensen met dementie lopen vaak veel. Er is een constante behoefte om onderweg te zijn. Hierdoor ontstaan er al snel ingegroeide nagels, likdoorns of eeltvorming.
Voorkom voetklachten
Bij dementerende mensen is het niet vanzelfsprekend dat ze zelf aangeven dat ze voetklachten hebben. Het is daarom aan te raden om niet zozeer te genezen, maar juist te voorkomen. Een regelmatige behandeling van de medische pedicure kan voorkomen dat een eventueel voetprobleem uitgroeit tot vervelende en pijnlijke klachten. Preventief en frequent verzorgen van de voeten is bij dementerende mensen dus bijzonder van belang.
Geduld en ervaring
Werken met dementerende mensen is niet altijd even gemakkelijk. Bij Medische Voetzorg Den Bosch zijn ze zich daarvan bewust. Tijdens de opleiding tot medische pedicure heeft pedicure Fleur Wageneer geleerd om te werken met voeten van oudere mensen. Ze is daarom enorm geduldig en heeft veel ervaring met de doelgroep. Zo weet ze bijvoorbeeld dat een behandeling niet te lang mag duren en kan ze zorgvuldig te werk gaan zonder de patiënt uit het oog te verliezen.
Dementerende mensen geven niet altijd aan dat ze last hebben van voetklachten
Goed overleg
Voordat de pedicure aan het werk gaat, vindt er altijd eerst goed overleg plaats met de verpleging of verzorging. Zo weet de pedicure hoe de patiënt eventueel kan reageren en wat dan vervolgens de beste oplossing is. Mocht er bijvoorbeeld sprake zijn van angst of onrust, dan doet lichamelijk contact, zoals een hand vasthouden, of lichamelijke contact vaak wonderen. Aan de andere kant geeft de pedicure adviezen over preventieve maatregelen bij voetklachten. In feite is er dus sprake van een wisselwerking, zodat de behandeling voor de patiënt zo goed en rustig mogelijk kan verlopen.
Meer weten?
Wil jij je laten adviseren over voetverzorging van dementerende mensen? Bij Medische Voetzorg Den Bosch staat de patiënt centraal. Medisch pedicure Fleur Wagenaar is expert op het gebied van professionele voetverzorging. Met haar specialistische kennis krijg je altijd een passend advies over de juiste behandeling en verzorging bij voetproblematiek. Neem contact op en maak je wensen kenbaar.
-
Een fris gevoel is fijn. Voor je hele lichaam, maar ook zeker voor je voeten. Wanneer we te maken hebben met onaangename geurtjes, voelen we ons al snel ongemakkelijk. Begrijpelijk!
-
We kennen de massage als ontspanningsmiddel voor je hele lichaam. Je ziet misschien een ruimte voor je met geurkaarsen, aromatische oliën, een comfortabele ligstoel, kortom: een wellness. Maar een massage heeft meer functies dan enkel ontspanning.
-
Wanneer je last hebt van pijnklachten aan je voeten, hoef je hier niet mee rond te blijven lopen – letterlijk en figuurlijk. Er zijn zoveel mogelijkheden om de pijn te verlichten of volledig te laten verdwijnen. Bijvoorbeeld met een orthese.
-
Pijnlijke, stijve voeten, opgezwollen gewrichten, vergroeiingen in je tenen of andere delen van je voeten. Kun jij deze klachten afvinken? Dan heb je misschien reuma.
-
Je voeten gebruiken is zo vanzelfsprekend. Vaak merk je pas hoe belangrijk je voeten zijn wanneer er een klacht tevoorschijn komt. Een medisch pedicure biedt gelukkig de oplossing voor verschillende voetklachten.
-
De voet bestaat uit 26 afzonderlijke botten, 33 gewrichten, 107 banden en 19 spieren en pezen. Een ingewikkelde samenstelling, waar we zuinig op moeten zijn. Het is vervelend als je pijn hebt aan of in je voeten, enkels, knieën, heupen of rug.
-
Hebben voeten en diabetes iets met elkaar te maken? Jazeker, de diabetische voet is kwetsbaar en heeft daarom extra aandacht nodig.
-
Een tennispartij, een voetbaltoernooi, een rondje wielrennen of hardlopen. Sporten is naast gezond ook leuk!
-
Winterhanden en -voeten zijn geen pretje. Roodheid, jeuk dan weer een blauwe kleur die gepaard gaat met wisselingen in temperatuur. Vooral wintertenen komen vaak voor.
-
Wij vrouwen zijn er dol op: schoenen kopen. Het liefst hebben we bij elke outfit een passend paar. Kekke kleurtjes, hoge hakken of stoere boots. Wij zijn daarbij vooral geneigd om naar het uiterlijk van het schoeisel te kijken.