
Gezonde kindervoeten: een heel leven lang!
De voeten van je kinderen maken een snelle ontwikkeling door. Heeft jouw kind voetklachten of problemen met de motoriek? Dan is het verstandig om hem of haar te laten controleren door de podoloog.
Kindervoeten
Problemen aan de kindervoeten kunnen zich uiten in een afwijkend looppatroon, een afwijkende houding of een sterk afwijkende voetstand. Mogelijk leiden de problemen aan de voeten tot klachten in andere delen van het lichaam, zoals de benen, heupen of de rug. Wacht dus niet te lang met hulp: je kinderen (en hun voeten) moeten nog lang mee!
Hielpijn bij kinderen
Een vaak voorkomend voetprobleem bij kinderen is ‘Morbus Sever’: een ontsteking aan het hielbeen. Deze aandoening komt vooral veel voor bij kinderen tussen de 8 en 13 jaar die actief sporten. De buitenste schijf (groeischijf) van het hielbeen (calcaneus) bevindt zich aan de achterkant van het hielbeen. Tijdens de groei is de nog niet volgroeide groeischijf vaak kwetsbaar en kan deze geïrriteerd raken. Vlak daarboven hecht de achillespees aan. Deze kan tevens een vergrote trekkracht geven door een afwijkende voetstand en de groeischijf provoceren. Als de buitenste schil van het hielbeen ontstoken of geïrriteerd raakt, dan wordt dat Morbus Sever genoemd.
Kindervoeten hebben veel te verduren
Klachten
Meestal uiten de klachten bij Morbus Sever zich als pijn ter hoogte van het hielbeen en een eventuele zwelling van de aanhechting van de achillespees. Sommige kinderen gaan op hun tenen lopen om minder pijn te ervaren. Morbus Sever heeft een gunstig spontaan verloop: de klachten verdwijnen meestal vanzelf wanneer je kind volgroeid is. In de tussentijd kunnen sportende kinderen in ontwikkeling veel pijn en last ervaren. Gelukkig kan register podoloog Anja Mehagnoul helpen!
Behandeling
Met het stellen van de juiste vragen en een lichamelijk onderzoek stelt Anja vast of de klachten inderdaad worden veroorzaakt door een geïrriteerd hielbeen (groeischijf) of dat er misschien iets anders aan de hand is. Hierbij wordt gebruikgemaakt van meet- en analyseapparatuur. Tijdens het onderzoek let Anja op afwijkingen, pijnklachten, de plaats van de pijn en de leeftijd van je kind. Na het verzamelen van alle gegevens stelt ze een passend zorgplan op. Een beperkte tijdelijke hielbelasting tijdens sport en alledaags lopen is van belang. Oplossingen zijn bijvoorbeeld een aanpassing van de schoenen (zoals een verende steunzool onder de hiel), een verhoging van de hak, het aanmeten van een vervangende podotherapeutische zool en het geven van bewegings- en schoenadvies.
Voetklachten
Ook bij de volgende klachten kun je met je kind langsgaan bij de podoloog:
- heel vaak struikelen
- niet lang kunnen lopen
- afwijkende teenstand
- ingegroeide nagels
- klachten aan de knie, heup en de rug
- beenlengteverschil
- snel afslijten van schoenen
- naar binnen of naar buiten gedraaide of gekantelde enkels en voeten
-
Heb je voetklachten, zoals pijn aan de bal van je voet of aan je hiel? Of heb je misschien te maken met een voetafwijking, zoals platvoeten, hielspoor, hallux valgus of holvoeten? Ook in het geval van diabetes of reuma kun je pijnlijke voeten krijgen.
-
Een fris gevoel is fijn. Voor je hele lichaam, maar ook zeker voor je voeten. Wanneer we te maken hebben met onaangename geurtjes, voelen we ons al snel ongemakkelijk. Begrijpelijk!
-
We kennen de massage als ontspanningsmiddel voor je hele lichaam. Je ziet misschien een ruimte voor je met geurkaarsen, aromatische oliën, een comfortabele ligstoel, kortom: een wellness. Maar een massage heeft meer functies dan enkel ontspanning.
-
Wanneer je last hebt van pijnklachten aan je voeten, hoef je hier niet mee rond te blijven lopen – letterlijk en figuurlijk. Er zijn zoveel mogelijkheden om de pijn te verlichten of volledig te laten verdwijnen. Bijvoorbeeld met een orthese.
-
Pijnlijke, stijve voeten, opgezwollen gewrichten, vergroeiingen in je tenen of andere delen van je voeten. Kun jij deze klachten afvinken? Dan heb je misschien reuma.
-
Je voeten gebruiken is zo vanzelfsprekend. Vaak merk je pas hoe belangrijk je voeten zijn wanneer er een klacht tevoorschijn komt. Een medisch pedicure biedt gelukkig de oplossing voor verschillende voetklachten.
-
De voet bestaat uit 26 afzonderlijke botten, 33 gewrichten, 107 banden en 19 spieren en pezen. Een ingewikkelde samenstelling, waar we zuinig op moeten zijn. Het is vervelend als je pijn hebt aan of in je voeten, enkels, knieën, heupen of rug.
-
Hebben voeten en diabetes iets met elkaar te maken? Jazeker, de diabetische voet is kwetsbaar en heeft daarom extra aandacht nodig.
-
Een tennispartij, een voetbaltoernooi, een rondje wielrennen of hardlopen. Sporten is naast gezond ook leuk!
-
Winterhanden en -voeten zijn geen pretje. Roodheid, jeuk dan weer een blauwe kleur die gepaard gaat met wisselingen in temperatuur. Vooral wintertenen komen vaak voor.