enkels

‘Ik blééf maar door mijn enkels gaan’

Ik, Anne-Marie (42), leid een actief leven en werk drie dagen in een winkel, waarbij ik veel op en neer loop en vaak de trap op en af moet. Elke week ga ik een paar keer naar de fitness, volg groepslessen met vriendinnen en wandel veel met de hond. Ik heb zwakke enkels en verstuikingen, en verzwikkingen zitten in een klein hoekje. Door mijn enkelblessures heb ik regelmatig pijnklachten tijdens het staan, lopen en sporten.

Verzwikken van enkels

Als ik even niet uitkijk, kan ik al uit balans raken. Inmiddels weet ik uit ervaring dat ik door iets kleins op de weg of een kleine misstap mijn enkels al kan bezeren, bijvoorbeeld door een stoeptegel die uitsteekt of bij het lopen op onverharde wegen. Tijdens het wandelen verzwik ik regelmatig mijn enkels. Mijn voet is dan zeer pijnlijk, wordt blauw en is opgezwollen. Door regelmatig te koelen met ijsklontjes wordt de pijn iets minder. Maar vervelend is het wel!

Pijnlijk

Kortgeleden verzwikte ik in het park mijn enkel ernstig naar buiten en voelde het alsof er iets scheurde. Ik verging van de pijn! Steunen op mijn voet ging niet meer en lopen al helemaal niet. Gelukkig was er niets gebroken, maar om mijn voet veel rust te geven, heb ik me wel twee weken ziekgemeld. Sporten kon ik dus helemaal wel vergeten…

De klachten beu

Langzamerhand was ik mijn steeds terugkerende klachten zó beu dat er echt eens iets moest gebeuren. Een kennis gaf mij de tip om een podoloog te bezoeken. Nog nooit eerder had ik van een podoloog gehoord en maakte ik een afspraak. Mijn voeten en enkels werden onderzocht en er  werd een echo van mijn enkel gemaakt. Daarop was duidelijk te zien dat mijn enkelbandjes overrekt waren.

Nu kan ik weer fijn wandelen met mijn hond en ben ook weer begonnen met sporten

Advies

De loopanalyse wees uit dat mijn voeten naar binnen kantelen en ik mijn voeten niet goed kan afwikkelen. Ik kreeg het advies om corrigerende zolen te dragen die mijn stand en stabiliteit zouden verbeteren. Ook kreeg ik oefeningen mee naar huis die mijn enkels sterker maken.

Geen pijn!

Inmiddels draag ik mijn steunzolen in al mijn schoenen en doe dagelijks de aanbevolen oefeningen. Nu kan ik weer fijn wandelen met mijn hond en ben ook weer begonnen met sporten. Door het dragen van de steunzolen voel ik mij zekerder, heb geen pijn meer en sta stabieler op mijn voeten. En het allerbelangrijkste is: ik ben niet één keer meer door mijn enkel gezwikt!

Enkelklachten: wat te doen?

Van de binnenste en buitenste knobbel van de enkels lopen banden naar de botten van je voet. Wanneer jij je verstapt en je voet hierbij ernstig naar binnen of naar buiten kantelt, kunnen deze banden worden opgerekt. De klachten die je hierna ervaart, behoren tot de term ‘verzwikte’ of ‘verstuikte’ enkel. Je kan scherpe pijn ervaren en je voet kan opzwellen. Ook is er soms een bloeduitstorting te zien. Meestal geneest je enkel binnen zes weken.

Terugkerende klachten

Voel je hevige pijn of maak je je om andere reden zorgen, ga dan naar de huisarts. Ga je regelmatig door je enkel, dan is het verstandig om naar de registerpodoloog te gaan. Een afwijkende stand van je onderbeen, enkel of voet kan meespelen bij het terugkomen van je klachten. De registerpodoloog kan hier met een deskundige blik naar kijken.

Voorkom enkelklachten

  • Vraag advies bij het kopen van (sport)schoenen.
  • Doe regelmatig stabiliteitsoefeningen.
  • Laat corrigerende of stabiliserende zolen aanmeten.
Datum: 23 november 2017