Wereldkankerdag: kanker verandert je leven
Op 4 februari is het Wereldkankerdag. Op deze dag worden door het hele land evenementen georganiseerd voor mensen die op verschillende manieren met kanker te maken hebben gekregen. Want kanker kan je wereld behoorlijk op zijn kop zetten. Natuurlijk wanneer je zelf de diagnose hebt gekregen, maar ook als je de partner bent van iemand met kanker.
Machteloos en onzeker
In Nederland wordt elk jaar bij ongeveer 86.000 mensen kanker vastgesteld. Dat is naar voor de persoon zelf, maar natuurlijk ook ingrijpend voor ieder gezinslid. Als naaste kun je je machteloos en onzeker voelen. Je wilt iets doen of zeggen, maar weet niet altijd goed wat. De pijn en angst kun je niet wegnemen. Tegelijkertijd gaat het gewone leven ook door. Kinderen moeten naar school en sport, er moeten boodschappen komen en waarschijnlijk moet je gewoon aan het werk. En dat terwijl je partner in de ondersteuning wegvalt.
Twee reacties
Paul Simons is coach, en gespecialiseerd in ondersteuning bij kanker. ‘Een ernstige ziekte is sociaal emotioneel erg ingrijpend’, vertelt Paul. ‘Wanneer een partner ziek is, zijn er vaak twee typen reacties. Of iemand bevriest, krijgt weinig meer uit handen, óf die persoon gaat keihard aan het werk. Alles wat de zieke niet meer kan, pakt de ander dan op. Het lastige is dat daarmee de draagkracht van de gezonde partner ook te lijden heeft onder de ziekte.’
Na genezing
Maar ook na genezing is het leven niet als voorheen. ‘De dynamiek in een gezin verandert tijdens de ziekte dus erg. En dat valt niet meteen weer op zijn plek wanneer de ziekte voorbij is. Op Wereldkankerdag staat dat centraal. Die bewustwording dat als je ziek bent geweest, het leven vaak niet zomaar verder gaat. Je hebt per slot van rekening niet zomaar een verkoudheid achter de rug. Wanneer je geconfronteerd wordt met de mogelijkheid dood te kunnen gaan, gaan mensen nu eenmaal vaak anders in het leven staan.’
In de coaching is er daarom ruimte voor alle gevoelens die er bestaan
Het leven verandert
Daar heeft Paul van zeer dichtbij ervaring mee. ‘Mijn vrouw was altijd al een energiek en ondernemend type. Maar toen ze ziek werd, kwam dat nog meer naar voren. Ze was een echte stuiterbal, wilde alles uit het leven halen wat er nog in zat. Dat gebeurt heel veel mensen. Tijdens of na hun ziekte willen ze opeens dingen doen die ze altijd al wilden, maar nooit de tijd voor namen. Als partner kan dat lastig zijn, want zo heb je diegene niet gekend. Je zit er misschien niet eens altijd op te wachten.’
De toekomst vormgeven
‘Stel bijvoorbeeld dat een man altijd heel rustig en gelijkmatig leefde, en plotseling vol levensenergie alle kansen probeert aan te grijpen. Dat is prachtig, maar die ommezwaai heeft de partner misschien niet of nog niet gemaakt. Daar kun je wel wat ondersteuning bij gebruiken.’ In de coaching is er daarom ruimte voor alle gevoelens die er bestaan rondom kanker en je relatie. ‘Want het leven is veranderd. Maar heel graag reik ik je de handvatten aan om die nieuwe toekomst naar wens te kunnen vormgeven.’
Over Paul Simons
Ik ben nu zo’n zeven jaar coach. In de laatste jaren heb ik mij gespecialiseerd op het gebied van coachen rondom kanker. Ik ben hiermee in aanraking gekomen door mijn vrouw. Zij is overleden aan kanker. Natuurlijk had ik het heel erg leuk gevonden als zij nog in mijn leven zou zijn. Maar ik ben haar ook heel dankbaar: dankzij haar kan ik nu dit werk doen. Tijdens de coaching wil ik mensen stimuleren om hun vaste en automatische patronen los te laten. Ik probeer hen tot nieuwe inzichten te laten komen, en de focus te leggen op de dingen die zij nog wél kunnen. Zo hoeven zij niet meer bang en onzeker te zijn, maar krijgen ze de regie over hun leven terug.
-
De behandeling(en) tegen kanker kunnen zowel fysiek als mentaal een behoorlijke impact hebben. Vooral misselijkheid en vermoeidheid zijn bekende bijwerkingen, maar dat is in veel gevallen slechts het topje van de ijsberg.
-
Peter schrok enorm toen hij in oktober 2019 te horen kreeg dat hij endeldarmkanker had.
-
En dan ineens krijg je te horen dat je kanker hebt. Misschien had je het al verwacht. Misschien totaal niet. Hoe dan ook: vanaf dat moment is alles anders. Wordt je leven nooit meer hetzelfde.
-
Je bent moe. Doodmoe. Het liefst lig je de hele dag in bed of op de bank. Je voelt je misselijk.
-
Kanker heeft een gigantische impact op je hele wezen. Je leven staat ineens op zijn kop. Op het moment dat je de diagnose krijgt, is het alsof de grond onder je voeten wordt weggeslagen.
-
Hyperthermie kan een zinvolle uitbreiding zijn bij het behandelen van ziekten zoals kanker. De behandeling helpt de werking van bestraling en/of chemotherapie te versterken, om de tumor of het kankergezwel optimaal aan te pakken.
-
Iedereen kan het begrijpen, dat wanneer je kanker hebt je alles wil aangrijpen om beter te worden. Vandaag de dag zijn er ook verschillende behandelwijzen die uitgevoerd en gecombineerd kunnen worden.
-
Wanneer jij of een naaste te maken heeft met kanker, is dat vaak een heftige ervaring. Logischerwijs wil je alles op alles zetten om te genezen. Daarvoor kunnen verschillende behandelmethoden ingezet worden.
-
Toen Evelien (43) de eerste keer gediagnosticeerd werd met borstkanker, zat de schrik er goed in. ‘Maar ik was ook heel overtuigd dat het goed zou komen. Ik weet niet waar dat vandaan kwam’, vertelt ze. ‘Misschien is het mijn optimistische natuur.
-
Onderzoek naar het toepassen en de werkzaamheid van hyperthermie stopt nooit. Met nieuwe onderzoeken worden alsmaar meer toepassingen, werkingen en resultaten van hyperthermie bij het bestrijden van impactvolle ziekten zoals kanker, bevonden.