emoties

Omgaan met emoties rondom kanker

Van tevoren kun je niet bedenken wat je allemaal te wachten staat als je kanker krijgt. Er breekt een periode aan van doktersafspraken, onderzoeken, behandelingen en hersteltijd vol onzekerheid. En daarna, hoop je, een goed bericht. Maar zelfs daarna, wanneer de toekomst zich weer voor je uitstrekt, is het leven vaak onherroepelijk veranderd. Hoe ga je om met zo’n heftige, onzekere periode?

Enorme gevolgen

Wanneer je geconfronteerd wordt met een ernstige ziekte als kanker, begint de medische mallemolen meteen te draaien. Alles is gericht op je fysieke herstel. Er komt een behandelplan wat al snel in werking treedt en vaak is er amper tijd om te beseffen wat er allemaal gaande is. De ruimte voor verwerking ontbreekt. En dat terwijl de mentale (en praktische) gevolgen van de ziekte op jouw leven enorm is.

Niet kwetsbaar durven zijn

Paul Simons is coach en ondersteunt mensen, met name mannen, bij het omgaan met kanker. Hij vertelt: ‘Mannen en vrouwen zijn nu eenmaal verschillend. Vrouwen praten over het algemeen sneller over wat ze voelen, wat hen ook helpt bij het verwerken en omgaan met de ziekte op mentaal vlak. Mannen zijn meestal snel praktisch ingesteld. Ze gaan zich snel richten op wat er geregeld moet worden of wat ze kunnen doen. Want toegeven dat ze bang of verdrietig zijn, maakt kwetsbaar. En dat durven ze niet.’

Verwerking

‘Vaak hebben ze geleerd dat ze stoer moeten zijn, sterk moeten blijven voor hun gezin of partner’, legt Paul uit. ‘Dat ontstaat al in de opvoeding, waarin ze hebben gezien dat hún vaders ook emoties op afstand hielden. Dat gebrek aan openheid zorgt dat het heel moeilijk is om gevoelens toe te laten. Maar als je niet kunt communiceren over je behoeftes en gevoelens, dan kom je ook niet aan verwerking toe en loop je vast. Het wordt des te moeilijker om de draad na je ziekte weer op te pakken.’

Ondanks dat je iets naars hebt meegemaakt, kun je toch weer een waardevol leven leiden

Weer waardevol leven

Want ondanks dat je iets naars hebt meegemaakt, kun je toch weer een waardevol leven leiden. Daar is Paul van overtuigd. ‘Door de tijd te nemen je teleurstelling, verdriet en angst een plekje te geven, ontstaat er vanzelf weer ruimte om vooruit te kijken. En wanneer je daar bent aangeland, probeer ik je te helpen om naar mogelijkheden te kijken in plaats van naar wat niet meer kan. Laat je bijvoorbeeld vermoeidheid je leven kleuren, of ga je bewuste keuzes maken? Ga je gewoon maar door totdat je niks meer kunt, of besteed je je energie aan zaken die je echt de moeite waard vindt? Samen beoordelen we wat nu voor je werkt en hoe je vanaf nu anders met zaken kan omgaan.

Over Paul Simons

Ik ben nu zo’n zeven jaar coach. In de laatste jaren heb ik mij gespecialiseerd op het gebied van coachen rondom kanker. Ik ben hiermee in aanraking gekomen door mijn vrouw. Zij is overleden aan kanker. Natuurlijk had ik het heel erg leuk gevonden als zij nog in mijn leven zou zijn. Maar ik ben haar ook heel dankbaar: dankzij haar kan ik nu dit werk doen. Tijdens de coaching wil ik mensen stimuleren om hun vaste en automatische patronen los te laten. Ik probeer hen tot nieuwe inzichten te laten komen, en de focus te leggen op de dingen die zij nog wél kunnen. Zo hoeven zij niet meer bang en onzeker te zijn, maar krijgen ze de regie over hun leven terug.

Datum: 17 februari 2020