Ben jij glutenintolerant of glutensensitief?
Een beschuitje met aardbeien, een boterham met pindakaas, een kom groentesoep, een bord pasta met tomatensaus. Deze producten lijken op het eerste gezicht tamelijk onschuldig. Maar wist je dat ze door de aanwezige gluten weleens verantwoordelijk zouden kunnen zijn voor jouw gebrek aan energie, overgewicht, buikpijn en andere klachten?
Gluten: wat is het nou eigenlijk?
‘Gluten’ is een groep eiwitten die in granen zit, zoals tarwe, gerst, spelt en rogge. Sinds de jaren zeventig is de hoeveelheid gluten die aan voedingsproducten wordt toegevoegd verdrievoudigd. Gluten verbeteren namelijk voedseleigenschappen als de houdbaarheid en luchtigheid, en zijn goedkoop in productie. Naast bovengenoemde producten zitten er ook veel gluten in allerhande producten als (bewerkte) sauzen, jus, vleesvervangers, muesli en couscous. Mensen met een glutenintolerantie (en dat zijn er veel) hebben moeite om het gluteneiwit te verteren. In het kort zorgen de gluten ervoor dat de dunne darm beschadigd raakt, waardoor voedingsstoffen als vitamine D, calcium en ijzer niet goed worden opgenomen. Een glutenintolerantie kan resulteren in de volgende klachten: bloedarmoede, botontkalking, vermoeidheid en zelfs onvruchtbaarheid en depressiviteit.
‘Mag je dan niks meer eten?!’
Hoewel er veel scepsis rondom glutenintolerantie en glutensensitiviteit bestaat (‘Kun je dan helemaal niks meer eten?!’), is er wel degelijk wetenschappelijk bewijs voor deze eigentijdse fenomenen. Heb je allerlei klachten, maar wijst een onderzoek niet uit dat je glutenintolerant bent? Dan kan het zijn dat je glutensensitief bent. Glutensensitiviteit kun je herkennen aan bijvoorbeeld vaak buikpijn en een opgezette buik hebben na het eten van gluten, net zoals het ervaren van vermoeidheid en een dunne ontlasting. Ook wijzen klachten elders in het lichaam mogelijk op glutensensitiviteit, zoals huidontstekingen, ontstekingen in de gewrichten (denk aan artritis) en ontstekingen in de luchtwegen (astma en allergieën). En zélfs een slechter geheugen, duizeligheid en spierpijn kunnen een teken zijn dat je gevoelig bent voor gluten. Verder speelt glutengevoeligheid ook vaak een rol bij overgewicht.
Glutenintolerantie en glutensensitiviteit zijn twee verschillende klachten
Maar nu wil je natuurlijk duidelijkheid
De enige manier om erachter te komen of je glutensensitief bent, is om glutenvrij te gaan eten en te kijken of je klachten dan verdwijnen. Maar voordat je begint aan deze moeilijke exercitie (immers: je zal veel producten uit moeten gaan sluiten, omdat gluten ook in voedingsmiddelen zitten waarvan je het niet verwacht), is het fijn om eerst meer duidelijkheid te hebben. Herken jij bovenstaande klachten en wil je graag weten of je glutenintolerant of glutensensitief bent? Door middel van bioresonantie kan ik meten hoe je gezondheid er voor staat, en of je eventueel (gluten)allergieën hebt. Vervolgens help ik je óók bij het aanmeten van een andere (glutenvrije) leefstijl, zodat je minder klachten en meer energie zal ervaren. Daarnaast bied ik supplementen aan die je helpen om de negatieve effecten van gluten te laten verminderen. Ideaal wanneer je bijvoorbeeld een feestje hebt!
Zij ging je voor!
Janneke (36): ‘Met overgewicht, een altijd pijnlijke onderbuik en een te hoge bloeddruk kwam ik terecht bij Jennifer. Via een bioresonantie stelde zij vast dat ik inderdaad niet fit was, en dat dit onder andere kwam omdat ik gluten en lactose slecht verdraag. Vol goede moed ging ik met het ‘3-Care’-gezondheidsprogramma aan de slag. Het was even zoeken en wennen, maar de gevarieerde gerechten waren simpel te maken én smaakten heerlijk. Al snel voelde ik me een stuk beter. Mijn bloeddruk daalde binnen drie weken, en ik mocht van de huisarts zelfs stoppen met mijn medicijnen. Mijn longklachten verdwenen, ik had geen buikpijn meer én ik viel ook af. Tijdens de afspraken vertelde Jennifer mij dat mijn lichaamswaarden steeds beter werden. En dat merkte ik zelf ook! Ik voelde me steeds fitter worden. Nu ik een half jaar bezig ben, weet ik het zeker: dit gezondheidsprogramma werkt echt! Ik wil nooit meer terug! En elke keer als ik bij Jennifer ben voor een afspraak, stimuleert zij mij enorm. Ze is deskundig, geduldig én altijd erg behulpzaam. Elke afspraak met haar is een feestje, waarna ik vol goede moed weer verder ga op mijn weg naar een Vitaal en Gezond leven!’
Voor jou!
Voel jij je om welke reden dan ook niet fit? 95% van de gezondheidsklachten die we tegenwoordig ervaren, heeft te maken met voeding. De juiste voeding is essentieel: de oplossing voor je klachten schuilt hier namelijk ook in! Ik begeleid jou graag naar een Vitaal en Gezond leven. Naast voeding zijn stressreductie en verandering van leefstijl ook onderdeel van mijn therapie, eventueel aangevuld met natuurlijke supplementen voor een extra boost en het aanvullen van ontstane tekorten. Deze componenten komen samen in het 3-Caregezondheidsprogramma, waarin je op een natuurlijke manier je vitaliteit en gezondheid kunt verbeteren. Ben jij benieuwd wat ik kan betekenen voor jou en je gezondheid? Neem dan gerust contact met me op. Ik vertel je graag over de verschillende mogelijkheden.
-
Ineens realiseer je je dat karweitjes die je voorheen moeiteloos deed ineens meer moeite kosten. Iets zwaars optillen of verplaatsen bijvoorbeeld. Dat komt omdat je spierkracht afneemt naarmate je ouder wordt.
-
Een van de moeilijkste dingen om te veranderen is je gedragspatroon. Op een gegeven moment zit je zo vastgeroest in je keuzes dat het een automatisme wordt. Dit geldt ook voor voeding. Als je moe bent of het druk hebt, heb je geen zin om uren in de keuken te staan.
-
In de eeuwenoude traditie van de Chinese geneeskunde wordt voeding beschouwd als een essentieel element voor een gezond en evenwichtig leven.
-
We drinken allemaal weleens een kopje thee. Het is een drank van de theeplant, genaamd de ‘Camellia Sinensis’. Door de blaadjes te trekken in heet water komt de smaak vrij die ons zo bekend is.
-
Vezels zijn een vorm van koolhydraten (suikerkettingen) en onmisbaar voor het functioneren van onze darmen. Daarnaast houdt het je microbioom tevreden: je interne huisdieren die uit bacteriën, schimmels en gisten bestaan. Voedsel voor je darmbewoners dus.
-
Bijna iedereen is gek op zoet. Logisch, want een zoete smaak activeert het beloningscentrum in de hersenen. Dat heeft vervolgens een pijnstillend en stressverlagend effect. In de oertijd was zoet voedsel veilig om te eten.
-
Na een lange werkdag kom je thuis met een enorm hongergevoel. Het idee dat je nu nog een hele maaltijd moet bereiden voordat je eindelijk aan tafel kunt is niet erg aantrekkelijk. Bovendien heb je bijna niets in huis én lukt het je niet om iets gezonds te bedenken. Het enige waar je op kunt komen, is een diepvriespizza of een patatje van de snackbar om de hoek.
-
Cholesterol blijft een verwarrend onderwerp. Wat doet het en waar komt het vandaan? Als we het internet afspeuren voor een antwoord, worden we overladen met reclames voor margarines waar we niets wijzer van worden. Eenmaal bij de huisarts krijgen we – goedbedoelde – medicatie. Deze worden ook wel statines genoemd.
-
Bij de koffie een gevulde koek en tijdens de lunch op je werk een frikadel speciaal, want het is snackdag. Na het avondeten een bakje roomijs en voor het slapengaan een stuk chocolade. Als je het allemaal bij elkaar optelt, snack je eigenlijk best veel.
-
Aan het einde van de dag moet je jezelf over de drempel van je voordeur slepen. Je bent kapót. Het liefst zak je onderuit op de bank en blijf je daar de komende paar uur liggen. Maar je moet nog eten.