salades

Haal de zomer op je bord met deze lekkere salades!

Deze maand is het officieel zomer! Door het warme weer is de kans groot dat je nu geen zin hebt om lang in die warme keuken te staan. Salades bieden dan uitkomt! Ze zijn snel, makkelijk en gezond. Heb jij geen idee hoe je een lekkere salade maakt? Geen probleem, met onderstaande recepten haal je de zomer naar je bord.

Groene salade met zalm, asperges en peultjes

Ben jij toe aan een voedzame salade? Kies dan voor de groene salade met asperges, peultjes, avocado en zalm. Avocado is een heerlijke tropische vrucht die het vooral in salades heel goed doet. Samen met de zalm zorgen ze voor een bron van goede vetten. Zo bevat zal omega 3, een vet waar mensen doorgaans een te kort aan hebben. Met de dressing krijg je ook nog een omega 9 binnen. Bovendien is het een salade die je binnen handomdraai op tafel hebt.

Recept

Kook eerst wat groene stukjes asperge en maak de peultje beetgaar in water. Bak daarna de zalm aan in de pan met een beetje olijfolie, peper en zout. Spreid ondertussen alvast wat rucola uit op een bord en leg daar de asperges en peultjes op. Snijd daarna een halve avocado in kleine stukjes en verdeel ook deze alvast over de salade. Wanneer je dit gedaan hebt, leg je de zalm met een schijfje limoen en dille in het midden op het bedje van rucola. De dressing maak je met een scheut olijfolie, wijnazijn en een lepeltje mosterd. Bestrooi de salade tot slot met peper en zout en doe de dressing er overheen. Smullen maar!

Spinaziesalade met avocado en aardbeien

Een andere heerlijke salade met avocado maak je met spinazieblaadjes en aardbeien. Dit maakt de salade een stuk luchtiger, waardoor deze perfect is voor bijvoorbeeld tijdens de lunch. Met de avocado krijg je toch nog genoeg vetten binnen. Spinazie is daarnaast een ontzettend gezonde groente, onder andere door de hoeveelheid vitamine c die erin zit. Ook aardbei is een uitstekende bron voor vitamine c.

Recept

Maak eerst de spinazieblaadjes schoon en spoel de aardbeien af. Verwijder daarna de kroon van de aardbeien en snij ze doormidden. Halveer daarna de avocado en snijd het vruchtvlees daarna in kleine stukjes. Als je dit gedaan hebt kun je de avocado stukje kort onderdompelen in een beetje citroensap. Snijd vervolgens een komkommer in stukjes. Tot slot meng je alle ingrediënten in een kom en voeg je daar nog wat citroensap, olijfolie, zout en peper toevoegen. Je kunt eventueel nog een lente-ui naar smaak toevoegen.

Avocado is een heerlijke tropische vrucht die het vooral in salades heel goed doet

Salade met watermeloen, feta en munt

Deze salade is ideaal om ‘erbij’ te maken. Lekker naast een stukje vlees of vis, maar ook als tussendoortje. De watermeloen en munt houden de salade lekker luchtig en de feta voegt net dat extra’s toe. De watermeloen zorgt ervoor dat je gehydrateerd blijft en bevat daarnaast onder andere ijzer en antioxidanten, deze beschermen je lichaamscellen tegen schadelijke invloeden van buitenaf. Feta is daarnaast een bron van eiwitten en verzadigd vet. Munt zit vol met vitamine C, D, E, calcium en fosfor. Dit zijn allerlei voedingstoffen die bijdragen aan goed immuunsysteem.

Recept

Snijd de watermeloen in kleine blokjes en snijd de munt fijn. Verbrokkel daarna de feta en doe alles in een slakom. Schud vervolgens alles goed heen en weer en je bent klaar! Mocht je de salade iets meer laten vullen, dan kun je nog een rode ui en zwarte olijven toevoegen. Simpel, lekker en gezond.

Meer weten?

Wil jij meer lekkere recepten? Dan ben je bij Vitaal en Gezond aan het juiste adres. Op de website kun je verschillende lekkere, en bovendien gezonde, recepten vinden! Bovendien kun je hier terecht voor al je vragen over goede voeding. Jennifer helpt je graag verder.

Datum: 20 juli 2020