‘Door de familieopstelling heb ik meer grip op mijn angst’
Naomi had er al haar hele leven last van: een vaak ongefundeerde angst die ieder moment de kop kon opsteken. Ze had geen idee hoe ze daar kon afkomen. Ze had al vele therapieën gevolgd en ondergaan. Elke keer nam het weer bezit van haar. Tot het moment dat ze in contact kwam met Petra Verweij.
Warm en meevoelend
Naomi: ‘Er was meteen een klik met Petra. Ze is heel warm en meevoelend en dat gaf mij gelijk een veilig gevoel. Bij haar kon ik mezelf zijn. Bij haar kreeg ik niet het gevoel dat ik me aanstelde toen ik vertelde dat ik echt als de dood was als een man toenadering zocht. Angst om verkracht te worden, terwijl ik nooit zoiets heb meegemaakt. Maar er was ook angst om alleen te zijn, om mezelf bloot te geven, om op de voorgrond te treden. Waar kwam dat toch vandaan? Waarom kon ik niet zijn zoals andere mensen?’
Familieopstelling
‘Na een uitgebreid intakegesprek stelde Petra een familieopstelling voor. Ze gaf me een aantal blaadjes en op elk blaadje moest ik een naam zetten van een gezinslid van het gezin waaruit ik voortkwam: papa, mama, Ruben en Mirjam. Vervolgens moest ik ze op de grond neerleggen en op zo’n blaadje gaan staan.’
Emoties
‘Het klinkt heel gek – eigenlijk moet je het gewoon zelf ervaren – maar op het moment dat ik op zo’n blaadje ging staan, gebeurde er iets met me. Ik voelde bepaalde emoties. Gevoelens van mijn vader, moeder, broer of zusje. Vooral bij mijn moeder was dat heel erg sterk. De verstandhouding met mijn moeder is altijd wat moeizaam geweest. Net alsof ik nooit goed genoeg was. Ik voelde bij haar veel pijn en angst. En ook bepaalde emoties van haar richting haar moeder. Daarom werd er nog een blaadje neergelegd: een blaadje voor oma.’
Gegronde angst
Mijn oma heb ik nooit gekend, zij overleed een paar jaar voor mijn geboorte. Wat ik wel weet is dat zij als jong meisje in een Jappenkamp heeft gezeten. Ineens begreep ik ook mijn angst voor mannen, mijn angst om zichtbaar te zijn voor anderen. Oma’s angst was gegrond. Ze had de verschrikkingen aan den lijve ervaren. Mijn angst was niet alleen mijn eigen last, maar ook geworteld in oudere generaties – allemaal personen met een eigen verleden – en met een onverwerkte pijn binnen ons familiesysteem.’
Ik voelde bij haar veel pijn en angst
Beperkende overtuigingen loslaten
‘Dat inzicht gaf me de kracht om oude, beperkende overtuigingen los te laten. Petra hielp me daarbij. Ze maakte energie vrij, maakte het minder ongemakkelijk. Daardoor kon ik dingen transformeren. De angst kreeg minder aandacht. Ik mocht zijn wie ik was. Toen ik opnieuw op oma’s blaadje ging staan, was de intensiteit van de emoties nagenoeg verdwenen.’
Regressie
‘Verder paste Petra af en toe regressie toe. Bijvoorbeeld bij het me buitengesloten voelen en de angst om alleen te zijn: ‘Ja, dat was toen je 5 jaar was. Toen dat vriendinnetje je buitensloot. Je was gewoon niet mondig genoeg en durfde niet voor jezelf op te komen. Wat heb je nodig om voor jezelf op te komen?’ Stapje voor stapje werd mijn angst getransformeerd door het inzicht en de realisatie dat bepaalde dingen nu niet meer spelen en ik er dus geen last van hoef te hebben. Natuurlijk is die ongefundeerde angst er nog weleens, maar dan herken ik het eerder en weet ik dat ik me geen zorgen hoef te maken. Zonder Petra’s hulp was me dat nooit gelukt.’
Neem contact op
Loop jij, net als Naomi, tegen bepaalde zaken aan waarvoor je geen oplossing vindt? Wil jij belastende patronen en oude pijn loslaten? Neem dan contact met me op.
-
Voordat het tijd is om te gaan, probeer je nog één keer adem te halen. In je hoofd vliegen je gedachtes alle kanten op. Wie zullen er allemaal aanwezig zijn op het feestje? Hoe zal je jezelf moeten gaan gedragen? Hoe lang zal het feestje eigenlijk duren?
-
In een tijd als deze kan het lastig zijn om een houvast te vinden. Je bewandelt allerlei paden die onvertrouwd voelen. Opeens moet je leren omgaan met een andere manier van werken en is het contact met mensen anders. En wanneer je er eindelijk aan gewend bent geraakt, verandert het weer. Al deze veranderingen brengen angst en onzekerheid met zich mee.
-
Heeft angst een grip op jouw leven? Heb je een fobie waar je niet vanaf komt, die het dagelijks leven beïnvloedt?
-
Heb je er weleens bij stilgestaan hoeveel er al van jouw kind verwacht wordt? In de huidige maatschappij worden er veel eisen gesteld.
-
Je handen beginnen te trillen. Het klamme zweet breekt je uit. Je hart klopt als een bezetene en je ademhaling versnelt. Je maag knijpt zich samen en je proeft het maagzuur in je keel.
-
De hele dag pieker jij je suf. Je baas zegt wel dat je die presentatie goed hebt gedaan, maar was het wel voldoende? Komt die hoofdpijn doordat je zo slecht hebt geslapen of is er iets anders aan de hand? En is het wel veilig dat je zus alleen op het vliegtuig stapt deze zomer? Je weet dat jouw zorgen niet in verhouding staan tot wat er aan de hand is, maar toch ervaar jij ze als reëel.
-
Het liefst zou jij de hele dag in je bed willen blijven liggen, veilig weggestopt onder je dekens. Je hebt geprobeerd ervoor weg te rennen, het te negeren, het weg te stoppen in je gedachten. Maar je angst heeft je sneller ingehaald dan je voor mogelijk had. Je bent er zelfs al voor naar de huisarts of naar de psycholoog geweest, maar daar kon je niet vinden wat je zocht.
-
Een mens lijdt het meest door het lijden dat hij vreest.’ Dit spreekwoord slaat de spijker op zijn kop.
-
We hebben er allemaal van tijd tot tijd last van: stress. Het woord heeft een negatieve klank, want je kunt er immers allerlei klachten door krijgen, zoals hoofdpijn, vermoeidheid, rug- en nekklachten, concentratieverlies en slapeloosheid.
-
Wil je elke dag casual en sportief voor de dag komen? Zorg er dan voor dat je voldoende items in je kledingkast hebt hangen om die ambitie waar te maken. Combineren is daarbij het toverwoord.