Wanneer je lichaam ‘nee’ zegt
Hard werken en drukte is voor veel mensen een gewoonte. Om een mooie carrière te verkrijgen of behouden zijn we bereid hier veel uren aan te besteden, maar ook willen we dat ons privéleven hier niet voor onder doet. Veel mensen komen dan ook op een punt dat de emmer overloopt en er bepaalde klachten ontstaan, zonder dat ze weten wat er precies misgaat. Nog nooit kwamen er zoveel mensen bij de huisarts met stressgerelateerde klachten, vertelt huisarts Juriaan Galavazi.
Luisteren naar je lichaam
Wanneer je probeert alle ballen in de lucht te houden, krijgt niets de complete aandacht. Daardoor kun je het gevoel hebben tekort te schieten en schuldgevoelens ontwikkelen. Je hebt het idee dat je nog harder moet werken zodat je hopelijk net voldoende aandacht verdeelt om alle zaken draaiende te houden. Geen wonder dat je je een beetje moe voelt, last van je rug krijgt, vaak met hoofdpijn opstaat… Je lichaam stuurt een signaal. Maar luister je daar ook naar?
Dromen op de plank
Galavazi stelt dat ons lichaam ons veel kan vertellen, maar dat we het moeilijk vinden te ontdekken wat dat is. Hij vertelt: ‘Je wilt ten diepste iets anders dan wat er nu is. Als deze wens stelselmatig wordt onderdukt, kan ons lijf dat feilloos laten merken.’ Haptotherapeut Renata Schoneveld zegt: ‘Je kunt leven met het idee: ‘alles moet meer, groter en perfecter, als ik dat heb bereikt, zal ik echt gelukkig zijn’. Maar ik werkelijkheid beleven heel veel mensen er helemaal geen plezier aan om dat na te streven. Jammer: want zo blijven de plannen en dromen waar je wel energie van krijgt op de plank liggen.’
Minder identificeren met werk
Toch blijkt het bijzonder lastig om los te komen van het idee dat hard werken moet. Want wie ben je zonder een mooie carrière? Wat zouden mensen ervan vinden als je ervoor kiest minder (hard) te werken? Galavazi stelt dat wanneer we ons minder identificeren met ons werk, we veel beter in staat zijn keuzes te maken die bij ons passen. Want keuzes maken hoort bij het leven, niemand kan alles tegelijk. Daarbij is het wél nodig om strikter te zijn op je eigen grenzen.
Ervaart jouw lichaam veel stress?
Een paar stappen terug
We zijn namelijk geen machine die een opdracht krijgt en daar blindelings naartoe werkt. Vraag jezelf af wat je nu eigenlijk echt wilt bereiken in het leven. Is het wel echt deze baan? Is dat ploeteren om een ideaalplaatje te bereiken het enige waar je gelukkig van zou kunnen worden? Door even een paar stappen terug te zetten en tijd te nemen voor rust en bewustwording, lukt het je om antwoorden te vinden op de vragen die zich uiten als lichamelijke klachten. Zo kun je daadwerkelijk leren van je eigen lichaam, en beginnen met investeren in die zaken waar je energie van krijgt en gelukkig van wordt.
Een beetje steun
Natuurlijk kan het best lastig zijn om te weten wat dat is, datgene waar je energie van krijgt. Want hoe interpreteer je de signalen van je lichaam nu precies? Als haptotherapeut ondersteunt Renata mensen met verschillende vragen en zaken waar ze tegenaan lopen in hun leven. Je kunt naast haptonomie en haptotherapie ook bij haar terecht voor zwangerschapshaptonomie. Verder heeft Renata de studie Seksuologie gevolgd, waardoor vragen rond intimiteit eveneens bespreekbaar zijn. Haptonomie praktijk Schoneveld zit op twee locaties, in Zwolle en in Amersfoort.
-
We hebben er allemaal van tijd tot tijd last van: stress. Het woord heeft een negatieve klank, want je kunt er immers allerlei klachten door krijgen, zoals hoofdpijn, vermoeidheid, rug- en nekklachten, concentratieverlies en slapeloosheid.
-
Bijna iedereen herkent het. Momenten waarop het je even allemaal te veel wordt. De werkdruk die je maar niet kunt loslaten, kinderen die ruziën en een partner die zijn of haar verhaal bij je kwijt moet… Plotseling overstroomt het je.
-
Het kan best een uitdaging zijn om een cadeau te vinden waar de ontvanger echt blij mee is. Of het nu gaat om een verjaardag, jubileum, feestdag of gewoon als blijk van waardering, je wilt een cadeau geven dat echt in de smaak valt.
-
Langzaam loopt het getalletje op je weer-app alsmaar een beetje op en maakt het regenwolkje plaats voor een stralend zonnetje. Heerlijk!
-
Je hebt vast weleens van manuele lymfatische drainage gehoord. Dat heeft verschillende positieve effecten op allerlei processen in je lichaam.
-
Voor de zoveelste keer rinkelt je telefoon weer. Het is je baas of collega die een nieuwe opdracht voor je heeft. Dit terwijl je agenda al vol staat met vluchtige aantekeningen en tijden voor andere afspraken.
-
Ouder zijn is een fulltime job: je hebt zóveel te doen.
-
Iedereen krijgt weleens te maken met stress. Wanneer je moet praten voor een grote groep mensen, wanneer je een eerste date hebt of wanneer de deadline voor die éne grote opdracht eraan komt; spanning zit in de kleinste hoekjes.
-
Je staat er misschien niet direct bij stil dat kinderen ook stress kunnen ervaren. Bij stress denk je misschien vooral aan een overvolle agenda en te veel dingen moeten.
-
Plotseling is het dagelijks leven van bijna iedereen ontzettend veranderd. Sinds het coronavirus zich over de wereld uitspreidt, zijn er veel ingrijpende maatregelen genomen waaraan we ons moeten aanpassen.