Minder slaapproblemen door deze ontspanningstips!
Zodra je het licht uitdoet en door stilte omgeven in bed ligt, draait je hoofd vaak overuren. Je neemt de dag nog eens door en wordt overspoeld door alles wat verkeerd ging, of je maakt je alvast zorgen om morgen. In je hoofd speelt zich een film af van alle blunders, frustraties en teleurstellingen. Al dat piekeren is niet echt bevorderlijk voor je nachtrust. AZ-co helpt je graag om de stress los te laten en beter te slapen met enkele ontspanningstips.
Slaapproblemen
Misschien lig je wakker van de dingen die je vandaag zou doen, maar waar je niet aan toegekomen bent. Of door iets wat je anders had willen doen. Gevoelens van spijt of schuld kunnen de kop opsteken. Ga dan na of je de situatie nog recht kunt zetten. Zo ja, neem jezelf voor om het morgen beter te doen. Zo niet, probeer het dan los te laten en te accepteren. Door op een andere manier naar je gedachten te kijken, kun je dit makkelijker ombuigen naar positiviteit.
Gedachten loslaten
Merk je bij thuiskomst al dat je je drukke werkdag niet van je af kunt zetten? Laat deze spanning dan los tijdens een work-outsessie of maak een een wandeling om je hoofd leeg te maken. Ook kun je orde scheppen door op te schrijven wat je dwarszit. Je kunt dan alvast brainstormen over mogelijke oplossingen van het probleem en een plan van aanpak op papier zetten. Dit voorkomt dat je je hier vlak voordat je gaat slapen over opwindt.
Uitlaatklep
Ook is het goed om een hobby of andere uitlaatklep te hebben waar je je energie in kwijt kunt. Denk bijvoorbeeld aan een instrument spelen, puzzelen, schilderen, of een andere handvaardigheid. Tegenwoordig wenden we ons te vaak tot beeldschermen voor ons vermaak, terwijl dit eigenlijk niet ontspannend werkt. Blauw licht en bewegende beelden prikkelen onze hersenen en maken ons alert.
Cooling-down
Begin daarom een paar uur voor het slapengaan met een cooling-down. Doe een rustgevende activiteit die je gedachten even stopzet en slaperigheid opwekt, zoals ontspanningsyoga of een boek lezen. Ook kun je wat kalmerende muziek opzetten of naar een luisterboek of podcast luisteren. Zo zijn er tegenwoordig veel meditatiepodcasts en -apps te vinden voor mensen met slaapproblemen.
Je leefstijl draagt ook bij aan slaapproblemen
Slaap en voeding
Je leefstijl draagt ook bij aan slaapproblemen. Sta bijvoorbeeld wat eerder op zodat je ’s avonds daadwerkelijk moe bent en probeer een vast ritme te creëren. Let op dat je de juiste voedingsstoffen tot je neemt en vermijd zware, vette maaltijden voor het slapengaan. Eet liever een lichte maaltijd die rijk is aan eiwitten en B-vitaminen om de aanmaak van het ‘slaaphormoon’ melatonine te stimuleren.
Visualisatie
Slaan de piekergedachten toch toe? Het kan dan helpen om een kalmerend scenario te visualiseren. Bedenk wat jou ontspanning geeft, zoals varen op een kabbelend meer, of op een luie zondagochtend de krant lezen. Wanneer je in een stressvolle situatie zit of te maken hebt met een probleem, stel je dan de gewenste uitkomst voor. Wat ga je doen wanneer het allemaal voorbij is? Hoe voel je je nadat de rust is teruggekeerd?
Counseling
Lukt het je niet om de stress van je af te zetten? Astrid van AZ-co ondersteunt je graag door middel van stresscounseling. We gaan dan samen op zoek naar de stressoren die jou in de weg zitten. Je krijgt inzicht in de manier waarop je met stress omgaat en hoe je dit patroon kunt doorbreken. Meer weten over de mogelijkheden? Neem gerust contact op en ontdek hoe jij weer goed in je vel kunt zitten.
-
We hebben er allemaal van tijd tot tijd last van: stress. Het woord heeft een negatieve klank, want je kunt er immers allerlei klachten door krijgen, zoals hoofdpijn, vermoeidheid, rug- en nekklachten, concentratieverlies en slapeloosheid.
-
Het is soms heerlijk om je even onder te dompelen in een warm bad. Om dat verwenmomentje écht compleet te maken, kun je je bad verrijken met een lekkere badolie, of een lekkere combinatie van oliën.
-
Je had je het ouderschap zo anders voorgesteld. Een beetje zoals op die plaatjes in lifestyle magazines. Je zag het al helemaal voor je. En alhoewel je dol bent op je kinderen – je zou ze voor geen goud willen missen – pakte dat idyllische beeld in de praktijk toch wat anders uit.
-
Moe zijn we allemaal weleens. Maar wat als een middagdutje of kopje koffie niet meer helpt en je chronisch moe blijkt te zijn? Jessica (34) stond altijd bekend als iemand die energie voor tien had. ‘Ik had plezier in mijn werk, deed leuke dingen met mijn gezin en sportte vier keer in de week. Dat vond ik heerlijk, omdat ik daar weer nieuwe energie uithaalde.
-
Ben je vaak duizelig of heb je continu rugpijn? Dan ga je waarschijnlijk naar de dokter om te kijken wat er aan de hand is. Je verwacht een medische verklaring, maar die komt er niet altijd. Soms hebben lichamelijke klachten namelijk geen lichamelijke oorzaak.
-
Iedereen is weleens moe. Maar wat als je energieniveau continu op het laagste pitje staat en de vermoeidheid je dagelijks leven gaat beïnvloeden?
-
Het lijkt wel alsof stress tegenwoordig de normaalste zaak van de wereld is. En een beetje stress is ook gezond. Dat klinkt misschien gek, maar tot op zekere hoogte is stress echt niet erg.
-
Wat doen feestdagen met jou? Heb je er een bloedhekel aan of vind je het juist leuk? Of je de kerstdagen nu geweldig vindt of juist niet, in beide situaties kun je tegen stress of spanning aanlopen. Als je niks met de feestdagen hebt, kijk je er misschien tegenop.
-
Laten we eerlijk zijn: we hebben allemaal last van stress. Soms een beetje, vaker wat meer. We denken doorgaans ten onrechte dat stress een psychisch fenomeen is. Dat is deels wel zo, maar de effecten zijn vooral lichamelijk.
-
Martha gaf aan dat ze zich niet meer lekker voelde tijdens haar dagelijkse werkzaamheden. Op het werk voelde ze zich moe, futloos en het was moeilijk om haar bed uit te komen. Daardoor gingen de resultaten op haar werk achteruit, waardoor haar leidinggevende ook steeds minder tevreden werd.