Reken af met darmklachten, probeer BSR!
Het verhaal van Chantal (36): ‘Al tijden had ik last van mijn buik. Ik voelde me opgeblazen en had last van een verstoorde stoelgang en last van gasvorming. Ook had ik pijn, die soms zelfs tot in mijn onderrug te merken was. Verder maakte mijn buik vaak rommelende geluiden. Erg onprettig. Op ten duur begon ik steeds minder goed in mijn vel te zitten.’
Ook naar de dokter
‘Natuurlijk was ik ook al naar de dokter geweest. Die weet de klachten aan stress in combinatie met te weinig beweging en verkeerde voeding. Ik kreeg speciale ‘vezeldrankjes’ mee die mijn darmklachten op zouden moeten lossen. Vol goede moed ging ik aan de slag met het verbeteren van mijn leefstijl, en met de speciale drankjes. Aanvankelijk leek het te helpen: mijn stoelgang werd beter en de pijn verminderde. Totdat na een paar weken mijn buik weer ‘vrolijk’ begon te borrelen en zeer begon te doen. Op aanraden van een vriendin bezocht ik BSR-practioner Judith. Waar ik aanvankelijk wat sceptisch was, stond ik een aantal weken later versteld. De pijn en de rommelende geluiden waren weg. Vanwege de goede resultaten blijf ik om de zoveel tijd nog even terugkomen, als een soort APK voor mijn lichaam.’
BSR: de achterliggende theorie
Elke dag wordt je lichaam blootgesteld aan verschillende soorten spanning. Normaal gezien is jouw lichaam in staat om deze spanning ook weer los te laten. Maar soms komt er moment waarop dat niet meer lukt: er ontstaat een overbelasting. Je lichaam zet dit overschot aan spanning vast in de dieper liggende spieren. Deze vastgezette spierspanning in je lichaam wordt ‘bodystress’ genoemd. Alsof dit niet al vervelend genoeg is, geeft bodystress verschillende klachten. De term ‘bodystress’ geeft het al een beetje aan: je lichaam gaat stijver en strammer aanvoelen. Ook functioneert je lichaam minder efficiënt, waardoor je ook minder goed herstelt van mentale of lichamelijke inspanning en ziekte. Ook je mentale gestel wordt aangetast: je voelt je minder vrolijk en hebt minder energie.
BSR bij darmklachten
De oorzaken van darmklachten zijn uiteenlopend. Ben je bij de dokter geweest en zijn er geen fysiologische afwijkingen? Dan ligt de oorzaak vaak in opgebouwde spierspanning. Is de spier in je middenrif bijvoorbeeld verkrampt geraakt, dan ontstaan er vaak brandend maagzuur en oprispingen. En kamp jij met verstoringen in de aan- en afvoer van bouw- en afvalstoffen? Hier kan een oorzaak als een hoge spierspanning in de onderrug aan ten grondslag liggen. Wanneer de vastzittende spierspanning verminderd wordt door middel van BSR, verdwijnen de klachten vaak als vanzelf. Zoals bij Chantal dus!
Na een paar behandelingen voelde mijn lichaam weer als nieuw
Hoe verloopt een BSR-behandeling?
Tijdens de behandeling lig je lekker ontspannen op de behandelbank. Hierbij mag je gewoon je eigen kleding aan houden. Als BSR-practioner stimuleer ik je lichaam om de opgebouwde stress laagje voor laagje los te laten. Dit doe ik door middel van kleine, zachte kneepjes en duwtjes in de juiste richting. Hierdoor krijgt het vermogen van je lichaam om zichzelf te herstellen een impuls, en wordt je lichaam gestimuleerd om zich te ontspannen. Het vergt wat geduld, maar na een aantal sessies merk je dat je darmklachten minder worden.
Ook zij ging je voor!
‘Wat mij vooral aansprak aan de BSR-methodiek was de eenvoudige en logische verklaring voor veel klachten waar geen oorzaak voor kan worden gevonden. Toen ik maar last bleef houden van klachten in mijn buik en rug, en de dokter niets kon vinden, ben ik naar Judith gestapt. Geweldig: na een paar behandelingen voelde mijn lichaam weer als nieuw. Alle opgeslagen spanning in mijn lichaam was verdwenen. Met behulp van BSR voorkom ik nu dat er spanning wordt opgeslagen, en ga ik ontspannen én met een stuk minder pijn door het leven.’ – Linda
Bij welke klachten kan BSR nog meer helpen?
Ook bij andere klachten dan burn-out is BSR een uitkomst, bijvoorbeeld bij:
- depressie
- burn-out
- hoofdpijn en migraine
- pijnlijke, stijve nek of schouders
- rugpijn
- ademhalingsproblemen
- allergische reacties
- vermoeidheid en slaapproblemen
- zwangerschapsklachten
- RSI, tennisarm en carpaal tunnel syndroom
-
Na het eten is het weer zo ver: je voelt je buik weer borrelen. Steeds vaker krijg je te maken met vervelende buikkrampen, diarree, winderigheid en een opgeblazen gevoel.
-
Ervaar je weleens klachten zoals buikkramp, diarree, winderigheid en een opgeblazen gevoel?
-
Chronische darmziekten komen steeds vaker voor. Vroeger was nog weinig bekend over de invloed van onze omgeving op ons DNA, ook wel epigenetica genoemd.
-
Darmklachten kunnen voor veel ongemak zorgen. Het dagelijks leven gaat gepaard met een opgeblazen gevoel, een verstoorde stoelgang en vreselijke buikpijn. Zo maakt je buik vaak gênante geluiden op de meest onfortuinlijke momenten, zoals tijdens een date of net op het moment dat er op kantoor een stilte valt.
-
Hoe het zich uit, kan verschillen. Misschien heb je last van een opgeblazen buik, verloopt je stoelgang moeizaam of onregelmatig of heb je last van winderigheid. Waar je ook mee kampt, darmproblemen zijn ontzettend vervelend.
-
Tegenwoordig hebben we het altijd druk. We rennen, vliegen en springen door het leven. Onze agenda’s zijn overvol en dat kan voor de nodige stress zorgen. Sterker nog, het kan tot een burn-out of depressie leiden.
-
De werking van je darmen is niet alleen afhankelijk van goede voeding. Ook een goede mentale balans is belangrijk. Stress kan hierbij flink wat roet in het eten gooien.
-
Al tijden heb je last van een opgeblazen en pijnlijke buik. Je stoelgang verloopt moeizaam en is onregelmatig.
-
Anouk (37) vertelt: ‘In het begin dacht ik dat ik misschien een infectie had die vanzelf wel over zou gaan. Soms verdwenen mijn klachten ook even, maar na een tijdje kwamen de hevige buikpijnen en diarree altijd weer terug.
-
Saskia is een echte ‘shopaholic’. Al sinds jaar en dag gaat ze er regelmatig, samen met haar beste vriendin, op uit.