Laat stress je leven niet beïnvloeden
Ben jij ook zo moe? Elke dag weer ben je druk. Druk met je gezin, met je baan, familie en sociale contacten. Je slaapt slecht en kunt je maar moeilijk concentreren. Je hebt vaak het gevoel dat je wordt geleefd. Je ervaart veel stress en betrapt jezelf er regelmatig op dat je tegen hyperventileren aan zit. Je zou je zo graag weer eens wat rustiger voelen, wat lekkerder in je vel zitten. Weer jezelf zijn.
Altijd stress
Wanneer je, zoals bij jou het geval is, altijd maar onder spanning staat, gaat het vroeg of laat een keer fout. Vergelijk het maar met een elastiekje: daar is op een gegeven moment ook de rek uit. Stress is op zich absoluut geen verkeerde eigenschap. Het stelt je in staat om te presteren. Maar na zo’n inspanning moet je lichaam wel weer kunnen herstellen. En dat is nu juist waar het bij jou aan mankeert. Jij staat continu ‘aan’.
Burn-out ligt op de loer
Zelfs ’s nachts, wanneer je weer bij zou moeten tanken, lukt het je niet om te ontspannen en lig je maar te draaien omdat je de slaap niet kunt vatten. Je zit zo vastgeroest in die draaiende molen waarin jij je bevindt, dat je nauwelijks meer weet hoe je kunt ontspannen. Daar heb je dan ook hulp bij nodig. En daar kun je niet snel genoeg mee beginnen, want als je op deze manier doorgaat, ligt een burn-out op de loer.
Stress is op zich absoluut geen verkeerde eigenschap
Veelzijdige techniek
Shiatsu therapeute Paula Kobayashi behandelt vaak cliënten die met stressklachten te maken hebben. ‘Ik begin altijd met een massage zodat je lichaam zich ontspant. Tijdens die massage concentreer ik me al op de knelpunten in jouw spier- en zenuwstelsel. Waar zitten de blokkades en hoe zijn die van invloed op de rest van je lichaam? Een drukpunt geeft namelijk veel informatie over de conditie van het menselijk lichaam. Vaak voel ik aan die drukpunten of je bijvoorbeeld last van je maag hebt of van slapeloosheid. Dergelijke problemen komen soms niet eens in het intakegesprek naar voren, omdat de cliënt er al zo aan gewend is. Met drukpuntmassage kan ik die klachten verlichten. Shiatsu is een prachtige techniek die bij zoveel klachten kan worden ingezet: van burn-out, hoofdpijn-, rug-, menstruatie-, overgangs-, nek- en schouderklachten tot sportblessures, bursitis, frozen shoulder, hyperventilatie en maag- en darmstoornissen en nog veel meer.’
Drukpunten
Shiatsu is een Japanse drukpuntmassage. ‘Shi’ staat voor ‘vinger’ en ‘Atsu’ staat voor ‘druk’. Met de shiatsutechniek wordt het spierstelsel beïnvloed, afvalstoffen verwijderd, het zenuwstelsel gereguleerd en blokkades opgeheven via de meridianen (energiebanen). Een drukpunt geeft bijzonder veel informatie over de conditie van het menselijk lichaam. Bij Kobayashi Medisch Shiatsu Centrum wordt gewerkt met diverse technieken om het zelfgenezend effect van het lichaam te stimuleren.
-
We hebben er allemaal van tijd tot tijd last van: stress. Het woord heeft een negatieve klank, want je kunt er immers allerlei klachten door krijgen, zoals hoofdpijn, vermoeidheid, rug- en nekklachten, concentratieverlies en slapeloosheid.
-
Het is soms heerlijk om je even onder te dompelen in een warm bad. Om dat verwenmomentje écht compleet te maken, kun je je bad verrijken met een lekkere badolie, of een lekkere combinatie van oliën.
-
Je had je het ouderschap zo anders voorgesteld. Een beetje zoals op die plaatjes in lifestyle magazines. Je zag het al helemaal voor je. En alhoewel je dol bent op je kinderen – je zou ze voor geen goud willen missen – pakte dat idyllische beeld in de praktijk toch wat anders uit.
-
Moe zijn we allemaal weleens. Maar wat als een middagdutje of kopje koffie niet meer helpt en je chronisch moe blijkt te zijn? Jessica (34) stond altijd bekend als iemand die energie voor tien had. ‘Ik had plezier in mijn werk, deed leuke dingen met mijn gezin en sportte vier keer in de week. Dat vond ik heerlijk, omdat ik daar weer nieuwe energie uithaalde.
-
Ben je vaak duizelig of heb je continu rugpijn? Dan ga je waarschijnlijk naar de dokter om te kijken wat er aan de hand is. Je verwacht een medische verklaring, maar die komt er niet altijd. Soms hebben lichamelijke klachten namelijk geen lichamelijke oorzaak.
-
Iedereen is weleens moe. Maar wat als je energieniveau continu op het laagste pitje staat en de vermoeidheid je dagelijks leven gaat beïnvloeden?
-
Het lijkt wel alsof stress tegenwoordig de normaalste zaak van de wereld is. En een beetje stress is ook gezond. Dat klinkt misschien gek, maar tot op zekere hoogte is stress echt niet erg.
-
Wat doen feestdagen met jou? Heb je er een bloedhekel aan of vind je het juist leuk? Of je de kerstdagen nu geweldig vindt of juist niet, in beide situaties kun je tegen stress of spanning aanlopen. Als je niks met de feestdagen hebt, kijk je er misschien tegenop.
-
Laten we eerlijk zijn: we hebben allemaal last van stress. Soms een beetje, vaker wat meer. We denken doorgaans ten onrechte dat stress een psychisch fenomeen is. Dat is deels wel zo, maar de effecten zijn vooral lichamelijk.
-
Martha gaf aan dat ze zich niet meer lekker voelde tijdens haar dagelijkse werkzaamheden. Op het werk voelde ze zich moe, futloos en het was moeilijk om haar bed uit te komen. Daardoor gingen de resultaten op haar werk achteruit, waardoor haar leidinggevende ook steeds minder tevreden werd.