acne

Acne: dit is het en zo kom je ervanaf!

Die ontsierende, vaak pijnlijke rode bultjes zijn al vervelend als je een puber bent. Nu je de puberteit inmiddels een aantal jaren (of misschien decennia) achter je hebt gelaten, dacht je inmiddels echt wel van puistjes en pukkels af te zijn. Maar nog steeds loop je zo nu en dan rond met een onrustige huid. Gelukkig hoef je dit niet te accepteren: wanneer je huidverbetering serieus aan wilt pakken, kun je verlost worden van acne.

Gevoel van zelfvertrouwen

Als je acne hebt, kan dat je gevoel van zelfvertrouwen flink beïnvloeden. Op het moment dat je de onzuiverheden probeert te bedekken met foundation en concealer, vererger je de situatie bovendien alleen maar meer. Wil je structureel van je huidprobleem af, dan gaan meer kennis over je huid en een gedegen verzorging hand in hand. Op deze manier zijn de meeste vormen van acne tegenwoordig gelukkig goed te behandelen.

Wat is acne?

Allereerst: wat is nu precies acne? Wanneer je poriën verstopt raken door talg, bacteriën en vetzuren, vernauwt of blokkeert de ingang van je huidporiën. Hierdoor ontstaat de ellende: rode bultjes, verstoppingen en (onderhuidse) ontstekingen. Bij mensen met acne is de talgproductie verhoogd, en verhoornt de bovenste huidlaag sneller. Daardoor ontstaan er sneller en meer puistjes. Acne komt dan ook met name voor op plekken met veel talgklieren, zoals in het gezicht, op de schouders, de borst en aan de bovenkant van de rug.

Acne bij volwassenen

Dat acne voornamelijk voorkomt bij pubers, is voor de meesten wel bekend. Maar wanneer je er als tiener last van had, ben je als volwassene ook vatbaarder voor de huidaandoening. Daarnaast kunnen ook andere factoren meespelen Zo stimuleren zaken als genetische aanleg, stress of een ongezonde levensstijl de talgklieren. Andere boosdoeners voor acne na je dertigste zijn hormoonschommelingen, bijvoorbeeld door de anticonceptiepil, zwangerschap of overgang.

Het is raadzaam om advies in te winnen bij een specialist

Advies van de huidtherapeut

Als je acne wilt aanpakken, weet je waarschijnlijk wel dat er veel goedwerkende middelen bestaan die je zouden kunnen helpen. Maar in drogisterijen en parfumerieën staan de schappen vol met huidverzorgingsproducten, en ook de medische middelen zijn er in vele soorten en maten. Hoe lang kun je nu welk product precies gebruiken? Heel logisch dat je door de bomen het bos niet meer ziet. Als je last hebt van acne is het daarom raadzaam om advies in te winnen bij een specialist zoals een huidtherapeut.

Persoonlijk behandelplan

Bij Huid- en Oedeemtherapie Salland helpen de deskundige huidtherapeuten je graag op gang. Wanneer je met een acneklacht binnenstapt, stelt de huidtherapeut samen met jou een behandelplan op. Daarbij wordt gekeken naar het soort acne, jouw persoonlijke wensen en factoren die je acne beïnvloeden. Een behandeling bestaat uit reiniging van de huid waarbij plekjes en onzuiverheden zoveel mogelijk verwijderd worden. Daarop volgen diverse peelings, zodat de huid zich van binnenuit kan herstellen. Maar ook heel belangrijk is het huidverzorgingsadvies, zodat de huidverbetering aanzienlijk en duurzaam is!

Tips van de huidtherapeut

  • Druk je puistjes niet zelf uit, want als je dit verkeerd doet, kunnen er vervelende littekens ontstaan.
  • Laat je adviseren over de juiste huidverzorgingsproducten. De meeste producten uit de drogist zijn te uitdrogend of te agressief.
  • Microneedling helpt de huid bij het herstellen van acne, en kan acnelittekens sterk verminderen.
  • Vermijd snelle suikers en melkproducten. Onlangs is vastgesteld dat deze middelen een negatieve invloed hebben op acne.
Datum: 01 november 2019