Acne: dit is het en zo kom je ervanaf!
Die ontsierende, vaak pijnlijke rode bultjes zijn al vervelend als je een puber bent. Nu je de puberteit inmiddels een aantal jaren (of misschien decennia) achter je hebt gelaten, dacht je inmiddels echt wel van puistjes en pukkels af te zijn. Maar nog steeds loop je zo nu en dan rond met een onrustige huid. Gelukkig hoef je dit niet te accepteren: wanneer je huidverbetering serieus aan wilt pakken, kun je verlost worden van acne.
Gevoel van zelfvertrouwen
Als je acne hebt, kan dat je gevoel van zelfvertrouwen flink beïnvloeden. Op het moment dat je de onzuiverheden probeert te bedekken met foundation en concealer, vererger je de situatie bovendien alleen maar meer. Wil je structureel van je huidprobleem af, dan gaan meer kennis over je huid en een gedegen verzorging hand in hand. Op deze manier zijn de meeste vormen van acne tegenwoordig gelukkig goed te behandelen.
Wat is acne?
Allereerst: wat is nu precies acne? Wanneer je poriën verstopt raken door talg, bacteriën en vetzuren, vernauwt of blokkeert de ingang van je huidporiën. Hierdoor ontstaat de ellende: rode bultjes, verstoppingen en (onderhuidse) ontstekingen. Bij mensen met acne is de talgproductie verhoogd, en verhoornt de bovenste huidlaag sneller. Daardoor ontstaan er sneller en meer puistjes. Acne komt dan ook met name voor op plekken met veel talgklieren, zoals in het gezicht, op de schouders, de borst en aan de bovenkant van de rug.
Acne bij volwassenen
Dat acne voornamelijk voorkomt bij pubers, is voor de meesten wel bekend. Maar wanneer je er als tiener last van had, ben je als volwassene ook vatbaarder voor de huidaandoening. Daarnaast kunnen ook andere factoren meespelen Zo stimuleren zaken als genetische aanleg, stress of een ongezonde levensstijl de talgklieren. Andere boosdoeners voor acne na je dertigste zijn hormoonschommelingen, bijvoorbeeld door de anticonceptiepil, zwangerschap of overgang.
Het is raadzaam om advies in te winnen bij een specialist
Advies van de huidtherapeut
Als je acne wilt aanpakken, weet je waarschijnlijk wel dat er veel goedwerkende middelen bestaan die je zouden kunnen helpen. Maar in drogisterijen en parfumerieën staan de schappen vol met huidverzorgingsproducten, en ook de medische middelen zijn er in vele soorten en maten. Hoe lang kun je nu welk product precies gebruiken? Heel logisch dat je door de bomen het bos niet meer ziet. Als je last hebt van acne is het daarom raadzaam om advies in te winnen bij een specialist zoals een huidtherapeut.
Persoonlijk behandelplan
Bij Huid- en Oedeemtherapie Salland helpen de deskundige huidtherapeuten je graag op gang. Wanneer je met een acneklacht binnenstapt, stelt de huidtherapeut samen met jou een behandelplan op. Daarbij wordt gekeken naar het soort acne, jouw persoonlijke wensen en factoren die je acne beïnvloeden. Een behandeling bestaat uit reiniging van de huid waarbij plekjes en onzuiverheden zoveel mogelijk verwijderd worden. Daarop volgen diverse peelings, zodat de huid zich van binnenuit kan herstellen. Maar ook heel belangrijk is het huidverzorgingsadvies, zodat de huidverbetering aanzienlijk en duurzaam is!
Tips van de huidtherapeut
- Druk je puistjes niet zelf uit, want als je dit verkeerd doet, kunnen er vervelende littekens ontstaan.
- Laat je adviseren over de juiste huidverzorgingsproducten. De meeste producten uit de drogist zijn te uitdrogend of te agressief.
- Microneedling helpt de huid bij het herstellen van acne, en kan acnelittekens sterk verminderen.
- Vermijd snelle suikers en melkproducten. Onlangs is vastgesteld dat deze middelen een negatieve invloed hebben op acne.
-
Om maar met de deur in huis te vallen: acnetherapie valt niet onder de basisverzekering. Alleen als een dermatoloog je doorverwijst naar een huidtherapeut voor een acnebehandeling, biedt de basisverzekering mogelijk een vergoeding.
-
Tegenwoordig hebben we allemaal toegang tot het internet, een bron waar we veel informatie kunnen vinden. Heb je last van acne? Dan kun je daar van alles over vinden.
-
Een geïrriteerde huid, puistjes, mee-eters, overgevoeligheid; een huid met acne is allesbehalve prettig. Effectieve huidverzorging kan helpen om acne te verminderen. Hoe eerder je actie onderneemt tegen acne, des te kleiner de kans op pigmentvlekken of littekens.
-
Veel huidproblemen zijn niet gevaarlijk, maar ze kunnen wel vervelend zijn voor het uiterlijk. Acne is daar een goed voorbeeld van. De bijbehorende puistjes of mee-eters verstoren de huid en je wilt er graag zo snel mogelijk vanaf.
-
Ook jij hebt in je tienertijd hoogstwaarschijnlijk te maken gehad met puistjes, mee-eters en misschien zelfs wel acne. Op dat moment is dat niet leuk, maar je weet dat het tijdelijk is. Je houdt je vast aan het feit dat de pukkels na de puberteit meestal grotendeels verdwijnen. Maar wat als je na je twintigste nog steeds onder de puistjes zit?
-
Puistjes, pukkeltjes, mee-eters en andere oneffenheden: het zijn allemaal kenmerken van acne. Acne is de meest voorkomende huidaandoening. Er wordt vaak gedacht dat het alleen in de puberteit voorkomt, maar ook volwassenen kunnen er last van krijgen.
-
Acne, in de volksmond ‘jeugdpuistjes’ genoemd, komt veel voor. Vooral bij jongeren tussen de 15 en 25 jaar. Maar ook volwassenen kunnen er last van krijgen en hebben.
-
Acne gaat verder dan pukkels en puistjes. Dat weet Daphne (24) als geen ander.
-
Als tiener ontwikkel je vaak de eerste puistjes. Ze horen bij de puberteit, en je bent niet de enige. Maar wanneer je op latere leeftijd nog steeds kampt met hevige onzuiverheden op jouw huid, wordt het op zijn zachtst gezegd vervelend.
-
Iedereen heeft wel eens een puistje. Maar sommige pechvogels krijgen in hun jonge jaren te maken met hardnekkige acne. De ontstekingen en pukkels op je gezicht, borst of rug kunnen je dan ontzettend onzeker maken.