De acne was een aanslag op zijn zelfvertrouwen
Je wilt het beste voor je kind en ziet hem het liefst opgroeien tot een mooi mens. Niet alleen mooi van buiten, maar ook van binnen. Toch is de buitenkant, vooral voor veel jonge mensen, ook erg belangrijk. Dat was ook wat Joke ervoer toen ze haar zoon langzaam zag veranderen van een vrolijk en spontaan joch in een onzekere, in zichzelf teruggetrokken puber.
Acne
De oorzaak was vrij duidelijk. Joost had erg veel last van acne. Zijn huid zag er erg rood en onrustig uit, en veel van die puisten waren flink ontstoken. Joke had voor hem al weleens wat middeltjes bij de drogist gehaald, maar die hadden weinig tot niets geholpen. Joke behoort al jaren tot één van de vaste klanten van mijn salon Huid & Uiterlijk. Toen ze weer een keer op mijn behandeltafel lag, vertelde ze over Joosts probleem en vroeg ze me om advies.
Oorzaak vaak hormonaal
Acne treedt vaak op in de puberteit. Vandaar dat het ook wel als ‘jeugdpuistjes’ wordt aangeduid. Onder invloed van hormonen wordt de talgproductie in de huid gestimuleerd. Talg wordt geproduceerd door een kliertje dat zich in een haarzakje bevindt. Door dode huidcellen, een overmatige talgproductie en op de huid levende bacteriën kan het talgkliertje verstopt raken en gaan ontsteken. Soms ontstaan zelfs etterige puisten en abcessen die ontsierende littekens achterlaten. Behalve op het gezicht kan acne ook voorkomen op de schouders en de rug. Acne verdwijnt meestal na de puberteit al kun je er als volwassene ook opeens weer last van krijgen.
Wist je dat een goede huidverzorging niet alleen voor vrouwen is weggelegd?
Acnebehandeling
Ik adviseerde Joke om Joost een keer mee te nemen naar de salon. Een goede huidverzorging is niet alleen voor vrouwen weggelegd. Ook jongens en mannen kunnen met hun huidproblemen bij ons terecht. De eerste keer dat Joost voor een acnebehandeling kwam, voelde hij zich duidelijk erg ongemakkelijk, maar gelukkig kon ik dat gevoel al vrij snel wegnemen. Ik wist precies hoe hij zich voelde, want als jong pubermeisje had ik ook zo’n last van acne. En daar voelde ik me destijds erg onzeker over. Ik heb zijn huid eerst grondig gereinigd en ben toen aan de slag gegaan. Joost had forse acne en in de loop van de tijd heb ik zijn huidprobleem met diverse technieken behandeld.
Meerdere mogelijkheden
Zo heb ik afwisselend onder meer microdermabrasie, Medik8 fruitzuur peeling en Medik8 chemische peeling ingezet om het bovenste laagje van de opperhuid te verwijderen, waardoor er een gladdere en frissere huid tevoorschijn komt. De acnelittekens die hij inmiddels al had, zijn erdoor vervaagd. Aan het eind van een acnebehandeling, en dat geldt overigens ook voor mijn overige gezichtsbehandelingen, voorzie ik mijn cliënten altijd van deskundig advies over hun huid en bied ik de juist producten aan voor de verzorging thuis.
Zelfvertrouwen
Het was mooi om te zien hoe Joost langzaam opbloeide. Tegenwoordig schaamt hij zich niet meer om onze salon te bezoeken. Hij loopt rechtop, heeft een open blik en straalt een zelfvertrouwen uit dat bij onze eerste ontmoeting ver te zoeken was. En dat allemaal dankzij zijn huid die zienderogen is opgeknapt sinds de acnebehandelingen die hij krijgt. Joost zit letterlijk én figuurlijk weer lekker in zijn vel.
-
Om maar met de deur in huis te vallen: acnetherapie valt niet onder de basisverzekering. Alleen als een dermatoloog je doorverwijst naar een huidtherapeut voor een acnebehandeling, biedt de basisverzekering mogelijk een vergoeding.
-
Tegenwoordig hebben we allemaal toegang tot het internet, een bron waar we veel informatie kunnen vinden. Heb je last van acne? Dan kun je daar van alles over vinden.
-
Een geïrriteerde huid, puistjes, mee-eters, overgevoeligheid; een huid met acne is allesbehalve prettig. Effectieve huidverzorging kan helpen om acne te verminderen. Hoe eerder je actie onderneemt tegen acne, des te kleiner de kans op pigmentvlekken of littekens.
-
Veel huidproblemen zijn niet gevaarlijk, maar ze kunnen wel vervelend zijn voor het uiterlijk. Acne is daar een goed voorbeeld van. De bijbehorende puistjes of mee-eters verstoren de huid en je wilt er graag zo snel mogelijk vanaf.
-
Ook jij hebt in je tienertijd hoogstwaarschijnlijk te maken gehad met puistjes, mee-eters en misschien zelfs wel acne. Op dat moment is dat niet leuk, maar je weet dat het tijdelijk is. Je houdt je vast aan het feit dat de pukkels na de puberteit meestal grotendeels verdwijnen. Maar wat als je na je twintigste nog steeds onder de puistjes zit?
-
Puistjes, pukkeltjes, mee-eters en andere oneffenheden: het zijn allemaal kenmerken van acne. Acne is de meest voorkomende huidaandoening. Er wordt vaak gedacht dat het alleen in de puberteit voorkomt, maar ook volwassenen kunnen er last van krijgen.
-
Acne, in de volksmond ‘jeugdpuistjes’ genoemd, komt veel voor. Vooral bij jongeren tussen de 15 en 25 jaar. Maar ook volwassenen kunnen er last van krijgen en hebben.
-
Acne gaat verder dan pukkels en puistjes. Dat weet Daphne (24) als geen ander.
-
Als tiener ontwikkel je vaak de eerste puistjes. Ze horen bij de puberteit, en je bent niet de enige. Maar wanneer je op latere leeftijd nog steeds kampt met hevige onzuiverheden op jouw huid, wordt het op zijn zachtst gezegd vervelend.
-
Iedereen heeft wel eens een puistje. Maar sommige pechvogels krijgen in hun jonge jaren te maken met hardnekkige acne. De ontstekingen en pukkels op je gezicht, borst of rug kunnen je dan ontzettend onzeker maken.