Eindelijk geen last meer van acne!’
Toen ik in de puberteit ontzettend last kreeg van acne, vond ik dat natuurlijk verschrikkelijk.’, vertelt Ellen. ‘Ik veranderde van een spontaan en open meisje in een onzekere puber. Ik verstopte mijn huid onder dikke lagen foundation die, zo weet ik nu, een paar tinten te donker was en had altijd het gevoel dat mensen naar me keken. Ik durfde niet over mijn onzekerheid te praten en als mijn moeder aanbood om met me naar de dokter te gaan, sloeg ik dat geïrriteerd af. Ik dwong mezelf de puberteit uit te zitten, want daarna zou het wel over gaan!’
Extreme acne
‘Toen ik 20 werd en mijn huid nog steeds vaker niet dan wel werd ontsierd door extreme acne, begon ik te vermoeden dat er misschien toch meer aan de hand was. Daarbij werd mijn huid alleen maar slechter door alle foundation die ik er altijd op smeerde. Ik nam toch de stap om naar de dokter te gaan en kreeg een chemisch middeltje voorgeschreven dat het probleem zou oplossen. Helaas hielp het niets.’
Onzeker
‘Vanaf dat moment probeerde ik alles dat ik kon vinden om van de acne af te komen, maar iedere keer liep het uit op een teleurstelling. Inmiddels had ik mijn opleiding als docent Nederlands afgerond en stond ik dagelijks voor de klas. Hoewel ik het niet liet merken, voelde ik me ontzettend onzeker. Iedere dag werd ik aangestaard door een groep mensen en constant was ik me bewust van mijn huid. Was er dan écht geen oplossing?’
‘Was er dan écht geen oplossing?’
-
Om maar met de deur in huis te vallen: acnetherapie valt niet onder de basisverzekering. Alleen als een dermatoloog je doorverwijst naar een huidtherapeut voor een acnebehandeling, biedt de basisverzekering mogelijk een vergoeding.
-
Tegenwoordig hebben we allemaal toegang tot het internet, een bron waar we veel informatie kunnen vinden. Heb je last van acne? Dan kun je daar van alles over vinden.
-
Een geïrriteerde huid, puistjes, mee-eters, overgevoeligheid; een huid met acne is allesbehalve prettig. Effectieve huidverzorging kan helpen om acne te verminderen. Hoe eerder je actie onderneemt tegen acne, des te kleiner de kans op pigmentvlekken of littekens.
-
Veel huidproblemen zijn niet gevaarlijk, maar ze kunnen wel vervelend zijn voor het uiterlijk. Acne is daar een goed voorbeeld van. De bijbehorende puistjes of mee-eters verstoren de huid en je wilt er graag zo snel mogelijk vanaf.
-
Ook jij hebt in je tienertijd hoogstwaarschijnlijk te maken gehad met puistjes, mee-eters en misschien zelfs wel acne. Op dat moment is dat niet leuk, maar je weet dat het tijdelijk is. Je houdt je vast aan het feit dat de pukkels na de puberteit meestal grotendeels verdwijnen. Maar wat als je na je twintigste nog steeds onder de puistjes zit?
-
Puistjes, pukkeltjes, mee-eters en andere oneffenheden: het zijn allemaal kenmerken van acne. Acne is de meest voorkomende huidaandoening. Er wordt vaak gedacht dat het alleen in de puberteit voorkomt, maar ook volwassenen kunnen er last van krijgen.
-
Acne, in de volksmond ‘jeugdpuistjes’ genoemd, komt veel voor. Vooral bij jongeren tussen de 15 en 25 jaar. Maar ook volwassenen kunnen er last van krijgen en hebben.
-
Acne gaat verder dan pukkels en puistjes. Dat weet Daphne (24) als geen ander.
-
Als tiener ontwikkel je vaak de eerste puistjes. Ze horen bij de puberteit, en je bent niet de enige. Maar wanneer je op latere leeftijd nog steeds kampt met hevige onzuiverheden op jouw huid, wordt het op zijn zachtst gezegd vervelend.
-
Iedereen heeft wel eens een puistje. Maar sommige pechvogels krijgen in hun jonge jaren te maken met hardnekkige acne. De ontstekingen en pukkels op je gezicht, borst of rug kunnen je dan ontzettend onzeker maken.