
Maak een einde aan acne
Veel mensen krijgen tijdens hun tienerjaren te maken met acne: rode, pijnlijke bultjes op de huid die steeds maar weer terug lijken te komen. Helaas beperkt de huidaandoening zich niet tot tieners en adolescenten, ook later in het leven kun je te maken krijgen met acne. Acne is een uiterst vervelend verschijnsel dat niet alleen op je huid zichtbaar is, maar ook eronder is te voelen. De puistjes en mee-eters kunnen namelijk behoorlijk afbreuk doen aan je zelfvertrouwen. Het liefst kom je zo snel mogelijk van de aandoening af, alleen hoe moet je dat aanpakken?
Verhullen met make-up en scrub
Acne is een vervelende aandoening. De puistjes kunnen op vervelende, zichtbare plekken ontstaan en flink pijn gaan doen. En als de bultjes eindelijk weer verdwenen zijn, laten ze hun sporen nog steeds zien: hardnekkige acne laat vaak kleine littekens achter die bij elkaar best kunnen gaan opvallen. Je kunt proberen de plekjes weg te werken met make-up en je huid schoon te maken met een scrub of een masker en vaak helpt dit in zekere mate, maar acne kan zich snel en hardnekkig verspreiden.
De oorzaak van acne
Om te weten hoe je van acne af kunt komen, is het nuttig om eerst even stil te staan bij hoe acne ontstaat. Acne is een ontsteking van de huid rondom talgklieren. We hebben talgklieren om de huid vet te houden en het binnendringen van bacteriën in de huid tegen te gaan. Soms maakt je lichaam echter te veel talg aan. Hoe kan dit overschot ontstaan? Ten dele kun je er vaak weinig aan doen. Veelal wordt de talgaanmaak bepaald door je hormonen. Maar ook cosmetica, zoals te agressieve reinigingsproducten, kunnen leiden tot acne. Als je producten gebruikt die voor jouw huid eigenlijk te vet zijn, te uitdrogend of te agressief kunnen je poriën verstopt raken of krijg je irritatie op de huid. Daarnaast is stress een belangrijke factor: het hormoon dat je lichaam aanmaakt bij veel stress, cortisol, zorgt ook voor een hogere talgproductie.
Het is ten eerste belangrijk om je huid, op milde wijze, schoon te houden
Verstopte talgklieren
Te veel talg in de talgklier zorgt ervoor dat de klier verstopt raakt. De talgklier bevat veel bacteriën die het talg ook omzetten in vetzuur. Omdat de klier verstopt is kan dit zuur niet meer goed afgevoerd worden. De verstopping ontstaat overigens niet altijd door een talgoverschot, de klier kan ook verstopt raken door vuil op je huid of sommige medicijnen. Het gevolg is helaas in beide gevallen hetzelfde: acne.
Moet je puistjes uitknijpen?
De combinatie van opgehoopte talg, snel vermenigvuldigende bacteriën en irriterende vetzuren zorgt ervoor dat de irriterende stoffen in de huid rond de talgklier terecht komt en gaat ontsteken. Dit is de acne die je uiteindelijk op je huid ziet: rode bultjes met soms witte koppen die pijnlijk aanvoelen. Veel mensen knijpen die puistjes uit. Dan heb je immers niet meer de in het oog springende witte puntjes op je gezicht. Hoe verleidelijk ook, dit verergert het probleem. Op deze manier vergroot je juist de kans dat de ontsteking zich verspreid naar andere plekken op je huid. Maar wat kun je wel doen?
Actie tegen acne
Het is ten eerste belangrijk om je huid, op milde wijze, schoon te houden. Zo voorkom je dat er vuil in je poriën komt en ze dus verstopt kunnen raken. Het is ten tweede belangrijk om goede producten te gebruiken, aangezien de verkeerde producten het probleem kunnen verergeren. Een tip is om, als je een vette en dikke huid hebt, een product met salicylzuur te gebruiken om je huid iets te verdunnen. Daarnaast kun je gebruik maken van talgremmende crème om de aanmaak van talg tegen te gaan. Als je geen vette huid hebt, is het juist beter om voorzichtig met je huid om te gaan en deze goed te hydrateren. Welk huidtype je ook hebt, het beste is om bij (hardnekkige) acne advies in te winnen van een professional. Dan kun je advies krijgen voor producten en (thuis)behandelingen die passen bij jouw huid en je acne kunnen verminderen. Bij Tijdloos Beauty kun je hiervoor altijd terecht, neem dan contact met ons op!
-
Acne gaat verder dan pukkels en puistjes. Dat weet Daphne (24) als geen ander.
-
In de puberteit ben je al onzeker genoeg. Waarom moet je dan ook nog eens elke dag wakker worden met een vette huid vol puistjes? Natuurlijk, je weet dat je niet de enige bent. Bijna al je klasgenoten hebben er in meer of mindere mate last van.
-
We hebben allemaal weleens een periode dat je huid er minder goed uitziet dan normaal. Er zijn oneffenheden te zien en er ontstaan pukkeltjes. Na een paar goede nachten slaap en betere verzorging is bij de meesten de huid weer als vanouds. Maar wat als je huid niet zo snel verbetert en er puistjes blijven?
-
Je denkt misschien dat acne alleen voorkomt bij pubers, maar niets is minder waar. Veel volwassen mannen en vrouwen hebben last van acne vulgaris, de medische term van acne.
-
Als kind neem je je mooie huidje vaak voor lief. Maar tegen de tijd dat ik naar de middelbare school ging begon ik in te zien dat een gladde huid niet vanzelfsprekend is.
-
Misschien herken je het wel. Je denkt net af te zijn dat kleine pukkeltje, en de volgende ochtend word je wakker met weer nieuwe storende ontstekingen. Je probeert van alles om de pukkeltjes tegen te gaan.
-
Het leven van een tiener gaat niet over eenhoorns en regenbogen. Je krijgt te maken met razende hormonen, een achtbaan aan emoties en allemaal ervaringen en verantwoordelijkheden die nieuw voor je zijn. Daar komt nog eens bij dat je huid allerlei veranderingen ondergaat en overal gevoelig voor lijkt te zijn.
-
Huidklachten zijn nooit fijn. Vaak is de weerslag op je mentale welzijn nog groter dan de fysieke belemmering. Wanneer je last hebt van veel onzuiverheden en puistjes, gaat dat vaak gepaard met onzekerheid, somberheid en frustratie.
-
Als je last hebt van acne, dan herken je het vast. Telkens weer andere crèmes proberen, bij iedere nieuwe reiniger hopen op beterschap. Steeds weer hopen op een wondermiddel dat de puistjes eens echt zal verminderen.
-
Bij de meeste mensen gaan problemen met acne na het 25e levensjaar over. Maar soms blijft het je achtervolgen of ontstaat acne pas op volwassen leeftijd. Dit leidde bij Emma (31) tot veel frustraties. ‘Ik schaamde me voor mijn huid en voelde me hierdoor erg onzeker.