acne

Maak een einde aan acne

Veel mensen krijgen tijdens hun tienerjaren te maken met acne: rode, pijnlijke bultjes op de huid die steeds maar weer terug lijken te komen. Helaas beperkt de huidaandoening zich niet tot tieners en adolescenten, ook later in het leven kun je te maken krijgen met acne. Acne is een uiterst vervelend verschijnsel dat niet alleen op je huid zichtbaar is, maar ook eronder is te voelen. De puistjes en mee-eters kunnen namelijk behoorlijk afbreuk doen aan je zelfvertrouwen. Het liefst kom je zo snel mogelijk van de aandoening af, alleen hoe moet je dat aanpakken?

Verhullen met make-up en scrub

Acne is een vervelende aandoening. De puistjes kunnen op vervelende, zichtbare plekken ontstaan en flink pijn gaan doen. En als de bultjes eindelijk weer verdwenen zijn, laten ze hun sporen nog steeds zien: hardnekkige acne laat vaak kleine littekens achter die bij elkaar best kunnen gaan opvallen. Je kunt proberen de plekjes weg te werken met make-up en je huid schoon te maken met een scrub of een masker en vaak helpt dit in zekere mate, maar acne kan zich snel en hardnekkig verspreiden.

De oorzaak van acne

Om te weten hoe je van acne af kunt komen, is het nuttig om eerst even stil te staan bij hoe acne ontstaat. Acne is een ontsteking van de huid rondom talgklieren. We hebben talgklieren om de huid vet te houden en het binnendringen van bacteriën in de huid tegen te gaan. Soms maakt je lichaam echter te veel talg aan. Hoe kan dit overschot ontstaan? Ten dele kun je er vaak weinig aan doen. Veelal wordt de talgaanmaak bepaald door je hormonen. Maar ook cosmetica, zoals te agressieve reinigingsproducten, kunnen leiden tot acne. Als je producten gebruikt die voor jouw huid eigenlijk te vet zijn, te uitdrogend of te agressief kunnen je poriën verstopt raken of krijg je irritatie op de huid. Daarnaast is stress een belangrijke factor: het hormoon dat je lichaam aanmaakt bij veel stress, cortisol, zorgt ook voor een hogere talgproductie.

Het is ten eerste belangrijk om je huid, op milde wijze, schoon te houden

Verstopte talgklieren

Te veel talg in de talgklier zorgt ervoor dat de klier verstopt raakt. De talgklier bevat veel bacteriën die het talg ook omzetten in vetzuur. Omdat de klier verstopt is kan dit zuur niet meer goed afgevoerd worden. De verstopping ontstaat overigens niet altijd door een talgoverschot, de klier kan ook verstopt raken door vuil op je huid of sommige medicijnen. Het gevolg is helaas in beide gevallen hetzelfde: acne.

Moet je puistjes uitknijpen?

De combinatie van opgehoopte talg, snel vermenigvuldigende bacteriën en irriterende vetzuren zorgt ervoor dat de irriterende stoffen in de huid rond de talgklier terecht komt en gaat ontsteken. Dit is de acne die je uiteindelijk op je huid ziet: rode bultjes met soms witte koppen die pijnlijk aanvoelen. Veel mensen knijpen die puistjes uit. Dan heb je immers niet meer de in het oog springende witte puntjes op je gezicht. Hoe verleidelijk ook, dit verergert het probleem. Op deze manier vergroot je juist de kans dat de ontsteking zich verspreid naar andere plekken op je huid. Maar wat kun je wel doen?

Actie tegen acne

Het is ten eerste belangrijk om je huid, op milde wijze, schoon te houden. Zo voorkom je dat er vuil in je poriën komt en ze dus verstopt kunnen raken. Het is ten tweede belangrijk om goede producten te gebruiken, aangezien de verkeerde producten het probleem kunnen verergeren. Een tip is om, als je een vette en dikke huid hebt, een product met salicylzuur te gebruiken om je huid iets te verdunnen. Daarnaast kun je gebruik maken van talgremmende crème om de aanmaak van talg tegen te gaan. Als je geen vette huid hebt, is het juist beter om voorzichtig met je huid om te gaan en deze goed te hydrateren. Welk huidtype je ook hebt, het beste is om bij (hardnekkige) acne advies in te winnen van een professional. Dan kun je advies krijgen voor producten en (thuis)behandelingen die passen bij jouw huid en je acne kunnen verminderen. Bij Tijdloos Beauty kun je hiervoor altijd terecht, neem dan contact met ons op!

Datum: 20 juli 2020