Oorzaken van acne en wat je ertegen kunt doen
Bijna 90% van alle mensen krijgt in hun leven te maken met acne. Veel jongeren hebben hier last van tijdens de pubertijd, maar ook op latere leeftijd kan acne voorkomen. Het is dan goed om te weten wat de oorzaak is van jouw acne en hoe je het kunt verminderen.
Hormonale oorzaken van acne
Tijdens de pubertijd schommelt je hormoonbalans. Dat betekent dat je lichaam in de pubertijd aan het veranderen is en nog niet precies een goede hoeveelheid hormonen produceert. Ook krijgen vrouwen tijdens de pubertijd te maken met menstruatie waarbij het aantal hormonen veel schommelt. Zeker vlak voor en rond de menstruatie speelt dit op.
Talg
Hormonen zorgen voor de ontwikkeling van onze talgklieren. Door hormoonschommelingen produceert het lichaam te veel mannelijke hormonen (androgenen) die de productie van talg stimuleren. De overproductie van talg zorgt voor verstopping van de poriën in de huid. Dit creëert een perfecte bron voor bacteriën die ontstekingen kunnen veroorzaken en zo acne veroorzaken.
Voeding en leefstijl als oorzaken
Wanneer je darmen niet optimaal werken kunnen ze niet de juiste stoffen opnemen, of ze houden afvalstoffen te lang vast. Er kan dan een vitaminetekort ontstaan en er blijven meer slechte bacteriën achter in je lichaam. Zo kan er een ontstekingsactiviteit ontstaan. Door een verminderde darmwerking kunnen huidproblemen ontstaan zoals acne, eczeem of huiduitslag.
Oorzaken
Een verstoorde darmfunctie kan verschillende oorzaken hebben. Je kan een ongezonde levenswijze hebben met te weinig slaap en ongezond eten maar stress en verkeerde voedingskeuzes kunnen ook als oorzaak zijn. Andere mensen reageren minder goed op gluten of op melkproducten, wat een trigger kan zijn voor acne.
Acne komt niet alleen voor in de puberteit
Een goede huidverzorging
Verzorging voor je huid kan veel resultaat geven bij huidproblemen zoals acne. Vaak worden bij acne veel uitdrogende producten gebruikt om zo de ontstekingen te verminderen. Vaak zijn dit te agressieve producten, of ze verstoppen de huid. Hierdoor wordt de natuurlijke barrière van je huid uit balans gebracht en de acne juist verergerd.
Stress en negatieve emoties
De invloed van stress kan ook een rol spelen bij acne. Bij stress maakt je lichaam de stof cortisol aan. Dit wordt ook wel een stresshormoon genoemd. De bijwerking van cortisol is dat het je immuunsysteem verzwakt. Bij acne is juist een goed werkend immuunsysteem van belang bij het remmen van ontstekingen en het herstellen van de huid. Door de aanmaak van Daardoor is de kans op ontstekingen groter.
Schoonheidsinstituut Ankie Willems
Ons doel is om je binnen een gastvrije en welkome omgeving vakkundigheid te bieden op het gebied van huidverzorging en huidverbetering. Schoonheidsinstituut Ankie Willems is officieel ANBOS gespecialiseerd in en gecertificeerd voor het behandelen van acne. Door deze officiële specialisatie is vergoeding door je zorgverzekeraar mogelijk. Een doorverwijzing van een arts is niet noodzakelijk, wij kunnen meteen met je aan de slag.
Contact
Voor een persoonlijk en passend huidadvies kun je bij ons team terecht voor een gratis consult. Hierin kijken wij goed naar je huid, geven jou een passend advies en kan je terecht voor al je vragen. Zo krijgen wij jou huid samen weer onder controle voor een gezonde en stralende huid.. Neem contact op of maak online een afspraak om meer te weten te komen!
-
Om maar met de deur in huis te vallen: acnetherapie valt niet onder de basisverzekering. Alleen als een dermatoloog je doorverwijst naar een huidtherapeut voor een acnebehandeling, biedt de basisverzekering mogelijk een vergoeding.
-
Tegenwoordig hebben we allemaal toegang tot het internet, een bron waar we veel informatie kunnen vinden. Heb je last van acne? Dan kun je daar van alles over vinden.
-
Een geïrriteerde huid, puistjes, mee-eters, overgevoeligheid; een huid met acne is allesbehalve prettig. Effectieve huidverzorging kan helpen om acne te verminderen. Hoe eerder je actie onderneemt tegen acne, des te kleiner de kans op pigmentvlekken of littekens.
-
Veel huidproblemen zijn niet gevaarlijk, maar ze kunnen wel vervelend zijn voor het uiterlijk. Acne is daar een goed voorbeeld van. De bijbehorende puistjes of mee-eters verstoren de huid en je wilt er graag zo snel mogelijk vanaf.
-
Ook jij hebt in je tienertijd hoogstwaarschijnlijk te maken gehad met puistjes, mee-eters en misschien zelfs wel acne. Op dat moment is dat niet leuk, maar je weet dat het tijdelijk is. Je houdt je vast aan het feit dat de pukkels na de puberteit meestal grotendeels verdwijnen. Maar wat als je na je twintigste nog steeds onder de puistjes zit?
-
Puistjes, pukkeltjes, mee-eters en andere oneffenheden: het zijn allemaal kenmerken van acne. Acne is de meest voorkomende huidaandoening. Er wordt vaak gedacht dat het alleen in de puberteit voorkomt, maar ook volwassenen kunnen er last van krijgen.
-
Acne, in de volksmond ‘jeugdpuistjes’ genoemd, komt veel voor. Vooral bij jongeren tussen de 15 en 25 jaar. Maar ook volwassenen kunnen er last van krijgen en hebben.
-
Acne gaat verder dan pukkels en puistjes. Dat weet Daphne (24) als geen ander.
-
Als tiener ontwikkel je vaak de eerste puistjes. Ze horen bij de puberteit, en je bent niet de enige. Maar wanneer je op latere leeftijd nog steeds kampt met hevige onzuiverheden op jouw huid, wordt het op zijn zachtst gezegd vervelend.
-
Iedereen heeft wel eens een puistje. Maar sommige pechvogels krijgen in hun jonge jaren te maken met hardnekkige acne. De ontstekingen en pukkels op je gezicht, borst of rug kunnen je dan ontzettend onzeker maken.