
Goede voornemens mislukt? Afvalcoaching helpt je!
Elke ochtend is het weer een gevecht. Al liggend op de grond, jezelf manoeuvrerend in rare kronkels en hevig trekkend aan de broekspijpen, lukt het je dan éíndelijk om je favoriete jeans dicht te krijgen. Dit tijdrovende, ietwat gênante ritueel was niet nodig geweest als je jouw goede voornemens omtrent gezonder leven en afvallen niet had gestaakt. Vat de koe bij de horens en schakel een afvalcoach in. Wedden dat je jeans binnen no time weer soepel dichtgaat?
Afvalcoaching: dit is de sleutel
In de afgelopen jaren heb ik heel wat mensen naar een gezond gewicht gecoacht. Het eerste waar mijn coaching mee start, is het stukje ‘motivatie’. Dé sleutel tot een succesvolle poging tot afvallen, is namelijk het écht willen. Dat je tegen jezelf kunt zeggen: ‘En nu gá ik ervoor!’ Bedenk goed waarom je gezonder gaat leven. Jij wilt bijvoorbeeld dat je weer meer energie hebt, zodat je weer leuk met je kinderen kan spelen, dat je weer in je mooiste jurk past of dat je weer stralend op foto’s kan staan. Welk motief je ook hebt, zorg dat het belangrijk genoeg is voor jou. Op moeilijke momenten kun je jezelf dan altijd herinneren aan de reden waarom je ooit bent begonnen. Sta je niet achter je besluit om te gaan afvallen, dan wordt het héél lastig om je nieuwe gezonde leefstijl vol te houden.
Aanpassen van je leefstijl
Heb je je doel inmiddels voor ogen, dan kunnen we starten met het aanpassen van je leefstijl. Stapje voor stapje help ik je naar een gezond en gevarieerd voedingspatroon. Onder andere raad ik je heerlijke eiwitrijke gerechten aan. Wat dacht je bijvoorbeeld van een koningsontbijt met goedgevuld bakje kwark, ontbijtgranen en vers fruit? Daarnaast kijk ik met je mee hoe jij meer beweging in je (drukke) leven kunt integreren, en help ik je bij het trainen. Natuurlijk zullen er altijd lastige momenten zijn. Momenten waarin je die reep chocola bijna jouw naam hóórt roepen. Maar daar heb ik ook tips voor! Zo raad ik je aan om een foto van jezelf op de koektrommel, de koelkast of op een andere plaats waar je in de verleiding komt om te eten te plakken. Reken maar dat wanneer je geconfronteerd met die foto, jij ineens véél minder zin hebt in iets lekkers!
Voor jou!
Graag begeleid ik jou ook op het pad naar een gezonder leven en een strakker lijf! Dat kan zowel met individuele (coaching)consulten als met groepscoaching. Aan het begin van het traject zullen we je omvang meten, om die gedurende het afvalproces vaker bij te houden. Je zult versteld staan welke resultaten wij samen kunnen bereiken! Goed om te weten is dat ik geregistreerd sta als gewichtsconsulente. Hierdoor heb je recht op een (gedeeltelijke) vergoeding vanuit de aanvullende verzekering.
Laat de frisdranken en alcohol staan, maar drink veel water of kruidenthee zónder suiker
Gezondheidstip
Elke keer geven de specialisten van Centrum Vitaal een tip die jij direct in de praktijk kunt brengen om je gezondheid een boost te geven. Deze keer geeft Nathalie je een extra tip omtrent gezond afvallen: ‘Let erop dat je genoeg drinkt. Laat de frisdranken en alcohol staan, maar drink veel water of kruidenthee zónder suiker. Anderhalve tot twee liter vocht per dag is goed. Drink echter niet te snel en te veel in één keer. Je lichaam kan zo de afvalstoffen goed afvoeren en gemakkelijker vet verbranden. Andere voordelen van veel water drinken zijn een mooiere huid, minder klachten als hoofdpijn en verstopping en een verminderd hongergevoel. Alleen maar voordelen dus!’
In de juiste deskundige handen!
Wil jij werken aan het behalen van een gezond gewicht? Of heb je andere vragen op het gebied van gezondheid? Bij Centrum Vitaal ben je op de goede plek! Nathalie Brinkman en Wim Haafkes: ‘Wij zijn Centrum Vitaal gestart omdat wij mensen alles willen bieden om hun gezondheid in balans te brengen én te houden. Hieronder verstaan wij de fysieke, de mentale en de psychosociale gezondheid. Daarom bieden wij in ons centrum een scala aan interventies en behandelingen aan, zoals acupunctuur, mindfulness, individuele consulten en familieopstellingen. Met ruim dertig jaar ervaring in het werkveld hebben wij alles in huis om ook jouw gezondheid in balans te brengen. Bij ons kun je ook terecht voor de GezondheidsScan, waarmee vroegtijdige ziekteprocessen en onderliggende oorzaken van klachten worden gevonden. Zo blijf je optimaal in balans!’
-
Je kunt er niet omheen: bijna de helft van de volwassenen kampt met overgewicht. Hoe zit het met jou? Behoor jij ook tot deze groep? Omdat overgewicht tot nare aandoeningen kan leiden (zoals hart- en vaatziekten, diabetes, hoge bloeddruk en artrose), is het de hoogste tijd om het roer om te gooien.
-
Veel mensen die willen afvallen, denken dat ze moeten diëten. Maar zodra ze hun ideale gewicht bereikt hebben (of eerder) gaan ze weer verder met hun oude eetgewoontes.
-
Vaak wordt er wat makkelijk over gedaan: ‘Afvallen is gewoon een kwestie van minder eten en meer bewegen.’ Vooral door de mensen die zelf niet te maken hebben gehad met overgewicht.
-
Stel je voor: je struint het internet af naar manieren om kilo’s kwijt te raken. Of je vriendin meent de heilige graal te hebben om af te vallen. Maar dan moet je oppassen dat je niet gaat jojo’en… Zoveel kleine lettertjes.
-
‘We merken dat deze kinderen het vervelend vinden dat ze ‘anders’ zijn dan hun leeftijdgenoten’, zegt diëtiste Ingeborg Schoof van diëtistenpraktijk Alimentum. ‘Ze komen minder goed mee met gym en worden soms gepest. Ze zijn dan meestal wel gemotiveerd om iets aan hun gewicht te doen. In onze praktijk hebben we volop expertise om deze kinderen te helpen.
-
Diëten zijn voor jou helaas bekend terrein. Je hebt in de loop der jaren van alles geprobeerd, maar het resultaat bleef uit. Nog steeds vergezellen de overtollige kilo’s jou overal waar je gaat.
-
Je wilt ‘even’ vijf kilo afvallen, zodat je weer in dat jurkje past dat je over een paar weken aan wilt. Je schrapt in calorieën en hongert jezelf uit. Gevolg: de vijf kilo vliegen eraf, maar zitten er ook zo weer aan zodra je weer normaal eet. Dit noemen ze ook wel het jojo-effect.
-
Eten als je je rot voelt noemen we emotie-eten. Je eet letterlijk je emoties weg, en je troost, beloont of leidt jezelf af met eten. Emotie-eters craven tijdens zo’n eetbui voornamelijk naar junkfood, chocolade, koekjes en andere ongezonde voeding.
-
Voor de zoveelste keer is het weer zo ver: je gaat op een nieuw dieet. Je hebt die mooie oude broek alweer uit de kast getrokken, want je bent ervan overtuigd dat je die een paar weken later aan kan doen naar een verjaardag. Wat zal het stukje taart lekker smaken als je op je streefgewicht bent… maar binnen drie weken blijkt wel dat het weer niet werkt.
-
Misschien heb je wel eens gehoord van mensen die een maand zonder voedsel konden overleven. Dat is mogelijk omdat je lichaam een voorraad vet heeft die als brandstof gebruikt kan worden. Helaas blijft dit vet in normale omstandigheden op de ‘bankrekening’ staan van je billen, heupen, benen en buik.