
Krijg een gezond gewicht zonder te jojoën
Aan de ene kant kijk jij reikhalzend uit naar die feestelijke dagen aan het eind van het jaar. Maar aan de andere kant breekt het zweet je uit. Sinds de ‘r’ in de maand kwam en jij nergens meer in bikini hoefde te verschijnen, heb je dat gezonde eetpatroon een beetje laten verslonzen. En dan moeten de feestdagen nog komen! Hoe ga je dan komend voorjaar óóit weer in dat leuke jurkje passen?
Jojo-effect
Misschien heb jij als net zoals veel vrouwen moeite om je gewicht onder controle te krijgen. Wist je dat dit vaak niet eens aan jezelf ligt? Marijke Eijgenraam: ‘De processen die samenhangen met je gewicht, zoals je eetlust, stofwisseling, vetopslag en vetverbranding, worden geregeld door je hormonen. Als dit systeem uit balans is geraakt, krijg je te maken met het welbekende ‘jojo-effect’. Als je dit systeem weer terug in balans brengt, krijg je vanzelf een gezond gewicht dat je ook nog eens behoudt!’
Goede voornemens
Wees slim en begin nú al met je fitte en gezonde voornemens. Maak al in december een afspraak om de mogelijkheden te bespreken. Er is dan tijd voor bloedonderzoek en het laten opmaken voor een op jouw lichaam toegespitst voedingsplan. Op 2 januari, ná alle feestelijkheden, kun je direct starten met jouw goede voornemens.
Afvallen lukt telkens weer, maar binnen de korste keren zit je ook weer op je oude gewicht.
Verstoorde hormonen
Marijke Eijgenraam: ‘Na je 40ste merk je dat het behouden van een gezond gewicht moeizamer gaat. Je hormoonhuishouding gaat dan tegenwerken. Bewustere keuzes maken in voeding of meer gaan sporten levert vaak slechts een geringe gewichtsafname op. Met behulp van een op maat gemaakt voedingsplan lukt het vaak wél om resultaat te behalen. Deze methode ondersteunt mensen bij wie de stofwisseling en de hormoonhuishouding uit balans is. De optimale voedingssamenstelling verschilt van persoon tot persoon. Elk lichaam is tenslotte weer anders.
Voedingsplan
Met dit programma zet je onder begeleiding je huidige voedingspatroon om naar een evenwichtig en individueel toegesneden voedingsprofiel. De basis hiervoor is je persoonlijke voedingsplan. Het wordt opgesteld aan de hand van 34 actuele bloedwaarden en je gezondheidsgegevens. Wil je weten wat er allemaal mogelijk is voor jou? Maak dan gerust een afspraak voor een vrijblijvende kennismaking! Ben je al intensief bezig met je gezondheid, en slik je supplementen? Maak dan een afspraak voor een supplementencheck! Tijdens dit consult geef ik je tips over welke aanpassingen er eventueel nodig zijn.’
Afvallen, fitter in je vel én geld besparen?
Marijke is gediplomeerd orthomoleculair therapeut en aangesloten bij de beroepsvereniging MBOG. Tijdens een orthomoleculair consult zijn jouw lichamelijke klachten het uitgangspunt. Je krijgt een voedingsadvies waarmee de processen in je lichaam bijgestuurd kunnen worden, zodat je je weer beter kan voelen. Op dit moment vergoeden veel ziektekostenverzekeraars (gedeeltelijk) de kosten van orthomoleculaire consulten via het aanvullende pakket. De jaarwisseling komt er weer aan, en dus kun je weer van zorgverzekeraar of pakket wisselen. Pas je zorgpakket zodanig aan dat de orthomoleculaire consulten vergoed worden!
-
Je kunt er niet omheen: bijna de helft van de volwassenen kampt met overgewicht. Hoe zit het met jou? Behoor jij ook tot deze groep? Omdat overgewicht tot nare aandoeningen kan leiden (zoals hart- en vaatziekten, diabetes, hoge bloeddruk en artrose), is het de hoogste tijd om het roer om te gooien.
-
Veel mensen die willen afvallen, denken dat ze moeten diëten. Maar zodra ze hun ideale gewicht bereikt hebben (of eerder) gaan ze weer verder met hun oude eetgewoontes.
-
Vaak wordt er wat makkelijk over gedaan: ‘Afvallen is gewoon een kwestie van minder eten en meer bewegen.’ Vooral door de mensen die zelf niet te maken hebben gehad met overgewicht.
-
Stel je voor: je struint het internet af naar manieren om kilo’s kwijt te raken. Of je vriendin meent de heilige graal te hebben om af te vallen. Maar dan moet je oppassen dat je niet gaat jojo’en… Zoveel kleine lettertjes.
-
‘We merken dat deze kinderen het vervelend vinden dat ze ‘anders’ zijn dan hun leeftijdgenoten’, zegt diëtiste Ingeborg Schoof van diëtistenpraktijk Alimentum. ‘Ze komen minder goed mee met gym en worden soms gepest. Ze zijn dan meestal wel gemotiveerd om iets aan hun gewicht te doen. In onze praktijk hebben we volop expertise om deze kinderen te helpen.
-
Diëten zijn voor jou helaas bekend terrein. Je hebt in de loop der jaren van alles geprobeerd, maar het resultaat bleef uit. Nog steeds vergezellen de overtollige kilo’s jou overal waar je gaat.
-
Je wilt ‘even’ vijf kilo afvallen, zodat je weer in dat jurkje past dat je over een paar weken aan wilt. Je schrapt in calorieën en hongert jezelf uit. Gevolg: de vijf kilo vliegen eraf, maar zitten er ook zo weer aan zodra je weer normaal eet. Dit noemen ze ook wel het jojo-effect.
-
Eten als je je rot voelt noemen we emotie-eten. Je eet letterlijk je emoties weg, en je troost, beloont of leidt jezelf af met eten. Emotie-eters craven tijdens zo’n eetbui voornamelijk naar junkfood, chocolade, koekjes en andere ongezonde voeding.
-
Voor de zoveelste keer is het weer zo ver: je gaat op een nieuw dieet. Je hebt die mooie oude broek alweer uit de kast getrokken, want je bent ervan overtuigd dat je die een paar weken later aan kan doen naar een verjaardag. Wat zal het stukje taart lekker smaken als je op je streefgewicht bent… maar binnen drie weken blijkt wel dat het weer niet werkt.
-
Misschien heb je wel eens gehoord van mensen die een maand zonder voedsel konden overleven. Dat is mogelijk omdat je lichaam een voorraad vet heeft die als brandstof gebruikt kan worden. Helaas blijft dit vet in normale omstandigheden op de ‘bankrekening’ staan van je billen, heupen, benen en buik.