
Wat kun je doen tegen kleine zichtbare bloedvaatjes?
Teleangiëctasieën zijn kleine bloedvaatjes die blijvend verwijd zijn. De plekjes zien eruit als lichtrode tot donkerpaarse verkleuringen en kunnen overal op het lichaam zitten. Heel veel mensen hebben op jonge leeftijd al last van bloedvaatjes die zichtbaar zijn in het gezicht. Wanneer er veel bloedvaatjes zichtbaar zijn, wordt dit ook wel ‘couperose’ genoemd. Dan kan het lijken alsof je altijd bloost.
Oorzaken zichtbare bloedvaatjes
Wat precies is de oorzaak van zichtbare bloedvaatjes? Hoe kun je ze voorkomen? En wat kun je doen als de couperose al is ontstaan?
De oorzaken zijn:
- Een teveel aan UV-straling
- Aanleg
- Fouten in de verzorging van je huid
- Een zwak bindweefsel
- Hormonale veranderingen
- Bevriezingen
- Roken
- Medicijnen zoals cortisone
- Alcoholgebruik
Je huid beschermen
Als je last hebt van zichtbare bloedvaatjes en couperose, is het belangrijk dat je je huid goed gaat beschermen tegen UV-straling. Ook grote temperatuurverschillen in de winter van koud naar warm en omgedraaid verergeren couperose. Saunabezoek en extreem vaak sporten zijn ook factoren die ervoor zorgen dat het erger wordt.
Last van zichtbare bloedvaatjes? Couperose is te behandelen!
Invloeden van buitenaf
Je moet je voorstellen dat onze bloedvaatjes reageren op temperaturen. Wanneer het te warm is voor ons lichaam, gaan onze adertjes uit elkaar om warmte te kunnen afgeven. Het probleem is dat bij couperose deze adertjes zich niet meer helemaal kunnen vernauwen. Dit heeft als gevolg dat adertjes meer en meer zichtbaar worden in de loop van de tijd als jij je huid niet optimaal beschermt tegen deze invloeden van buitenaf.
Wat kun je zelf doen?
Er bestaan tegenwoordig heel goede producten die je helpen om de roodheid te kunnen verminderen en couperose aan te pakken. Ook zijn er gespecialiseerde behandelingen met de Sonostar Ultrasoon aan te bevelen om couperose en zichtbare bloedvaatjes te kunnen verbeteren. Laat je ook hierbij goed adviseren over welke producten en welke behandelingen voor jou optimaal zijn. Weet wel dat de adertjes altijd na een tijd weer terugkomen. Net als bij spataderen is iedere oplossing tijdelijk en niet permanent.
Gezonde huid
Heb je nog vragen of heb je nog advies nodig, neem dan gerust contact op met mij. Mijn missie is: ‘Stralend jezelf zijn met een gezonde huid’. Ik verheug mij op jouw bezoek!
-
Rode wangen krijgen is meestal een teken van emotie. Je wordt verlegen of schaamt je voor een bepaalde gebeurtenis of opmerking. Zodra de emotie weer afzwakt, verdwijnt de rode kleur ook weer uit je gezicht.
-
Duizenden kleine bloedvaatjes maken een belangrijk onderdeel uit van ons lijf. Wanneer er sprake is van zichtbare blauwe of rode bloedvaatjes in het gezicht, spreken we van telegiëctasieën. Een fenomeen dat ook wel couperose wordt genoemd, en in de volksmond bekend staat als rode adertjes op de wangen.
-
Je huid is kwetsbaar. Hoe je huid eruit ziet heeft veel invloed op hoe je je voelt. Met een slechte huid voel jij jezelf immers ook kwetsbaarder. Je huid is altijd te zien.
-
We hebben er allemaal eens mee te maken gehad: een rode huid. Wellicht doordat er sprake was van een spannend moment en je moest blozen, of omdat je te lang in de zon had gezeten. Van deze rode huid ben je als het goed is binnen een paar seconden, of in het geval van verbranding na een paar dagen, weer verlost.
-
Een gure, koude wind over je gezicht zorgt al snel voor een gezonde blos op je wangen. Daar is niets mis mee, maar het kan ook zijn dat jouw rode wangen een andere oorzaak hebben.
-
Vervelend: na een glaasje wijn of het eten van een pittige curry of pikante pasta krijg je snel rode wangen. Ook een neus die snel rood wordt, een web van zichtbare rode en blauwe vaatjes op je wangen en snel blozen zijn aanwijzingen dat je last hebt van een bekende, vervelende huidafwijking: couperose.
-
Weersinvloeden kunnen een grote rol spelen op je huid. Plotselinge temperatuurwisseling kan couperose uitlokken.
-
Na een dag flink zonnen, bekijk je je huid eens goed in de badkamer. Er is zeker een gezond tintje tevoorschijn gekomen. Maar wat is dat daar op je arm en rug? Het lijken wel rode bultjes en ze beginnen ook nog eens te jeuken.
-
Huidveroudering is een proces dat al begint vanaf je vijfentwintigste levensjaar. Naarmate de jaren verstrijken, zul je langzaam steeds meer rimpels op je huid zien verschijnen. De één accepteert het, voor de ander is het lastig.
-
Geheel ten onrechte wordt nog steeds vaak gedacht dat een onzuivere huid te maken heeft met een slechte hygiëne. Dat is een hardnekkig misverstand, want dat is vrijwel nooit de oorzaak. Die moet eerder worden gezocht in een overproductie van talg. Door die overproductie, in combinatie met dode huidcellen, raken je poriën verstopt en mogelijk ontstoken.