sporten-en-vermoeidheid

Bewegen is belangrijk, júíst als je moe bent!

Al de hele dag lijkt de batterij in je lijf wel leeggelopen. Je voelt je slap en futloos en hebt totaal geen energie. Het kost je moeite om je concentratie vast te houden en je werktaken te volbrengen, en de woorden van je collega’s tijdens het werkoverleg dringen niet tot je door. Eenmaal thuis van je werk ben je geneigd om te doen wat je al de hele dag wilde doen: languit op de bank ploffen en niets doen. Dit vermoeide gevoel heb jij niet alleen vandaag, maar al een tijdje. Hoewel je hoofd en je lijf er totaal niet naar staan, zou het júíst wel goed zijn om jezelf in de ‘actie-modus’ te zetten en te gaan bewegen.

Bewegen helpt écht

Natuurlijk zal ik je niet aansporen om jezelf tot het uiterste te trainen als je eigenlijk compleet bekaf bent en voor apegapen op de bank ligt. Maar over het algemeen helpt bewegen juist om je fitter, sterker en blijer te voelen, en meer energie te krijgen. Wetenschappelijke studies laten zien dat mensen die meerdere dagen in de week minstens een half uur gematigd tot intensief bewegen, minder vaak moe zijn dan minder actieve mensen. Verder zorgen beweging en sporten ervoor dat je lichaam endorfine gaat aanmaken, waardoor je minder stress ervaart, beter slaapt, je je blijer voelt en zo ook minder vermoeid bent. Dat dit écht zo werkt, blijf ik met mijn eigen ogen zien. Ik coach en train veel mensen die zich melden bij mij met hun vermoeidheid. Sommigen zijn echt heel down als ze voor het eerst bij me komen. Ze willen bijna het bijltje erbij neergooien omdat ze dachten dat toch niets gaat helpen. Nadat ze een aantal weken getraind hebben, zie ik totaal andere mensen: blije en fitte mensen, met veel energie. Dat maakt mij dan weer heel blij.

Verschillende trainingsvormen

Bij vermoeidheidsklachten bied ik verschillende trainingsvormen aan. Zo kunnen we één-op-één aan de slag. Je hoeft niet (meteen) in de ‘hardloopmodus’: we beginnen heel rustig met bijvoorbeeld wandelen of bepaalde Pilatesoefeningen. Maar er zijn ook verschillende groepen waaraan je kunt meedoen, zoals de ‘Walk & Workout’. In alle gevallen zijn de trainingen heel laagdrempelig en goed te doen. Natuurlijk zal ik je stimuleren om het beste uit jezelf en je lijf te halen, maar dit natuurlijk altijd wel binnen jouw belastbaarheid en capaciteit.

Trainen en ziekte

Vermoeidheid is natuurlijk ook een veelvoorkomend gevolg van bepaalde ziektes. Als trainer en coach begeleid ik bijvoorbeeld ook mensen met kanker. De training wordt volledig aangepast aan de belastbaarheid van degene die ik voor mij heeft. We kijken per dag: hoe voelt iemand zich en is het dan verstandig om te trainen? Mijn insteek is positief: ik bouw het rustig op en kijk samen met de cliënt welke oefeningen er op dit moment lukken. Daarnaast heeft de training ook een psychische component. Ik praat ook veel met hen: hoe beleven zij hun ziekte? Hoe voelen zij zich? Ik merk dat deze combinatie van bewegen en praten ervoor zorgt dat mensen zich fitter en sterker voelen en ook minder angstig zijn. Dit werkt ook tussen de chemobehandelingen door. Dat vind ik prachtig om te zien.

De training wordt volledig aangepast aan de belastbaarheid

Bloedwaardentest: meten is weten!

Wellicht voel je je al tijden vermoeid. Terwijl je naar jouw idee wel op tijd naar bed gaat, gezond eet en genoeg beweegt. In dit soort gevallen raad ik je aan om een bloedwaardentest te doen om helderheid te krijgen. Weliswaar kun je bij de huisarts ook een bloedtest doen, maar deze is meestal niet uitgebreid en specifiek genoeg. Je kunt je bijvoorbeeld laten prikken op bepaalde hormonen, vitamines en mineralen. Als de uitslag laat zien dat er bepaalde tekorten zijn, dan kunnen we daarmee samen aan de slag. Eerst zal ik je klachten in kaart brengen, waarna ik je adviseer welke test je het beste kunt gaan doen. Is de uitslag eenmaal binnen, dan kunnen we vervolgens met een gericht stappenplan aan de slag om jouw vermoeidheid aan te pakken.

Scholing en ervaring

Ik coach en train niet ‘zomaar’. Ik heb daar een erkende beroepsopleiding voor gevolgd. Zo heb ik de papieren van de erkende opleidingen tot Personal Trainer, gewichtsconsulent en voedingscoach en mental coach in mijn bezit. En om op de hoogte te blijven van alles wat er zich afspeelt in mijn vakgebied, doe ik regelmatig nascholingscursussen. Verder ben ik aangesloten bij de beroepsverenigingen Ereps, BGN, NOBCO en Stir.

Datum: 14 februari 2019