
Minder moeheid, meer energie
Als je op het dashboard in je auto ziet dat de benzine bijna op is, ga je naar een pompstation om te tanken, om te voorkomen dat je stil komt te staan. Als je merkt dat je moe bent en stress hebt, zou je dan niet eens moeten laten bekijken waar dat aan ligt, zoadat je niet uiteindelijk in een burn-out terechtkomt?
Stress
Er zijn veel dingen die in ons leven energie kosten en deze kunnen stress veroorzaken. Er bestaan drie verschillende soorten stress:
- Psychische stress: relatieproblemen, werkdruk, altijd bezig zijn en weinig tijd voor jezelf nemen
- Chemische stress: als je jezelf afvraagt ‘Wat eten we?’ Stel jezelf altijd de vraag: ‘Krijg ik hier energie van of kost mij dit energie om te verteren?’
- Lichamelijke stress: werkhouding, sport, oude blessures, rugblokkades en operaties
Meerdere problemen
Veel van de bovenstaande problemen kosten ons lichaam extra energie. Ons brein signaleert stress en maakt hier geen onderscheid tussen psychische stress, lichamelijke stress of chemische stress. Een burn-out wordt ook niet veroorzaakt door één probleem, maar zie het als een emmer die gevuld wordt door meerdere problemen en overloopt.
Het osteopatische consult
Het begin van het vraaggesprek bij de osteopaat is bij iedere patiënt die binnenkomt hetzelfde. De osteopaat gaat in kaart brengen welke problemen er spelen en waar de emmer mee is gevuld. Wat is de druppel en welke klacht ontstaat? Is de klacht er in jaren ingeslopen of zijn het acute klachten (ook bij acute klachten is de vraag: waaróm gebeurt het juist nu?).
Onderzoek
De volgende stap is het onderzoeken van het lichaam: waar zitten de problemen, hoe gaan we de cirkel doorbreken en wat is hiervoor nodig? Dit zijn vaak bij burn-outpatiënten een paar aanpassingen per keer, want elke verandering moet verwerkt worden door het overbelaste systeem.
Wat is osteopathie?
Ostheopathie is een alternatieve geneeswijze die werkt aan de beweeglijkheid van weefsels en structuren in het lichaam. Met osteopathie kun je je weer beter gaan voelen, zodat je gelukkiger en met meer energie in het leven kunt staan! Osteopathie op een rijtje:
- Is een methode om de balans in het lichaam te herstellen
- Is een zachte en doelgerichte methode
- Werkt met handgrepen
- Laat het lichaam zichzelf herstellen
- Is er voor iedereen, van baby tot volwassene
-
Binnen de grote groep mensen die te maken hebben gehad met corona, is er een groep die gedurende langere tijd klachten blijft houden: ‘long covid’.
-
Mineralen: de aarde zit er vol mee. Wij ook.
-
Je wilt je natuurlijk fit, energiek en lekker in je vel voelen. Je lichaam doet er ook alles aan om zo gezond mogelijk te blijven. Maar je moet je lichaam daarin wel ondersteunen, anders kun je klachten krijgen.
-
Sinds begin oktober 2020 zijn mijn man en ik regelmatig in de Oosterschelde te vinden voor een kort zwem-moment. We noemen dit ‘onze winterdip’. We zijn al jaren elke winter aan het peddelen in een kajak op zee, maar dan gekleed in onze winter-kajak-uitrusting. We meenden koud water wel te kennen. Niets is minder waar. Want in zee met direct contact aan je huid?
-
Hoe heb jij de afgelopen tijd ervaren? Luister eens naar je ademhaling. Ziekte, stress en trauma hebben allemaal een invloed op je adem. Zelfs nadat je genezen bent of de stressvolle periode voorbij is.
-
Een gezonde levensstijl begint bij evenwichtige en gevarieerde voeding. Maar hoe bewust je ook eet, het kan soms best lastig zijn om elke dag aan alle nodige voedingsstoffen toe te komen.
-
Soms voel je je niet helemaal naar behoren, maar weet je niet waarom. Pogingen om gezond te eten en te sporten hebben niet het gewenste effect. Je leefstijl past niet bij de behoeften van je lichaam.
-
Buiten staat de natuur volop in bloei en wordt het steeds zonniger, lichter en warmer. De mensen om je heen maken daar gretig gebruik van, en trekken eropuit om lekker te gaan hardlopen, bootcampen of fietsen. Maar bij jou moet de voorjaarspret nog landen. Al tijden voel je je suf en vermoeid, en die spijsverteringsklachten als buikpijn en obstipatie maken het er ook niet beter op.
-
We kunnen er niet omheen draaien: de dagen worden korter en de zon laat zich steeds minder lang zien. Voor jouw gevoel lijkt het net alsof die koude winterdagen in je lichaam ‘vastzitten’. Je voelt je moe, en als je ‘s ochtends wakker wordt zou je úren langer willen blijven liggen en je bent vatbaarder voor griepjes en verkoudheden.
-
Het mineraal waar we in Nederland massaal te weinig van nemen is magnesium. Terwijl magnesium zeker niet mag ontbreken in het rijtje onmisbare stoffen! Magnesium is een alleskunner en is goed voor lichaam én geest.