De juiste voeding voor je hart
Elke dag sterven 105 mensen aan hart- en vaatziektes. Van die mensen zijn er meer vrouwen dan mannen die overlijden. Hiermee zijn hartproblemen doodsoorzaak nummer 1 is voor vrouwen. Schokkende cijfers zijn het, de cijfers over hart- en vaatziektes. Maar gelukkig is er iets dat je kunt doen om dit soort problemen voor te zijn. De bekende uitspraak is niet voor niets: voorkomen is beter dan genezen!
Voeding als medicijn
Hippocrates, de grondlegger van de westerse geneeskunde, zei het bijna 2400 jaar geleden al: ‘Laat voeding uw medicijn zijn en uw medicijn uw voeding!’ Een gezonde leefstijl en gezonde voeding voor een vitaal leven is dus zeker geen nieuw idee. Maar toch is het nog altijd actueel. Het aanpassen van je voeding kan namelijk heel mooie resultaten opleveren. De juiste voeding is zo essentieel dat we de oplossing voor hartproblemen deels ook kunnen vinden ín onze voeding.
Eet vet!
De basis van een gezonde leefstijl kunnen we daarom samenvatten als: de juiste voedingstoffen op de juiste plekken krijgen zodat ons lichaam zichzelf kan herstellen. Goede voedingsstoffen die dat kunnen, zijn bijvoorbeeld eiwitten. Die helpen ons lichaam namelijk bij spieropbouw. Maar wist je dat vet voedsel je erg goed kan helpen bij het behouden van een gezond hart? Ik snap dat dit je verbaast! Maar let wel op, er is een verschil tussen ‘goede vetten’ en ‘slechte vetten’.
Onverzadigd en lekker
Goede, onverzadigde vetten helpen je bij het opruimen van cholesterol in het bloed. Slechte, onverzadigde vetten bouwen juist het cholesterol op. Met als resultaat: vernauwde bloedvaten en hartproblemen. Kies dus in je voeding voor producten met onverzadigd vet. Dit zijn bijvoorbeeld plantaardige oliën, ongezouten noten en vis. En nee, het is niet moeilijk deze producten in je eetpatroon te passen. Met dit soort ingrediënten kun je namelijk heerlijke maaltijden maken!
Het aanpassen van je voeding kan heel mooie resultaten opleveren
Recept!
Een voorbeeld van zo’n fantastische maaltijd is deze groene salade met asperges, peultjes, avocado en zalm. Een bron van veel goede vetten! De salade is gemakkelijk te maken, dus heel handig als snelle lunch of als fris bijgerecht bij het avondeten. Ik daag je uit het een keer te proberen!
Welke ingrediënten heb je nodig?
- groene asperges
- peultjes
- rucola
- avocado
- limoen
- dille
- moot zalm
- olijfolie
- wijnazijn
- mosterd
- peper en zout
Hoe ga je te werk?
Kook de groene asperges en peultjes beetgaar in een beetje water. Bak de zalm aan in de pan met een beetje olijfolie en peper en zout. Strooi op een bord wat rucola uit en leg daar de asperges en peultjes op. Snijd een halve avocado in stukjes en verdeel over de salade. Leg de gebakken zalm erbovenop met een schijfje limoen en wat dille. Maak een dressing van een scheut olijfolie met wat wijnazijn en een lepeltje mosterd. Bestrooi de salade met peper en zout en schenk de dressing eroverheen. En klaar is je heerlijke salade!
Voor jou!
Wil jij voorkomen dat je in de risicogroep voor hartpatiënten terecht komt? Of voel jij je om welke reden dan ook niet fit? 95% van de gezondheidsklachten die we tegenwoordig ervaren, heeft te maken met voeding. Ik begeleid jou graag naar een Vitaal en Gezond leven. Naast voeding zijn stressreductie en verandering van leefstijl ook onderdeel van mijn therapie, eventueel aangevuld met natuurlijke supplementen voor een extra boost en het aanvullen van ontstane tekorten. Deze componenten komen samen in het 3-Caregezondheidsprogramma, waarin je op een natuurlijke manier je vitaliteit en gezondheid kunt verbeteren. Ben jij benieuwd wat ik kan betekenen voor jou en je gezondheid? Neem dan gerust contact met me op. Ik vertel je graag over de verschillende mogelijkheden. De consulten van Vitaal en Gezond kunnen bovendien in aanmerking komen voor vergoeding door je zorgverzekeraar.
-
Ineens realiseer je je dat karweitjes die je voorheen moeiteloos deed ineens meer moeite kosten. Iets zwaars optillen of verplaatsen bijvoorbeeld. Dat komt omdat je spierkracht afneemt naarmate je ouder wordt.
-
Een van de moeilijkste dingen om te veranderen is je gedragspatroon. Op een gegeven moment zit je zo vastgeroest in je keuzes dat het een automatisme wordt. Dit geldt ook voor voeding. Als je moe bent of het druk hebt, heb je geen zin om uren in de keuken te staan.
-
In de eeuwenoude traditie van de Chinese geneeskunde wordt voeding beschouwd als een essentieel element voor een gezond en evenwichtig leven.
-
We drinken allemaal weleens een kopje thee. Het is een drank van de theeplant, genaamd de ‘Camellia Sinensis’. Door de blaadjes te trekken in heet water komt de smaak vrij die ons zo bekend is.
-
Vezels zijn een vorm van koolhydraten (suikerkettingen) en onmisbaar voor het functioneren van onze darmen. Daarnaast houdt het je microbioom tevreden: je interne huisdieren die uit bacteriën, schimmels en gisten bestaan. Voedsel voor je darmbewoners dus.
-
Bijna iedereen is gek op zoet. Logisch, want een zoete smaak activeert het beloningscentrum in de hersenen. Dat heeft vervolgens een pijnstillend en stressverlagend effect. In de oertijd was zoet voedsel veilig om te eten.
-
Na een lange werkdag kom je thuis met een enorm hongergevoel. Het idee dat je nu nog een hele maaltijd moet bereiden voordat je eindelijk aan tafel kunt is niet erg aantrekkelijk. Bovendien heb je bijna niets in huis én lukt het je niet om iets gezonds te bedenken. Het enige waar je op kunt komen, is een diepvriespizza of een patatje van de snackbar om de hoek.
-
Cholesterol blijft een verwarrend onderwerp. Wat doet het en waar komt het vandaan? Als we het internet afspeuren voor een antwoord, worden we overladen met reclames voor margarines waar we niets wijzer van worden. Eenmaal bij de huisarts krijgen we – goedbedoelde – medicatie. Deze worden ook wel statines genoemd.
-
Bij de koffie een gevulde koek en tijdens de lunch op je werk een frikadel speciaal, want het is snackdag. Na het avondeten een bakje roomijs en voor het slapengaan een stuk chocolade. Als je het allemaal bij elkaar optelt, snack je eigenlijk best veel.
-
Aan het einde van de dag moet je jezelf over de drempel van je voordeur slepen. Je bent kapót. Het liefst zak je onderuit op de bank en blijf je daar de komende paar uur liggen. Maar je moet nog eten.