Een gezond gezin!
Het sluipt erin: een extra koekje bij de koffie omdat je dat wel verdiend hebt. Of ‘s avonds nog even een paar chipjes. In het weekend een frietje omdat de kinderen het zo lekker vinden. En je weet eigenlijk wel dat die overtollige kilo’s daar vandaan komen, maar je drukke gezinsleven voorkomt dat je je leven betert. Maar je hoeft de strijd niet op te geven. Juist in een druk gezinsleven is het streven naar een gezond eetpatroon erg belangrijk. Steeds meer volwassenen én kinderen hebben namelijk overgewicht.
Kinderen met overgewicht
De afgelopen 20 jaar is het aantal kinderen met overgewicht verdubbeld. Momenteel is één op de zeven kinderen te zwaar. Dit heeft verschillende oorzaken. Soms is aanleg voor overgewicht genetisch bepaald: sommige mensen met overgewicht hebben meer vetcellen dan gemiddeld. Pure pech, want afvallen is daardoor lastiger (maar niet onmogelijk!). Een andere oorzaak is het eet- en beweegpatroon. Kinderen met overgewicht eten niet altijd te veel, maar ze eten verkeerd. Onbewust eten kinderen calorierijke tussendoortjes waar ze van aankomen. Ook drankjes die gezond lijken, kunnen veel suikers bevatten. Neem bijvoorbeeld yoghurtdrankjes of vruchtensappen.
Gezonde keuzes maken
Overgewicht bij volwassenen heeft vaak dezelfde oorzaken. En wat die oorzaak ook is, er zijn veel mensen die daar vanaf willen. En dat lijkt niet ingewikkeld: maak de juiste keuzes in je eetpatroon en je valt af. Maar hoe weet je nu wat wel gezond is en wat niet? Ik snap best dat het tegenwoordig behoorlijk ingewikkeld is om op eigen houtje wijs te worden uit alle verwarrende berichtgeving. Als je hulp wilt bij het wegwijs worden in de afval- en voedingswereld, kan ik je helpen!
Wat is gewichtscoaching?
Zoals gezegd is afvallen een kwestie van de goede keuzes maken in je eetpatroon. Maar dit is natuurlijk veel makkelijker gezegd dan gedaan. Stress, verdriet of andere emoties hebben invloed op je eetlust. Vandaar dat je na een stressvolle dag graag die reep chocolade erbij pakt. Aangezien tegenwoordig al het lekkere eten bijna 24 uur per dag binnen handbereik is, wordt je geen strobreed in de weg gelegd. Gewichtscoaching kan je hierbij helpen. Ik leer je namelijk het verschil herkennen tussen ‘hoofdhonger’ en maaghonger.’ Ook help ik je bij het vinden van de juiste balans, en die afvalknop om te zetten. Bovendien kan ik je motiveren wanneer je de moed verliest.
Gewichtscoaching helpt jou en je gezin op de goede weg
Het hele gezin gezond
Waarom is gewichtscoaching bij uitstek geschikt voor gezinnen? Jezelf motiveren is vreselijk moeilijk. Wanneer je trek hebt of chagrijnig bent, moet iemand je even bij de les houden. Het helpt dus als je samen met mensen in je omgeving afvalt. Dat is ook waarom we bij ons bedrijf aan duoconsulten doen. Met je partner of familie samen afvallen is niet alleen gemakkelijker, het is bovendien gezelliger. Afvallen is omschakelen naar een nieuwe leefstijl, daar horen crashdiëten niet bij. Wees dus niet bang dat ik je op rantsoen zet. Ik begeleid je juist stap voor stap naar een gezonder eetpatroon, geschikt voor iedereen en alle leeftijden. Af en toe iets lekkers hoort daarbij. Dat maakt het haalbaar en overzichtelijk voor jou en je partner, maar ook voor je kinderen.
Gezondheidstip!
Het is niet alleen belangrijk om te weten wat je wel en niet mag eten. Naast je eetpatroon is het ook goed om te kijken naar de relatie tussen voeding en emoties. Daarom vind ik aandacht voor de psychische achtergrond van het over- of ondergewicht ook erg belangrijk bij het toewerken naar een gezonde leefstijl.
Goed om te weten: vergoeding
Omdat ik gediplomeerd gewichtsconsulent ben en bij de BGN is aangesloten, worden de consulten veelal (gedeeltelijk) vergoed door je zorgverzekeraar!
-
Ineens realiseer je je dat karweitjes die je voorheen moeiteloos deed ineens meer moeite kosten. Iets zwaars optillen of verplaatsen bijvoorbeeld. Dat komt omdat je spierkracht afneemt naarmate je ouder wordt.
-
Een van de moeilijkste dingen om te veranderen is je gedragspatroon. Op een gegeven moment zit je zo vastgeroest in je keuzes dat het een automatisme wordt. Dit geldt ook voor voeding. Als je moe bent of het druk hebt, heb je geen zin om uren in de keuken te staan.
-
In de eeuwenoude traditie van de Chinese geneeskunde wordt voeding beschouwd als een essentieel element voor een gezond en evenwichtig leven.
-
We drinken allemaal weleens een kopje thee. Het is een drank van de theeplant, genaamd de ‘Camellia Sinensis’. Door de blaadjes te trekken in heet water komt de smaak vrij die ons zo bekend is.
-
Vezels zijn een vorm van koolhydraten (suikerkettingen) en onmisbaar voor het functioneren van onze darmen. Daarnaast houdt het je microbioom tevreden: je interne huisdieren die uit bacteriën, schimmels en gisten bestaan. Voedsel voor je darmbewoners dus.
-
Bijna iedereen is gek op zoet. Logisch, want een zoete smaak activeert het beloningscentrum in de hersenen. Dat heeft vervolgens een pijnstillend en stressverlagend effect. In de oertijd was zoet voedsel veilig om te eten.
-
Na een lange werkdag kom je thuis met een enorm hongergevoel. Het idee dat je nu nog een hele maaltijd moet bereiden voordat je eindelijk aan tafel kunt is niet erg aantrekkelijk. Bovendien heb je bijna niets in huis én lukt het je niet om iets gezonds te bedenken. Het enige waar je op kunt komen, is een diepvriespizza of een patatje van de snackbar om de hoek.
-
Cholesterol blijft een verwarrend onderwerp. Wat doet het en waar komt het vandaan? Als we het internet afspeuren voor een antwoord, worden we overladen met reclames voor margarines waar we niets wijzer van worden. Eenmaal bij de huisarts krijgen we – goedbedoelde – medicatie. Deze worden ook wel statines genoemd.
-
Bij de koffie een gevulde koek en tijdens de lunch op je werk een frikadel speciaal, want het is snackdag. Na het avondeten een bakje roomijs en voor het slapengaan een stuk chocolade. Als je het allemaal bij elkaar optelt, snack je eigenlijk best veel.
-
Aan het einde van de dag moet je jezelf over de drempel van je voordeur slepen. Je bent kapót. Het liefst zak je onderuit op de bank en blijf je daar de komende paar uur liggen. Maar je moet nog eten.